Derfor er Odinfiguren Lejre Museums kronjuvel

Af: Henriette Michaelsen

25.03.2021

Der er flere ting ved figuren, der får den til at ligne Odin. Særligt stolens flotte udskæringer og de to ravnelignende fugle på stolens armlæn. Det må være Odins højsæde ”Lidskjalv” og hans to ravne ”Hugin” og ”Munin”. FOTO: ROMU

En detaljeret lille sølvfigur af gudernes konge Odin har en særlig plads i Lejre Museums udstilling. Figuren er et af museets absolut vigtigste fund, da den kan fortælle os vigtige dele af historien om, hvem der har hersket og regeret i Lejre.

En septemberdag i 2009 går detektorfører Tommy Olesen i udgravningen efter de store Kongehaller i Lejre. Omringet af store jordbunker leder han fortsat efter metaldele. Der er allerede dukket mange interessante fund op, men det kan jo være, at der er mere at komme efter. Og det er der!
Pludselig lyder et højt råb fra udgravningen og Tommy Olesen kaster armene i vejret. Han har gjort endnu et fund. Et fund der vækker særlig opsigt.
Folkene i udgravningen stimler sammen for at se med. Tommy Olesen har fundet en lille sølvfigur. Den er stadig fuld af jord, men udgravningsholdet ser straks, at figuren er spændende. Den forestiller en person placeret på en fint udskåret stol. Snakken og gætteriet går hurtigt om, hvem der er afbildet. En gætter på en konge, en anden tror det er en gud, og en tredje synes, det ligner en kvinde. Men hvem kan figuren forestille, og hvad kan det fortælle os om Lejre?

Derfor er det Odin
Fundet af den lille figur vækker med god grund opsigt og er genstand for mange fortolkninger. Figuren har træk, som kan være inspireret fra flere perioder. Da figuren kom helt til syne efter konserveringen, kunne man konstatere, at figuren består af 3 elementer. En stol, en person og to fugle. Men hvordan elementerne spiller sammen er spørgsmålet.
Stolens udskæringer hører stilmæssigt hjemme i vikingetiden. Det daterer figuren til perioden 900-950. I vikingetiden havde den nordiske mytologi højsæde.

”Både stolen, personen og fuglene kan være inspireret af fortællingerne, som vi kender fra den nordiske mytologi,” fortæller Lejre Museums arkæolog Julie Nielsen.

Stolen er en flot udskåret stolpestol dekoreret med udsmykninger og dyrehoveder. Udsmykninger, som kan ligne gudernes konge, Odins højsæde, kaldet Lidskjalv. Myterne siger, at når Odin sad i Lidskjalv kunne han skue ud over hele verden.
Personen på stolen ligner en hersker på sin trone og er iført lang kappe, smykker, overskæg og hjelm. Ved hans side sidder to store fugle.

”Når personen er flankeret af to ravnelignende fugle, og stolen ligner Lidskjalv, så må det sandsynligvis være guden Odin, som Tommy Olesen har fundet. Ifølge den nordiske mytologi ejer Odin to ravne ”Hugin” og ”Munin” som hver dag flyver ud i verden og holder Odin informeret om alt der sker,” fortæller arkæolog Julie Nielsen.

 

Selvom figuren var dækket af jord, da Tommy Olesen fandt den, var det tydeligt for udgravningsholdet at det var et helt unikt fund. FOTO: ROMU

Det fortæller Odinfiguren os om Lejre
Der eksisterer flere tolkninger af figuren og ikke alle er enige med os i, at den forestiller Odin.
Odin er ifølge den nordiske mytologi asernes øverste overhoved, han er gudernes konge. Han er både krigsgud, gud for visdom, magi og digterkunst. Hvis den lille figur er Odin, har det stor betydning for historien om Lejre. Man ved nemlig at guden Odin blev tilbedt af konger og af overklassen. Som både krigsgud og konge har han haft egenskaber, man kan have haft brug for, hvis man skulle regere. Egenskaber som man kan forestille sig, at jordiske konger og Lejres beboere også har ønsket sig.

”Hvis figuren er Odin, som vi forestiller os, så fortæller det os rigtig meget om Lejres historie. Det er endnu en brik i puslespillet, der peger på, at Lejre har været hjemsted for en kongeslægt. Med fundet af kongehallerne og Odinfiguren kan vi konstatere at en magtfuld overklasse, måske en kongemagt, må have regeret i Lejre.” siger arkæolog Julie Nielsen.

Derfor vakte fundet af figuren så stor begejstring hos Tommy Olesen og resten af udgravningsholdet, da de for knap tolv år siden stod med figuren i hænderne. Nu kunne man endnu engang koble sagnene om lejre sammen med de faktiske fund, man har gjort gennem tiden.
Vi ved, at der lå kongehaller i Lejre og Odinfiguren kan derfor være endnu et tegn på, at magtfulde personer har boet og regeret her. På den måde spiller faktiske fund og fortællinger endnu engang sammen i det sagnomspundne Lejre.

 

Selvom man ikke kan se det på figuren i udstillingen, så er den faktisk hul. Man ved ikke præcist hvad figuren har været brugt til. Det kan have været en amulet, men netop fordi figuren er hul, kan den også have været fastgjort på noget, måske en vølvestav. FOTO: ROMU

Fakta om Odinfiguren:
Figuren er støbt i sølv, er hul og vejer 9 gram
Figuren er 1,75 cm høj, 1,98 cm bred og 1,25 cm dyb.
Du kan se figuren i udstillingen på Lejre Museum.
Du kan købe en kopi af Odinfiguren i sølv i museumsbutikken på Lejre Museum eller i vores webshop her.

