I Lejre Museums påskeværksted kan du, ud over at se den nye udstilling Sagnkongernes Lejre, prøve kræfter med vikingernes skrifts- ornamentik- og smykkeverden. Lær en masse om datidens skrifttegn – runerne , og lav runestave til at tage varsler med. Man kan også blande sin egen maling med tørfarve og æggeblomme og prøve at male flotte vikingemønstre. Og så kan man fremstille sin egen vikingeamulet – en thorshammer i ler, som er god at have på, hvis man vil være på god fod med de gamle guder.

Pris: 45 kr. Under 18 år gratis.

Til top
post-373

Runeværksted

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums runeværksted og lær alt om vikingetidens runeskrift. Prøv også at “riste” en rune med en (hemmelig) besked, fremstille runepinde til at tage varsler med eller at skrive postkort med runer til en du holder af. 
Det gamle germanske ord ”rûna” betyder hvisken, råd eller hemmelighed. I vikingetiden havde ordet – og i særlig grad runerne – en særlig magt. I Egil Skallagrimssons saga kan man læse: ”Ej må den runer som ikke at råde dem magter mangen mén det volder i mørke tegn at hildes”. Ord kunne dengang både bringe lykke og ulykke med sig og der var også fastsat strenge straffe for ”nid”, hvilket betød nedsættende og onde ord. Et runebogstav bliver i reglen kaldt en “runestav”, og “runerækken” kaldtes fuþark efter rækkefølgen på de seks første runestave. De ældste eksempler på runer stammer fra slutningen af 100-tallet e.kr., og de var i brug som kommunikations- middel indtil omkring 1000-1200-tallet, hvor runerne i Middelalderen  blev erstattet af det latinske alfabet.
Tid, sted, pris:
3. juli, kl. 11-14.
Lejre Museum, Orehøjvej 4B, Gl. Lejre
45 kr. for voksne. Gratis for børn og unge under 18 år

post-475

MUSEUMSFORENING

BEGIVENHED

Som medlem af Lejre Museumsforening er du med til at støtte Lejre Museums arbejde og får også mulighed for og tilbud om at deltage i foredrag, rundvisninger, udflugter og en årlig sommerfest.
Alle arrangementer annonceres i Lethrica, der udkommer to gange årligt. Du kan også hjælpe museet med frivilligt arbejde f.eks. i museets have ved Gl. Kongsgård, ved gruppebesøg eller øvrige arrangementer.

Bliv medlem
Skriv til museumsforeningens sekretær Vivian Møller på vivianus@post.tele.dk
Kontingent er 150 kr. om året for en husstand (uanset antal personer).
Et medlemskab af Lejre Museumsforening giver dig og hele husstanden – har gratis adgang i resten af 2016 til ROMUs besøgssteder og udstillinger (dog ikke Domkirkemuseet og RAGNAROCK)

Lejre Museumsforenings bestyrelse
Formand: Philippe Bourbon
Næstformand: Hans Kongsgaard
Kasserer: Hans Jørgen Lych Larsen
Sekretær: Vivian Møller
Ole Christiansen
Solveig Bruun, Valgt af Lejre Historiske Forening
Anne Marie Holm-Andersen, Valgt af Gl. Lejre Bylaug
Suppleanter: Arne Hardis og Kaare R. Skou.

Se Lejre Museumsforenings vedtægter
Se referat af “Generalforsamling 12. april 2016”

post-373

ROMUS CAFE

I september 2015 åbnede vi Romus, som en del af Roskilde Museum. Romus er en frokostrestaurant, men som også har mulighed for selskaber med helt op til 200 gæster, både i og ud af huset. Restaurantens vægge, loft og lamper er designet af Roskildes stolte kunster, Peter Brandes.

post-373

MUSEUMSBUTIKKEN

BEGIVENHED

Roskilde Museum er et statsanerkendt kulturhistorisk lokalmuseum for Roskilde, Frederikssund Kommune og Lejre kommuner. Museet er blevet til ved en sammenlægning
en række museer i området, herunder Lejre Museum, Frederiksund Museum og Roskilde Museum.

Åbent i påsken
Alle dage kl. 11-16