UNDERVISNING

Kom tæt på din historie

Ved evt. spørgsmål:

T: 51 70 70 71  / mandag-fredag 9.00-15.00
E: booking@romu.dk
Bestil gerne i god tid og hav de informationer klar, der findes i formularen her.

INFORMATION OM AFTALE VEDR. GRATIS UNDERVISNING

I henhold til aftale mellem Roskilde Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Roskilde Kommune gratis undervisning tirsdag til torsdag i tidsrummet kl. 9-14 på ROMUs besøgssteder Roskilde Museum, RAGNAROCK, Domkirkemuseet, Sankt Laurentius, Lützhøfts Købmandsgård samt Lejre Museum. Endvidere tilbydes folkeskoler i Roskilde Kommune gratis undervisning på Tadre Mølle tirsdage og onsdage i sæsonen.

I henhold til aftale mellem Lejre Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Lejre Kommune gratis undervisning tirsdag til torsdag i tidsrummet kl. 9-14, på ROMUs besøgssteder Roskilde Museum, Lejre Museum, Frederikssund Museum, RAGNAROCK, Domkirkemuseet, Sankt Laurentius samt Lützhøfts Købmandsgård. Endvidere tilbydes folkeskoler i Lejre Kommune gratis undervisning på Tadre Mølle tirsdage og onsdage i sæsonen.

I henhold til aftale mellem Frederikssund Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Frederikssund Kommune gratis undervisning mandag til torsdag i tidsrummet kl. 9-14, på ROMUs besøgssteder Roskilde Museum, Lejre Museum, Frederikssund Museum, RAGNAROCK, Sankt Laurentius, Domkirkemuseet samt Lützhøfts Købmandsgård. Endvidere tilbydes folkeskoler i Frederikssund Kommune gratis undervisning på Tadre Mølle tirsdage og onsdage i sæsonen.

INFORMATION OM AFTALE VEDR. UNDERVISNING FOR HJEMMESKOLER

Vi ønsker at tilgodese hjemmeskolede børn, så de også får muligheden for at deltage i forløb på et af ROMUs besøgssteder. Derfor tilrettelægges der 4 gange årligt skoleforløb målrettet hjemmeskolede børn og deres forælder/hjemmeunderviser.

Der kræves bevis for hjemmeskoleordning. Der opkræves en deltagerbetaling på 70 kr. pr. deltager, både elev og forælder/ hjemmeunderviser. Der kan ved særlige skoleforløb tillægges en materialepris.

Forløbet bookes gennem booking-afdelingen booking@romu.dk

Ønsker hjemmeskoler at booke skoleforløb eller omvisninger uden for disse 4 årlige forløb, kontakt da ROMUs bookingafdeling for muligheder og priser. Nye forløb tilføjes løbende.

I skoleåret 2022/2023 tilbydes:

14.12.22 kl. 12-13 Sikken voldsom trængsel 0.-2. kl. Læs mere her Lützhøftskøbmandsgård.dk

1.3.23 kl. 9.30-11.30 Byvandring i Middelalderens fodspor 3.-6. kl. Læs mere her Roskildemuseum.dk

SKJALDEN FORTÆLLER

Klassetrin: Børnehaveklasse / 0.- 3. klasse

I dette forløb får eleverne en introduktion til sagn om Skjoldungeslægten. Der er fokus på sagnet som fortælling og som mundtlig beretning i et historisk perspektiv. Sagnene fortælles i stemningsfulde omgivelser, hvor vi bruger udstillingens genstande, så historierne bliver visuelle. Bagefter går vi en tur i landskabet og ser det sted, hvor hallerne har ligget. Forløbet tilpasses det enkelte klassetrin.

Praktisk:
Varighed 1½ time. 
Kan bookes på hverdage kl. 9-14
Pris 900 kr. Forløbet er gratis for folkeskoler i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommuner jf. aftale om gratis undervisning.

ARKÆOLOGI OG SAGN. EN HISTORISK DETEKTIVSKATTEJAGT

Klassetrin: 6. – 8. klasse

Historien om kongeriget Danmark begynder i Lejre, hvis man spørger de sagn og myter, der på godt og ondt har præget generationers opfattelse af den tidligste Danmarkshistorie. Men historierne om Lejrekongerne/Skjoldungerne er netop kun sagn og myter. De blev afvist af den moderne historieforskning og arkæologien var i vid udstrækning enig – Arkæologien vil se håndfaste beviser, før der drages konklusioner. Men hvad nu hvis arkæologien i dag står med fund og anlæg, der viser, at det måske var en fejl at afvise myter og sagn. Den nye permanente udstilling på Lejre Museum sammenstiller arkæologien og fortællingerne og med baggrund i udstillingen skal eleverne på jagt og undersøge, hvordan arkæologi, myter og sagn om skjoldungerne hænger sammen.

Praktisk:
Varighed: 3 timer.
Kan bookespå hverdage kl. 9-14

Pris: 1125 kr. Forløbet er gratis for folkeskoler i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommuner jf. aftale om gratis undervisning.

GEOMETRI OG MÅLING I DET FRI

Klassetrin: 4. – 6. klasse

”Nu ved jeg, hvordan man kan bruge koordinatsystemet i virkeligheden…”
dreng fra 6. klasse efter deltagelse i forløb.

Beskrivelse:
Flyt geometritimen ud på Lejre Museum og få masser af praktisk erfaring med anvendelse af geometri og målinger og samtidig masser af frisk luft, bevægelse og røde kinder. Vi vil introducere eleverne til, hvordan anvendelse af geometri og måling bruges af arkæologien. Derefter skal de selv ud på feltet og undersøge de historiske fortidsminder. Eleverne skal med hjælp af viden om og anvendelse af geometri, opmålinger, tegninger og skitser samt arealbestemmelse undersøge fortidsminderne ved Lejre Museum blandt andet med brug af koordinatsystemet.

Praktisk:
Varighed: 2 timer.
Kan bookes på hverdage kl. 9-14 i perioden fra uge 11-41. 

Pris: 900 kr. Forløbet er gratis for folkeskoler i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommuner jf. aftale om gratis undervisning.

Øjeblikket – Samskabende kunstprojekt

Samskabende kunstværk af 2. klasserne i Lejre Kommune, billedkunstner Astrid Randrup og Lejre Museum.

Kunstværket er skabt som en del af Lejre Kommunes børnekulturelle indsats, Dronten. Alle elever i 2. klasse i Lejre Kommune har sammen med billedkunstner Astrid Randrup og en formidler fra Lejre Museum deltaget i en 2-dages workshop på museet. Ud fra myter og fortællinger om Odin og hvordan han mistede sit ene øje, undersøgelse af museets genstande for mønstre, detaljer og ornamentik, kunstneriske metoder og processer har eleverne sammen med Astrid Randrup skabt en detalje i det store fælles kunstværk.

Projektet tilbydes også i skoleåret 2022/23 for alle 2. klasser i Lejre Kommune. Læs mere her.

Projektet er blevet til i et samarbejde mellem og er støttet af:

ROMU – Lejre Museum

Billedkunstner Astrid Randrup

Dronten

Metallist Linnéa Kemppainen

Kontakt Booking

+45 51 70 70 71

En del af ROMU
Undervisning på Lejre Museum tilrettelægges af  ROMUs skoletjeneste. Skoletjenesten varetager også undervisning på flere museer i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune. Her er der også mulighed for at booke spændende undervisningsforløb. Læs om disse her:

Læs mere om ROMUs skoletjeneste her

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.30-3-2023
Åben