Efterårsferie for hele familien i Lejre

06.10.2021

Bevæbnet med en metaldetektor kan børnefamilier i efterårsferien gå på jagt efter fortidsspor i det smukke landskab omkring Lejre Museum. Foto: ROMU

Tag på Tadre Mølle og lav din egen æblemost, dyk ned i hemmeligheden om skelettet i Kongehallen eller grib en metaldetektor og prøv lykken som skattejæger i det historiske landskab omkring Lejre Museum. ROMUs besøgssteder byder på sjove ferieaktiviteter for hele familien i efterårsferien

Der er gode chancer for røde kinder og trætte ben, når ROMUs besøgssteder inviterer hele familien til efterårssjov i ferien.

Skumringsfortællinger om skelettet i Kongehallen

Gemt i mulden i det naturskønne Gl. Lejre fandt arkæologer fra ROMU i 2009 sporerne efter Danmarks største kongehal. Vikingetidens magtcenter har stået i storslået pragt netop her – og midt i sporene efter kongehallen lå en mand begravet. Men hvem var han?

I samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes land inviterer Lejre Museum på skumringsfortællinger om det mystiske skelet i kongehallen. Vi mødes ved Lejre Museum og går derfra op på det område, hvor vikingernes kongesæde stod for 1000 år siden. Mens solen går ned over det kuperede landskab, vil vi sammen gå på opdagelse i én af Lejres hemmeligheder. Guiden vil fortælle jer alt, hvad vi ved om det hemmelighedsfulde skelet – men I skal også være med til at gætte. Måske kan vi i fællesskab komme tættere på at finde ud af, hvem han i virkeligheden var. Vi slutter turen af i Lejre Museums udstilling, hvor I vil stå ansigt til ansigt med dagens hovedperson.

Vi lover, at I får sat sanser, sind og indtryk i spil!

Tid: 17. oktober kl. 17:00-18:30
Sted: Parkeringspladsen foran Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre
Anbefalet aldersgruppe: 8-12 år.
Pris: voksne: 60 kr., børn under 18 år: 25 kr.
Billetter købes på billetto.dk

Detektor for en dag

Er du mellem 10 og 17 år, så træk i et par varme støvler og bed din mor eller far gøre det samme. I samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes Land inviterer Lejre Museum til en helt særlig oplevelse, når vi i efterårsferien giver børn og unge mulighed for at prøve kræfter med detektorarkæologien. Det kræver tålmodighed, stor udholdenhed og en kæmpe portion fantasi at gå på jagt efter fortiden. Overalt omkring os ligger sporene under jordoverfladen og lurer – men du skal være dygtig, respektfuld og snu for at kunne samle brikkerne til det puslespil, som venter under vores fødder.

Vi mødes på Lejre Museum, hvor vi bliver klædt på til dagens strabadser. Herefter går vi i samlet flok til marken midt i skjoldungelandet, hvor vi bevæbnet med detektor går på jagt efter historien og mærker suset fra fortiden.

Medbring gerne madpakke og drikke, som indtages i det fri. Husk tøj og fodtøj efter vejret. Vi sørger for metaldetektor og oplæring i brugen af samme. Hver familie deles om et detektor-sæt. Ved evt. fund af formodet danefæ er det lovpligtigt at indlevere fundet.

Tid: 19., 20. og 21. oktober kl. 11.00-14.00

Sted: Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

Anbefalet aldersgruppe: 10-17 år.

Pris: Familiebillet: 100 kr. (to voksne inkluderet)

Billetter købes på billetto.dk

Være kreativ og aktiv på Tadre Mølle

Hver dag er der mindst én god undskyldning for at tage familien med til Tadre Mølle i den eventyrlige og naturskønne Elverdamsdal. I et samarbejde mellem ROMU, Tadre Mølles Venner og Nationalpark Skjoldungernes Land inviterer vi til aktiviteter, hygge og sjov for hele familien alle ni dage i ferien.

Gå på opdagelse i naturen, prøv kræfter med bagning af møllens eget mel og lav egne kreationer med brug af naturens skattekammer. Most æbler, gå i træværkstedet og tag familien med en tur langs trampestien. Der er nok at tage sig til, og hver dag kan I opleve den smukke vandmølle gøre brug af vandets kræfter til male mel, opleve udstillingen i laden om møllehistorien og Elverdamsdalens natur samt nyde lækre fornøjelser i Café Maries Minde.

Tid: 16.-24. oktober kl. 12.00-16.00

Sted: Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø

Pris: 35 kr. for voksne, børn og unge under 18 år kommer gratis ind. Billetter købes i døren.

Program for de enkelte dage:

16. + 17. oktober: Krea-naturværksted

18. + 19. oktober: Træværksted

20. + 21. oktober: Æblemostning – tag egne æbler og flasker med

22. + 23. oktober: Store Bagedag

24. oktober: Male/tegneværksted med Nationalparken

Smattens Magi, æblefest og uhyggelig Allehelgen

ROMUs besøgssteder byder på et varieret og underholdende på program på besøgsstederne i Frederikssund, Lejre og Roskilde Kommuner. Kom for eksempel til et uhyggeligt Allehelgen-arrangement på Frederikssund Museum, Færgegården, eller til knap så skræmmende æblefest i Lützhøfts gamle Købmandsgård i hjertet af Roskilde.

Du kan også være med i en workshop om skrald på Roskilde Museum eller komme på omvisning i særudstillingen om Roskilde Festival gennem 50 år på RAGNAROCK.

Hele programmet kan ses på www.romu.dk/efteraarsferie

d.8-12-2021