02.06.2020

Magtens monumenter er ladet med betydning

Af Julie Nielsen og Isabella No’omi Fuglø

I efteråret 1926 restaurerede Nationalmuseet de fredede rester efter de to tilbageværende skibssætninger. Ved hjælp af arbejdsmænd fik de rejst de tonstunge sten, så deres oprindelige og tiltænkte form igen kunne komme til sin ret i Lejres smukke kuperede landskab. Foto: Arthur Fang. Lejre lokalhistoriske arkiv.

Den østlige del af Gl. Lejre beretter gennem majestætiske markeringer i landskabet om et magtcentrum fra vikingetid og yngre jernalder med enorm respekt for de døde. Under jorden er betydningsfulde mennesker begravet, og over jorden ser vi endnu i dag magtens monumenter. Det er et landskab, som byder velkommen til de dødes rige – og de rige døde.

Fra Lejre Museum fører en grussti mod øst de besøgende over den nu udtørrede Lejre Å. Netop her mellem to åløb ligger et ’næs’, der knejser i landskabet og møder den besøgende med resterne efter to imponerende skibssætninger, dvs. skibsformede stenformationer, rejst omkring en gravplads fra vikingetiden ca. 900-950. Bag stenskibene anes en af Gl. Lejres mange gravhøje, den imponerende gravhøj Grydehøj, som indeholder en fyrstebegravelse fra perioden omkring 600-650 – og som også eksisterede, da skibssætningerne blev rejst.

En hård skæbne

Skibssætningerne i Gl. Lejre har oprindeligt bestået af adskillige menneskehøje sten, rejst med få meters mellerum i en spidsoval form, således at de ligner skroget på et skib. Fra tidligere optegnelser af monumenterne ved vi, at der oprindeligt må have været mindst fire skibssætninger på stedet. I 1758 besøgte den tyske historiker L. A. Gebhardi nemlig Lejre, og heldigvis lavede han en for perioden ret præcis opmåling og skitsering af stenene. Han anede ikke, at der var tale om skibssætninger, men var af den overbevisning, at det var stenene efter intet mindre en sagnkongen Rolf Krakes slotsruin.

Selv om Gebhardi altså registrerede over 150 sten, er det tydeligt, at der allerede dengang var væltet og fjernet flere sten. De store sten var nemlig et kostbart råmateriale, og senere i begyndelsen af 1800-tallet tog det for alvor fart med indhugget i bestanden af sten fra monumenterne. Stenen blev hugget op og anvendt til bl.a. byggerierne af de mange gårde, der udflyttede og blomstrede op i området, og til nye veje, broer og senere jernbaner.

Også de nu tilbageværende 35 sten var lige ved at lide samme skæbne. Lodsejeren ville i 1921 inddrage deres ståsted til landbrugsjord og havde gjort klar til at sprænge stenene med dynamit. Kigger man godt efter i dag, kan man på flere af stenene stadig se boremærker, som stammer fra forberedelserne til sprængningerne. Skibssætningens sten var tæt på at gå tabt for altid. Men takket være hurtig indgriben af en gruppe historisk interesserede Lejre-borgere blev dette heldigvis forhindret. I hast fik de stiftet Lejre Fredningsforening, opkøbte arealet og sikrede i sidste øjeblik resterne af et af de fornemmeste fortidsminder, der kendes fra yngre germansk jernalder og vikingetid.

Fyrsteligt Begravet

Umiddelbart øst for den største af skibssætningerne ligger gravhøjen Grydehøj. Den har oprindeligt haft en diameter på 38-40 meter og en højde på fire til fem meter – altså en meget anseelig storhøj, som det har krævet svarende til ti mands arbejde i et år at rejse.

Højen blev delvist undersøgt i 1958, og her blev det afsløret, at der under tørvehøjen fandtes et omfattende bållag. Det var rester efter et enormt ligbål, hvorpå en af 600-tallets fyrster er blevet kremeret. Med sig på bålet har den afdøde haft dyr i form af hest, hund, kronhjort, kvæg og fugle.

Fund af meget små guldtråde i graven viser desuden, at den døde sandsynligvis har været iklædt en dragt af guldindvirket stof. Desværre er den gravlagte anonym, men der kan sagtens være tale om en af de konger, hvis bålfærd omtales i sagaer og i heltekvad. Fx fortæller Saxo legenden om den danske konge Harald Hildetand, der faldt i et slag i Sverige og blev kremeret på bål med skibe som brændsel.   

Symboler på magt

På det fremstående næs imellem to å-løb i Gl. Lejre har der altså i løbet af 600-tallet foregået en storslået begravelse i form af ligbålsafbrændingen af en rig person – måske ligefrem en fyrste eller en konge – hvis sidste hvilested er blevet markeret med en kæmpe jordopbygget høj.

Og 300 år efter, i vikingetiden i 900-tallet, har man tæt på den forfædrene gravhøj anlagt en gravplads med jordfæstebegravelser. Om de store sten, der danner skibssætningerne, er rejst før, under eller efter anlæggelsen af vikingetidsgravpladsen har det desværre endnu ikke været muligt at slå fast.

Sikkert er det dog, at det har krævet store ressourcer og derfor også magt at stå bag opførelsen af både gravhøje og skibssætninger. Selve opførelsen alene har signaleret magt, rigdom og formåen. Derudover så kan især skibssætningerne også meget vel have være ladet med symbolik.

Det kan meget vel tænkes, at magthaverne har villet legitimere deres status som herskere og ledere af datidens kultdyrkelse ved at påberåbe sig slægtskab med guder eller ældgamle sagnkonger af guddommelig æt. Det kunne måske gøres ved at lade et kæmpemæssigt stenskib opføre tæt på en forfaders storslåede gravhøj – fx som symbolet på det skib, som bragte kong Skjold til danerne og til Lejre.

Luftfoto af Lejre Ådal. Midt billedet ses den ene skibssætning og lidt til højre herfor kan Grydehøj anes som en lille forhøjning i landskabet. En smal sti fører op til højen. Længere væk ses Hyldehøj med et træ på toppen. Foto: ROMU

Litteratur

Andersen, Steen Wulff. 1995. Lejre – skibssætninger, vikingegrave, Grydehøj. Aarbøger for Nordisk Oldkyndighed og Historie 1993 s. 7-142. Det Kongelige Nordiske Oldskriftsselskab. København. 1995.

Christensen, T. 2015. Lejre bag myten. De arkæologiske udgravninger. Jysk Arkæologisk Selskab. 2015.

Vestergaard, Felix. 2007. Monumentale skibssætninger i Danmark og Skåne. KUML 2007 s. 145-190. Årbog for Jysk Arkæologisk Selskab. 2007. 

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbent i påsken
Alle dage kl. 11-16