Lejre var magtcentrum og kongesæde i vikingetiden og i yngre jernalder – ikke bare for en enkelt konge eller i en kort periode, men i mere end 500 år!
Gennem de seneste tre årtier har udgravning efter udgravning møjsommeligt lagt nye brikker til det samlede billede, som klart viser, at Lejres sagnkonger skal tilbage i danmarkshistorien.
Her på siden kan du dykke ned i både podcasts, artikelserier og meget mere.
God fornøjelse!

GÅ PÅ OPDAGELSE I FORHISTORIEN
KONGERIGETS VUGGE
Gå på opdagelse i videoer, artikler og podcasts her
SPOTUDSTILLING
Skelettet i Kongehallen – Hvem var han? Læs mere her
HER BLEV DANMARK FØDT
Artikelserie om de steder, der ligesom Lejre siges at være ”arnested” for Danmark. Læs mere her
VANDRERUTER
Tag på vandretur i det historiske landskab omkring museet. Se ruterne her
NYHEDER OG ARTIKLER
TIPS TIL FORÅR I HAVEN: PRØV DISSE 5 HISTORISKE PLANTER
Det er forår og haverne kalder. Men hvorfor ikke give haven et historisk strejf og være med til at bevare vores grønne kulturarv? Her får du tips til fem planter, der har været dyrket og benyttet i Danmark gennem århundreder, fra plantekyndige Inge Olsen fra haveholdet ved Gl. Kongsgård under Lejre Museum.
Skelet-mysteriet fortsætter på Lejre Museum
På Lejre Museum venter et mystisk skelet på, at gæsterne vender tilbage og hjælper med at opklare dets hemmeligheder. Udstillingen om skelettet fra kongehallen fortsætter nemlig her på den anden side af nedlukningen. En pause, som museet har udnyttet til at få en flyvende start på det digitale univers, som gæsterne har brugt flittigt i lukkeperioden.
Derfor er Odinfiguren Lejre Museums kronjuvel
En detaljeret lille sølvfigur af gudernes konge Odin har en særlig plads i Lejre Museums udstilling. Figuren er et af museets absolut vigtigste fund, da den kan fortælle os vigtige dele af historien om, hvem der har hersket og regeret i Lejre.
Derfor skal du se ”The Dig”, hvis du interesserer dig for Lejres sagnkonger
PERSPEKTIV. Den nyligt udsendte Netflix-film ’The Dig’ handler om ét af verdens mest imponerende arkæologiske fund til dato: Sutton Hoo. Og for alle, der er er optagede af jernalderens og vikingetidens Lejre, er dét en film, som er værd at lægge mærke til. Arkæolog Julie Nielsen giver dig her de vigtigste ligheder mellem fundene i Sutton Hoo og Lejre.
Kampen om Danmarks vugge
Hvor blev Danmark født? I Jelling? Lejre? I Ribe eller ved Sorte Muld på Bornholm? Byer på stribe hævder at være Danmarks vugge. Hvorfor er det vigtigt? Og kan man overhovedet pege på, hvor Danmark er født? Vi afrunder artikelserien Her blev Danmark født med at spørge historiker Peter Yding Brunbech.
Bølgende magtkamp i Skåne
I artikelserien Her blev Danmark født går en række historikere, arkæologer og forfattere tilbage i historien og fortæller om steder, der har haft stor betydning i udviklingen af det Danmark, vi kender i dag. Denne artikel tager en afstikker til Skåne – som i slutningen af perioden var dansk – og en jernalderboplads, som var centrum for magtstridigheder og en petriskål for udviklingen af samfundet.
Åbningstider
1/1 – 31/3: Søndage 11:00 – 16:00
1/4 – 31/10: Tirsdag-søndag 11:00 – 16:00
1/11 – 20/12: Søndage 11.00 – 16.00
21/12 – 31/12: Lukket
Entré
Voksne: 60 kr.
Grupper (min. 15 pers.): 50 kr. pr. pers.
Børn og unge 0-17 år: Gratis
Adresse
Lejre Museum
Orehøjvej 4B
4320 Lejre
T +45 46 31 65 37
E lejremuseum@romu.dk
DET SKER
april, 2021
Ingen begivenheder