NB! Foredraget er udsolgt.

Skattefund er betagende, imponerede og vækker undren – men hvilken betydning har det, når en ny skat dukker op af mulden i Danmark? Siden 1980’erne har der periodevist været stor aktivitet i arkæologien omkring Lejre, og derfor kan vi i dag sammensætte et billede af Lejre som et magtcentrum i løbet af den yngre jernalder og vikingetiden. Samtidig har metaldetektoren gennem det sidste årti både banet vejen for udgravninger af imponerende skattefund og bidraget med vigtig information om de enkeltfundne metalgenstande, der findes i mulden i og omkring Lejre. Skattefundenes helt særlige karakter, med deres betagende størrelse og store mystik, bidrager sammen med de arkæologiske analyser fra udgravningerne i Lejreområdet og de gamle fortællinger om det myte- og sagnomspundne kongesæde i Lejre til tolkningerne om et område med en helt særlig historie.

Indenfor en radius af 10 km fra Gl. Lejre er der indenfor få år ved hjælp af metaldetektorer blevet fundet både den enorme sølvskat Mannerupskatten, på over syv kilo, og den imponerende vikingeskat Ll. Karlebyskatten, bestående af 293 enkeltdele i form af bl.a. et ringspænde, to sølvkar, amuletter og adskillige glasperler. Dertil kommer de mange spredtliggende enkeltfund, der relaterer sig direkte til de seneste årtiers løbende arkæologiske udgravninger af de enorme halbygninger i området omkring Mysselhøjgård. Den længste af bygningerne på 60 meter er den største, der endnu er fundet i Danmark. Både skattefundene og de enkeltstående fund er hver for sig forundrende, men hvad kan de fortælle, når de sammenstilles? Og hvad fortæller fundstederne, indholdet og størrelsen om Lejres betydning i jernalderen?

Aftenens foredrag vil med inddragelse af billeder og historier fra felten fokusere både på de enkelte skattefund, herunder Mannerupskatten og Ll. Karlebyskatten, og på det overordnede billede af Lejres historie. Det vil blive diskuteret, hvad disse skattefund er udtryk for, og hvad det betyder, når så store skatte igen ser dagens lys. Der vil afslutningsvist være mulighed for at stille spørgsmål.

Aftenens foredragsholder er Julie Nielsen, arkæolog ved ROMU. Julie har bl.a. har været en del af udgravningerne af bopladsområdet med kongehallerne i Lejre siden 2008 og har udgivet en række publikationer i relation til skattefundene i Lejreområdet.

Få mere viden!
Som opfølgning på foredraget ”Guld, sølv og magt – skattefundene i Lejreområdet” inviterer Lejre Museum søndag d. 17. marts kl. 14:00 på en 45 minutters særomvisning med titlen “Sagntidens prægtige skatte” i udstillingen ”Sagnkongernes Lejre” ved Hans Jørgen Lych Larsen. Læs mere om særomvisningen her.

Tid, pris og sted:
13. marts, 19-21. Museet har åbent kl. 18-21
75 kr. Billetter kan forudbestilles på lejremuseum@romu.dk. Billetter betales på aftenen. UDSOLGT
Der er et begrænset antal billetter.

Om ”Lejre store emner”
Foredraget er en del af den succesfulde foredragsrække ”Lejres store emner”, der siden september 2018 har taget fat i centrale emner og temaer om Lejres unikke jernalder- og vikingetidshistorie. De enkelte foredrag kan stå alene. Men samlet giver de et sammenhængende billede af Lejres store betydning i forhistorien. Foredragene kan med fordel suppleres med et besøg museets udstilling “Sagnkongernes Lejre”, der åbner en time før foredraget. Entrépris er inkluderet i foredragsbilletten. Udstillingen rummer en række vidtspændende overvejelser og undersøgelser omkring jernalderen, vikingetiden og Lejres historie, status og placering i dansk og international historie. De enkelte arkæologiske genstande kalder hver især på refleksion og eftertænksomhed.

PÅSKE PÅ LEJRE MUSEUM

PÅSKE PÅ LEJRE MUSEUM

FOR HELE FAMILIEN

OM PÅSKEAKTIVITETEN

Æg har altid spillet en vigtig rolle i påsken. I gamle dage fik karle og piger på gårdene hårdkogte æg som en slags bonus, og de hårdkogte æg var en lækkerbisken efter en lang vinter, hvor hønsene ikke havde lagt æg. Ofte var æggene smukt dekorerede og kunne bruges som indsats i påskelege, hvor man kunne vinde æg fra hinanden.

Lejre Museum er i to dage fyldt med påskeaktiviteter. Bland dine egne farver med pigment og æggeblomme og mal påskeæg, prøv at puste æg og lav påskekort. Prøv ligeledes at ”trille æg” og gå på æggejagt efter de æg, som påskeharen har gemt!

TID, PRIS, STED

18. og 19. april. Begge dage kl. 12:00 – 15:00
Alm. entré. 50 kr. for voksne. Børn og unge under 18 år: Gratis.