Gammel Kongsgård slår dørene op torsdag den 3. juni

26.05.2021

Gammel Kongsgård slår dørene op fra 3. juni og har åbent alle torsdage og søndage i juni, juli og august. Foto: ROMU.

Juni er snart over os, og det betyder, at Lejre Museum kan sæsonåbne Gammel Kongsgård i Gl. Lejre. Det sker den 3. juni.

200 meter fra Lejre Museum midt i landsbyen Gl. Lejre ligger Gammel Kongsgård, et bevaret stuehus fra en gård bygget i 1740.

Gården er åben for offentligheden torsdage og søndage i juni, juli og august klokken 13-16 – og torsdag den 3. juni er altså første åbningsdag.

Det er ganske gratis at komme ind og opleve denne kulturhistoriske perle, og for en skilling kan man nyde en kop kaffe og et stykke kage i den smukke have.

Museumsinspektør på Gammel Kongsgård og Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, ser frem til åbningen efter en lang og hård vinter:

“Sommer i Gl. Lejre betyder jo hygge med kaffe og kage i haven ved Gammel Kongsgård, og jeg kan ikke vente. Og så bliver det jo bare skønt igen at kunne lukke både lokale og turister ind i denne lille perle af et fortidsminde, hvor de frivillige står klar til at fortælle historier fra gården og fra Gl. Lejre. Vi håber på fantastisk vejr og et stærkt fremmøde fra d. 3. juni og frem gennem sommeren på alle torsdage og søndage.”

De frivillige glæder sig

Frivillige ildsjæle holder gården åben med salg af kaffe og kage og giver i løbet af dagen den 3. juni omvisninger i den gamle fæstegård med de smukke møbler og i haven, som står med originale planter fra 1800-tallet.

Allis Bergh, der selv kommer til at vise rundt i den fine fæstegård, glæder sig særligt til at vise brugerne det gamle køkken, hvor der er åbent ildsted – og også bornholmeruret i den fine gamle stue og haven.

“Haven er jo i fuldt flor og en oplevelse i sig selv lige nu”, siger Allis Bergh, der sammen med de andre frivillige ser frem til at sæsonåbne Gammel Kongsgård.

Tag en dag ud af kalenderen og kom med en tur ind i historiens vingesus, når vi skaber rammerne om en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

Fakta:

I 1910 blev det besluttet at rive Gammel Kongsgård ned og bygge en ny. Foreningen til gamle Bygningers Bevaring henvendte sig imidlertid til lensgreven på Ledreborg, som ejede gården. Beslutningen blev ændret, så den nye gård blev opført overfor i stedet.

Gården er åben for offentligheden torsdage og søndage i juni, juli og august klokken 13-16, og det er ganske gratis at komme ind og mærke et sus fra 1700-tallet.

Kaffe og kage kan betales med kontanter og MobilePay.

d.7-12-2021