GL. KONGSGÅRD
I hjertet af Gl. Lejre
200 meter fra Lejre Museum midt i landsbyen Gl. Lejre ligger Gammel Kongsgård, et bevaret stuehus fra en gammel gård bygget i 1740.
I 1910 blev det besluttet at rive gården ned og bygge en ny. Foreningen til gamle Bygningers Bevaring henvendte sig imidlertid til lensgreven på Ledreborg, som ejede gården. Beslutningen blev ændret, så den nye gård blev opført over for i stedet.
Åbningstider
Januar – maj: Lukket
Juni – august: Torsdage og søndage kl. 13-16
Septemer – december: Lukket
Entré
Gratis
VIDEOER
Få en introduktion til, hvad man kan opleve på hyggelige Gl. Kongsgård.
Mød det frivillige havehold og se, hvordan de passer på den smukke have ved Gl. Kongsgård.
Lær mere om den skønne have på Gl. Kongsgård, som er fyldt med ’levende fortidsminder’.
ARTIKLER
Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren
Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.
Sæsonåbning af Gl. Kongsgaard
EN HISTORISK DAG MED HANDEL, OPLEVELSER OG HYGGE
I hjertet af Lejre åbner Gl. Kongsgård sommersæsonen den sidste søndag i maj med en historisk dag fuld af aktivitet, optrædener og boder.
TIPS TIL FORÅR I HAVEN: PRØV DISSE 5 HISTORISKE PLANTER
Det er forår og haverne kalder. Men hvorfor ikke give haven et historisk strejf og være med til at bevare vores grønne kulturarv? Her får du tips til fem planter, der har været dyrket og benyttet i Danmark gennem århundreder, fra plantekyndige Inge Olsen fra haveholdet ved Gl. Kongsgård under Lejre Museum.
Grethe har været frivillig i haveholdet gennem et årti: ‘Jeg tager gerne 10 år til’
Da sognepræst Grethe Lyndby-Jensen gik på pension, valgte hun at flytte fra Jylland og tilbage til hjemegnen på Midtsjælland. Her fandt hun nye venner og udviklede grønne fingre som frivillig i haveholdet ved Gl. Kongsgård.
KONGSGÅRDENS HISTORIE
En fæstegård for samme familie siden 1749
I 1925 flyttede Kirsten Nielsen ind i det gamle stuehus. Hendes tipoldefar, Ole Pedersen (1719-1774), fæstede gården i 1749. Kirsten Nielsen bevarede de gamle stuer og supplere løbende med slægtens gamle møbler, så huset på én gang var et hjem og museum over sjællandsk bondekultur. Efter Kirstens død i 1959 flyttede Valborg Jensen ind som ny beboer og kustode. Hun var aktiv for Gl. Kongsgaard frem til sin død i 1994. I 1990 overtog Lejre Kommune huset, som blev stillet til rådighed for foreningen, Gl. Kongsgårds Venner, som restaurerede hus og have. I 2004 overgik Gl. Kongsgård til Lejre Museum. Hus, have og café passes i dag af frivillige.
Indretning:
De kraftige egestolper i bindingsværket og de udvendige sidebånd er tegn på husets høje alder. Gårdens øvrige længer er markeret med sten. Stuen mod nord var oprindelig øverstestue med kister til tøj, linned m.v. Stuen med standuret og langbænken var folkestue eller dagligstue. Maden blev tilberedt i skorstenen på stenbænken. Her var ildsted og bageovn. Bilæggerovnen i dagligstuen og bryggerkedlen i bryggerset blev opvarmet herfra. Foran skorstenen var forstue, indtil bislaget mod gårdsiden blev bygget i 1788.
Ved køkkenbordet fandt den grovere tilberedning af maden sted. I et hjørne af bryggerset var mælkekammer, senere spisekammer. I midten af 1800-tallet blev der sat skillevæg op og indrettet sovekammer mod øst. Før den tid sov man i stuen. Samtidig blev der bygget en vinkelbygning i nordøst med stue, forstue og ildsted. Formodentlig som aftægtsstue.
HAVE OG OMGIVELSER
I 1700-1800 tallet havde Kongsgården have nord for gården. Her var syrenlysthus og forårsblomster langs Klintebakken, byvejen ned til åen. Ved åen er Blegepladsen, hvor kvinderne blegede hørlærred.
Kirsten Nielsens farmor, Abelone Olsdatter (1802-1883), anlagde hen mod midten af 1800-tallet en ny have øst for stuehuset. Bl.a. et rundt bed med forårs- og sommerblomster. På bakken blev plantet graner, aske- og lindetræer og på toppen et par jasminer og rosenbuske. Tvillingebøgene på bakken plantede Kirsten Nielsen.
Haven i dag:
I haven står mange oprindelige blomster fra den gamle have. Påskelilje, pinselilje, anemone, kejserkrone, digitalis, bonderose, silkepæon, roser, nyserod, katost, palmelilje, løvemund, stenurt, daglilje, kongelys og stokrose foruden vintergæk og erantis. Bulmeurt, havemælde og rosa akeleje er lægeplanter, som kendes fra middelalderen. De havde ligget i dvale i jorden i århundreder. Kvan og hundetunge groede tidligere ved åen.