Hvis du vil vide mere om Odinfiguren:
Tidligere museumsinspektør ved Lejre Museum og forfatter til ”Lejre bag myten – de arkæologiske udgravninger”, Tom Christensen har skrevet en uddybende artikel om figuren.
Find teksten “Odin fra Lejre” her.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

Til top
X
post-5978

Foredragsrække kaster lys på menneskene i Lejres storhedstid

BEGIVENHED

Foredragsrække kaster lys på menneskene i Lejres storhedstid

25.11.2022
Tæppe workshop

Fragmentet her er tolket som en amulet, der forestiller en valkyrie. Amuletter spiller en vigtig rolle i tolkningen af menneskers religion og verdensopfattelse i vikingetid. Det kan man høre mere om ved Bo Jensens foredrag ”Hvem var… de troende” på Lejre Museum i februar 2023.

Hvem var menneskene, der levede, da Lejre var et kongesæde? Spørgsmålet vil blive undersøgt i ny foredragsrække på Lejre Museum i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.

Af: Stine Blegvad

Arkæologiske fund som sporene efter Danmarks største kongehal og den spektakulære Odin-figur vidner om, at Lejre var et storslået magtcenter fra cirka år 500 til cirka år 1000. Når snakken falder på Lejres oldtid, handler den som regel om dynastier, sagnkonger, kongehaller, pragtfund og magt.

Nu vil Lejre Museum rette opmærksomheden mod menneskene i Lejres storhedstid. Hvem var de, der levede, spiste, troede, kæmpede og døde i den tid, der kaldes yngre jernalder og vikingetid?

”Der knytter sig ofte nogle ret fastlåste forestillinger til især vikinger. Når vi så oven i købet i Lejre har at gøre med et egentligt magtcentrum i datiden, så aktiverer det nemt nogle helt bestemte forestillinger om, hvad det er for nogle barske starutter, der har befolket området”, fortæller Maja Kvamm, der er projektmedarbejder på Lejre Museum.

”På Lejre Museum har vi imponerende arkæologisk materiale fra yngre jernalder og vikingetid. Med foredragsrækken i foråret 2023 vil vi gerne bruge det omfattende materiale til at give en mere nuanceret indsigt i, hvem de mennesker var, der levede i perioden. Vi håber at nærme os menneskene ved hjælp af de materielle spor og genstande og at sno os uden om mytefortællinger og moderne fejltolkninger.”

I foredragsrækken ”Hvem var…” inviterer Lejre Museum en række eksperter fra hele landet til at fortælle om, hvordan man ved at undersøge arkæologiske fund og skriftlige kilder, kan vi få indsigt i, hvem vikingerne og jernaldermenneskene var, hvordan de levede og forstod verden omkring sig.

Billetter kan købes via Billetto og koster 75 kr. (+ billetgebyr) pr. foredrag.

Se oversigt over datoer for foredrag herunder og læs mere om hvert enkelt foredrag på Lejre Museums hjemmeside, lejremuseum.dk.

 

Foredragsrække første halvår 2023

Hvem var… runeskriverne?
Torsdag d. 19. januar 2023, kl. 19:00-21:00.
Foredragsholder: Lisbeth Imer, seniorforsker ved Nationalmuseet
Arrangeres i samarbejde med Lejre Museumsforening.
Billetter købes her.

Hvem var… de troende?
Torsdag d. 16. februar 2023, kl. 19:00-21:00.
Foredragsholder: Bo Jensen, museumsinspektør ved Kroppedal Museum
Billetter købes her.

Hvem var… de døde?
Torsdag d. 30. marts 2023 kl. 19:00-21:00.
Foredragsholdere: Julie Nielsen, Arkæologisk chef ved ROMU og Jens Ulriksen, forskningsleder ved Museum Sydøstdanmark.
Billeter købes her.

Hvem var… krigerne?
Fredag d. 21. april 2023, kl. 19:00-21:00
Foredragsholder: Rolf Warming, forhistorisk arkæolog og ph.d. stipendiat ved Stockholms Universitet
Billetter købes her.

Hvem var… vikingerne?
Torsdag d. 25. maj 2023, kl. 19:00-21:00.
Foredragsholder: Ole Kastholm, museumsinspektør og arkæolog ved ROMU.
Arrangeres i samarbejde med Lejre Museumsforening.
Billetter købes her.

  Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
  Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
  Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

  TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
  – OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

  FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

  Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

  Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

  Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

  læs mere
  Hugin og Munin indtager Lejre Museum

  Hugin og Munin indtager Lejre Museum

  I efterårsferien zoomer Lejre Museum ind på Odin – og ikke mindst hans to flyvende informanter, ravnene Hugin og Munin. Der vil være ravneaktiviteter for store og små, en ravneekspert og missioner, der skal løses. Så puds fjerene og tag familien med til Lejre i uge 42.

  læs mere
  Sommeren i Lejre er for voksne, børn og barnlige sjæle

  Sommeren i Lejre er for voksne, børn og barnlige sjæle

  Gennem hele sommeren byder Lejre Museum, Tadre Mølle og Gl. Kongsgård indenfor i en verden af oplevelser. Museet holder åbent hele sommeren, du kan komme med på historiske sommervandringer i det sælsomme landskab omkring Lejre, du kan nyde æblekagen på Gl. Kongsgård, og de mindste kan være med til at løse Kongehallernes mysterierLejre Museum søger 2-3 nye medarbejdere, fx studerende eller seniorer, der kan hjælpe med at løfte museet inden for formidling, salg og kommunikation

  læs mere

  post-1509

  Butik

  BEGIVENHED

  Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

  Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

  Det er gratis entré til museets butik og café.

  banner_gul_99x32

  Åbningstid i dag
  d.9-12-2022
  Åben