Derfor er Odinfiguren Lejre Museums kronjuvel

Af: Henriette Michaelsen

25.03.2021

Der er flere ting ved figuren, der får den til at ligne Odin. Særligt stolens flotte udskæringer og de to ravnelignende fugle på stolens armlæn. Det må være Odins højsæde ”Lidskjalv” og hans to ravne ”Hugin” og ”Munin”. FOTO: ROMU

En detaljeret lille sølvfigur af gudernes konge Odin har en særlig plads i Lejre Museums udstilling. Figuren er et af museets absolut vigtigste fund, da den kan fortælle os vigtige dele af historien om, hvem der har hersket og regeret i Lejre.

En septemberdag i 2009 går detektorfører Tommy Olesen i udgravningen efter de store Kongehaller i Lejre. Omringet af store jordbunker leder han fortsat efter metaldele. Der er allerede dukket mange interessante fund op, men det kan jo være, at der er mere at komme efter. Og det er der!
Pludselig lyder et højt råb fra udgravningen og Tommy Olesen kaster armene i vejret. Han har gjort endnu et fund. Et fund der vækker særlig opsigt.
Folkene i udgravningen stimler sammen for at se med. Tommy Olesen har fundet en lille sølvfigur. Den er stadig fuld af jord, men udgravningsholdet ser straks, at figuren er spændende. Den forestiller en person placeret på en fint udskåret stol. Snakken og gætteriet går hurtigt om, hvem der er afbildet. En gætter på en konge, en anden tror det er en gud, og en tredje synes, det ligner en kvinde. Men hvem kan figuren forestille, og hvad kan det fortælle os om Lejre?

Derfor er det Odin
Fundet af den lille figur vækker med god grund opsigt og er genstand for mange fortolkninger. Figuren har træk, som kan være inspireret fra flere perioder. Da figuren kom helt til syne efter konserveringen, kunne man konstatere, at figuren består af 3 elementer. En stol, en person og to fugle. Men hvordan elementerne spiller sammen er spørgsmålet.
Stolens udskæringer hører stilmæssigt hjemme i vikingetiden. Det daterer figuren til perioden 900-950. I vikingetiden havde den nordiske mytologi højsæde.

”Både stolen, personen og fuglene kan være inspireret af fortællingerne, som vi kender fra den nordiske mytologi,” fortæller Lejre Museums arkæolog Julie Nielsen.

Stolen er en flot udskåret stolpestol dekoreret med udsmykninger og dyrehoveder. Udsmykninger, som kan ligne gudernes konge, Odins højsæde, kaldet Lidskjalv. Myterne siger, at når Odin sad i Lidskjalv kunne han skue ud over hele verden.
Personen på stolen ligner en hersker på sin trone og er iført lang kappe, smykker, overskæg og hjelm. Ved hans side sidder to store fugle.

”Når personen er flankeret af to ravnelignende fugle, og stolen ligner Lidskjalv, så må det sandsynligvis være guden Odin, som Tommy Olesen har fundet. Ifølge den nordiske mytologi ejer Odin to ravne ”Hugin” og ”Munin” som hver dag flyver ud i verden og holder Odin informeret om alt der sker,” fortæller arkæolog Julie Nielsen.

 

Selvom figuren var dækket af jord, da Tommy Olesen fandt den, var det tydeligt for udgravningsholdet at det var et helt unikt fund. FOTO: ROMU

Det fortæller Odinfiguren os om Lejre
Der eksisterer flere tolkninger af figuren og ikke alle er enige med os i, at den forestiller Odin.
Odin er ifølge den nordiske mytologi asernes øverste overhoved, han er gudernes konge. Han er både krigsgud, gud for visdom, magi og digterkunst. Hvis den lille figur er Odin, har det stor betydning for historien om Lejre. Man ved nemlig at guden Odin blev tilbedt af konger og af overklassen. Som både krigsgud og konge har han haft egenskaber, man kan have haft brug for, hvis man skulle regere. Egenskaber som man kan forestille sig, at jordiske konger og Lejres beboere også har ønsket sig.

”Hvis figuren er Odin, som vi forestiller os, så fortæller det os rigtig meget om Lejres historie. Det er endnu en brik i puslespillet, der peger på, at Lejre har været hjemsted for en kongeslægt. Med fundet af kongehallerne og Odinfiguren kan vi konstatere at en magtfuld overklasse, måske en kongemagt, må have regeret i Lejre.” siger arkæolog Julie Nielsen.

Derfor vakte fundet af figuren så stor begejstring hos Tommy Olesen og resten af udgravningsholdet, da de for knap tolv år siden stod med figuren i hænderne. Nu kunne man endnu engang koble sagnene om lejre sammen med de faktiske fund, man har gjort gennem tiden.
Vi ved, at der lå kongehaller i Lejre og Odinfiguren kan derfor være endnu et tegn på, at magtfulde personer har boet og regeret her. På den måde spiller faktiske fund og fortællinger endnu engang sammen i det sagnomspundne Lejre.

 

Selvom man ikke kan se det på figuren i udstillingen, så er den faktisk hul. Man ved ikke præcist hvad figuren har været brugt til. Det kan have været en amulet, men netop fordi figuren er hul, kan den også have været fastgjort på noget, måske en vølvestav. FOTO: ROMU

Fakta om Odinfiguren:
Figuren er støbt i sølv, er hul og vejer 9 gram
Figuren er 1,75 cm høj, 1,98 cm bred og 1,25 cm dyb.
Du kan se figuren i udstillingen på Lejre Museum.
Du kan købe en kopi af Odinfiguren i sølv i museumsbutikken på Lejre Museum eller i vores webshop her.

Hvis du vil vide mere om Odinfiguren:
Tidligere museumsinspektør ved Lejre Museum og forfatter til ”Lejre bag myten – de arkæologiske udgravninger”, Tom Christensen har skrevet en uddybende artikel om figuren.
Find teksten “Odin fra Lejre” her.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.6-7-2022
Åben