I Lejre Museums påskeværksted kan du, ud over at se den nye udstilling Sagnkongernes Lejre, prøve kræfter med vikingernes skrifts- ornamentik- og smykkeverden. Lær en masse om datidens skrifttegn – runerne , og lav runestave til at tage varsler med. Man kan også blande sin egen maling med tørfarve og æggeblomme og prøve at male flotte vikingemønstre. Og så kan man fremstille sin egen vikingeamulet – en thorshammer i ler, som er god at have på, hvis man vil være på god fod med de gamle guder.

Pris: 45 kr. Under 18 år gratis.

I KONGERNES FODSPOR

OPLEV HISTORIEN
Lejre Museum har fået udviklet den ny app – ”Lejrekonger”, der bl.a. tager dig med rundt til Gl. Lejre-områdets fredede fortidsminder og til området vest for Gl. Lejre, hvor de store vikingehaller engang lå. Download appen via App Store eller Google Play og gå på opdagelse i Lejrekongernes fodspor, når museet lukker fra 1. november.

MUSEUMSFORENING

Som medlem af Lejre Museumsforening er du med til at støtte Lejre Museums arbejde og får også mulighed for og tilbud om at deltage i foredrag, rundvisninger, udflugter og en årlig sommerfest. Alle arrangementer annonceres i Lethrica, der udkommer to gange årligt. Du kan også hjælpe museet med frivilligt arbejde f.eks. i museets have ved Gl. Kongsgård, ved gruppebesøg eller øvrige arrangementer.

Skriv til museumsforeningens sekretær Vivian Møller på vivianus@post.tele.dk
Kontingent er 150 kr. om året for en husstand (uanset antal personer).
Et medlemskab af Lejre Museumsforening giver dig og hele husstanden – har gratis adgang i resten af 2016 til ROMUs besøgssteder og udstillinger (dog ikke Domkirkemuseet og RAGNAROCK)

Lejre Museumsforenings bestyrelse
Formand: Philippe Bourbon
Næstformand: Hans Kongsgaard
Kasserer: Hans Jørgen Lych Larsen
Sekretær: Vivian Møller
Ole Christiansen
Solveig Bruun, Valgt af Lejre Historiske Forening
Anne Marie Holm-Andersen, Valgt af Gl. Lejre Bylaug
Suppleanter: Arne Hardis og Kaare R. Skou.

Se Lejre Museumsforenings vedtægter
Se referat af “Generalforsamling 12. april 2016”

Gl. Kongsgaard

200 meter fra Lejre Museum midt i Gl. Lejre by ligger Gl. Kongsgaard. Et stuehuset fra en gammel gård bygget 1740. I 1910 blev det besluttet at rive gården ned og bygge en ny. Foreningen til gamle Bygningers Bevaring henvendte sig imidlertid til lensgreven på Ledreborg, som ejede gården. Beslutningen blev ændret, så den nye gård blev opført over for i stedet.

En fæstegård for samme familie siden 1749
I 1925 flyttede Kirsten Nielsen ind i det gamle stuehus. Hendes tipoldefar, Ole Pedersen (1719-1774), fæstede gården i 1749. Kirsten Nielsen sørgede for at bevare de gamle stuer og supplere med slægtens gamle møbler, så huset på én gang var et hjem og et museum over sjællandsk bondekultur. Efter Kirsten Nielsens død i 1959 flyttede Valborg Jensen ind som beboer og kustode. Hun var aktiv for Gl. Kongsgaard frem til sin død i 1994. I 1990 overtog Lejre Kommune huset, som blev stillet til rådighed for en forening, Gl. Kongsgaards Venner, som restaurerede hus og have. I 2004 overgik Gl. Kongsgaard til Lejre Museum. Hus, have og café passes i dag af frivillige.

Indretning
De kraftige egestolper i bindingsværket og de udvendige sidebånd er tegn på husets høje alder. Gårdens øvrige længer er markeret med sten. Stuen mod nord var oprindelig øverstestue med kister til tøj, linned m.v. Stuen med standuret og langbænken var folkestue eller dagligstue. Maden blev tilberedt i skorstenen på stenbænken. Her var ildsted og bageovn. Bilæggerovnen i dagligstuen og bryggerkedlen i bryggerset blev opvarmet herfra. Foran skorstenen var forstue, indtil bislaget mod gårdsiden blev bygget i 1788.

Ved køkkenbordet fandt den grovere tilberedning af maden sted. I et hjørne af bryggerset var mælkekammer, senere spisekammer. I midten af 1800-tallet blev der sat skillevæg op og indrettet sovekammer mod øst. Før den tid sov man i stuen. Samtidig blev der bygget en vinkelbygning i nordøst med stue, forstue og ildsted. Formodentlig som aftægtsstue.

Interriør Gl. Kongsgård

Have og omgivelser
I 1700-1800 tallet havde Kongsgaarden have nord for gården. Her var syrenlysthus og forårsblomster langs Klintebakken, byvejen ned til åen. Ved åen er Blegepladsen, hvor kvinderne blegede hørlærred.

Kirsten Nielsens farmor, Abelone Olsdatter (1802-1883), anlagde hen mod midten af 1800-tallet en ny have øst for stuehuset. Bl.a. et rundt bed med forårs- og sommerblomster. På bakken blev plantet graner, aske- og lindetræer og på toppen et par jasminer og rosenbuske. Tvillingebøgene på bakken plantede Kirsten Nielsen.

Eksteriør_Gl. Kongsgård

Haven i dag
I haven står mange oprindelige blomster fra den gamle have. Påskelilje, pinselilje, anemone, kejserkrone, digitalis, bonderose, silkepæon, roser, nyserod, katost, palmelilje, løvemund, stenurt, daglilje, kongelys og stokrose foruden vintergæk og erantis. Bulmeurt, havemælde og rosa akeleje er lægeplanter, som kendes fra middelalderen. De havde ligget i dvale i jorden i århundreder. Kvan og hundetunge groede tidligere ved åen.

Besøg Gl. Kongsgaard:
Kongsgården har åben: Torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august.
Disse dage kan der også købes kaffe, kage og sødt i Gl. Kongsgårds lille hyggelige café. Det købte kan nydes på Kongsgårdens gårdplads men en fantastisk udsigt over Lejre Å-dal og den imponerende skibssætning fra vikingetiden.
Gratis entre. Bus 207 (Roskilde-Lejre-Osted) stopper ved Gl. Kongsgaard.

Butik og café

Besøg Lejre Museums butik og café. Her finder du et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

d.6-12-2016