DIT BESØG

HVOR SAGN, MYTER, VIKINGER OG FAKTA MØDES 

Til Forsiden

MØD SAGNKONGERNES LEJRE

Lejre Museum finder du i landsbyen Gl. Lejre, omgivet af et smukt kuperet og historisk rigt naturområde. Museet har til huse i en firlængede stråtæksbelagte gård “Hestebjerggård”, opkaldt efter en nærliggende høj. I området tæt omkring museet finder du nogle af Danmarks bedst bevarede oldtidsfund fra vikingetiden bl.a. en skibssætning samt fem store “kongehaller”.

Området er berømt som hjemsted for de myteomspændte sagnkonger “Skjoldungerne” samt det berømte heltekvad “Beowulf”. 

Udstilling

Moderne, interaktive og inddragende udstillinger der fortæller om Lejre områdets store betydning i vikingetidens Danmark

Arrangementer

Lejre Museum tilbyder året rundt et spændende og varieret arrangementsprogram for alle aldersgrupper og interesser.

Butik

Museet har en butik med mulighed for at købe drikkevarer, chokolade og is

ÅBNINGSTIDER
1/1 – 31/3: Søndage 11:00 – 16:00
1/4 – 31/10: Tirsdag-søndag 11:00 – 16:00
1/11 – 20/12: Søndage 11.00 – 16.00
21/12 – 31/12: Lukket

ÅBEN I FORBINDELSE MED FERIER
Uge 8: Mandag – søndag 11:00 – 16:00
Uge 16/17: Mandag – søndag 11:00 – 16:00
Uge 42: Mandag – søndag 11:00 – 16:00

RABATAFTALER
Museet modtager Copenhagen Card. 
Læs mere om Copenhagen Card her.

Udstilling

Sagnkongernes Lejre
Sagnene fortæller, at lige uden for Lejre Museums døre, i det smukke, kuperede landskab, lå Skjoldungernes kongsgård. Skjoldungerne nedstammede fra Kong Skjold, og talte ifølge Saxo Grammaticus konger som Rolf Krake, Frode Fredegod og Harald Hildetand. Skjoldungerne er sagnkonger, men arkæologiske fund på stedet underbygger tesen om, at Gl. Lejre var en af vikingetidens vigtigste magtcentre.

Mere end et museum
Udstillingen er delt op i tre overordnede temaer. I det første tema præsenteres publikum for kilderne til historien – de skriftlige sagn samt de arkæologiske vidnesbyrd. Her er der både mulighed for oplevelse og fordybelse gennem brug af lyd, lys og film, og det er her, man får en introduktion til Lejreområdets historie.

Udstillingens andet tema er udformet som et stort digitalt vægkort, hvor man aktivt kan søge oplysninger om monumenterne og udgravninger i landskabet rundt om museet.

I udstillingens tredje tema finder den besøgende museets arkæologiske skatte fra området, bl.a. den verdensberømte Odin-figur, Danmarks største sølvskat Mannerupskatten samt Gevningefundet.

ODIN FRA LEJRE

Et af de vigtigste fund fra området omkring Gl. Lejre er den verdensberømte “Odin-figuren”. Fundet, en lille figur blot 18 mm høj og med en vægt på 9 gram, blev fundet af amatørarkæologen Tommy Olesen 2. september 2009 under ROMU´s udgravninger ved Gammel Lejre

Figuren forestiller Odin siddende på sin trone. At det er de nordiske guders, asernes, øverste gud, der er afbilledet, fremgår tydeligt af de to fugle, der sidder på stolens armlæn. Det er Odins to ravne, Hugin og Munin, der hver dag fløj ud, for om aftenen at vende hjem og fortælle Odin om alt, hvad der var sket.

Den kunstfærdigt udførte stol er Odins tronstol eller højsæde kaldet Lidskjalv. Den gav Odin magiske kræfter, og fra den kunne han skue ud over hele verden. Disse attributter er knyttet til Odin i hans egenskab af den alseende og alvidende gud. Fremstillingerne af Odin som herskeren, i højere grad end krigeren, har vi hidtil kun kendt fra senere overleveringer, såsom Guldalderens nationalromantiske historie-fremlæggelser eller den mere nutidige Valhalla-tegneserie. For første gang kan vi nu, med fremkomsten af Odin fra Lejre, få et indblik i, hvordan vikingerne selv anskuede deres øverste gud.

Figuren er støbt i sølv og forsynet med forgyldninger og indlægninger i niello, en sortfarvet metallegering. Den er rigt detaljeret og et meget smukt stykke håndværk.

FIND VEJ TIL MUSEET

Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre 

Info

Lejre Museum
Orehøjvej 4B 
4320 Lejre 

+45 46 31 65 30 

Parkeringspladser
Ved Lejre Museum ligger en grusparkeringsplads med gratis parkering.

Cykler
Cykler kan parkere langs museets facade

Kørestole
Man kan stort set komme rundt på hele museet som kørestolsbruger.

Barnevogne
Der er mulighed for at parkere barnevogne foran museet, samt i museet store gård.

Internet
Det er gratis at benytte Lejre Museums åbne WIFI. WIFI hedder “Roskilde”

Fotografering
Man må gerne fotografere på museet.

Kæledyr
Vi er glade for dyr. Men da vi har fødevarer både i butik og café må kæledyr ikke medbringes på museet. Undtaget herfra er førerhunde.

Rygning
Rygning er ikke tilladt på museet.

Til top
post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbent i påsken
Alle dage kl. 11-16