Et pilotprojekt: Georadarundersøgelser om kongesædet i Lejre

Af Isabella No’omi Fuglø og Julie Nielsen

08.10.2021

Læsetid: 2 minutter

Arne Stamnes fra NTNU University Museum i gang med georadarscanninger på skibssætningsområdet ved brug af en 3D-georadar kort med ATV, som anvendes ved kortlægninger i større terræn. Foto: Julie Nielsen / ROMU

Bemærkede du ATV’en, der kørte rundt i Lejre for et par uger siden? Over to dage i slutningen af september har et pudsigt syn præget to særlige områder i Gl. Lejre. Ved kongehalsområdet vest for landsbyen og omkring skibssætningen øst for landbyen kørte en ATV med et fladt påhæng møjsommeligt rundt på hele overfladearealet.

I slutningen af september havde vi på Lejre Museum besøg fra Arne Anderson Stamnes fra NTNU University Museum, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim. I forbindelse med modningen af et af ROMU’s kommende forskningsprojekter i og omkring lokaliteten Lejre gennemførte han i samarbejde med Lejre Museum et mindre pilotprojekt i form af georadarscanninger af mindre udvalgte områder i Gl. Lejre: Bopladsområdet ved kongehallerne (Mysselhøjgårdlokaliteten) samt området omkring Grydehøj og skibssætningerne.

I dag ved vi med sikkerhed, at Lejre er et af Danmarks tidligste kongesæder. Gennem vidnesbyrd fra kildemateriale og resultater af arkæologiske udgravninger fra de seneste år kender vi nu til de kongelige residensområder, dele af et værkstedsområde under nutidens Gl. Lejre landsby og en del af begravelsesområdet øst for landsbyen. Derudover har vi kendskabet til de synligt bevarede fortidsminder som gravhøje og resterne efter flere skibssætninger. De tidligere projekter betyder ikke, at Lejre som forskningsobjekt er et udtømt emne – tværtimod. Dels rejser projekterne i sig selv helt nye problemstillinger, dels danner de et solidt fundament at bygge videre på inden for deres fokusområder. Lejre er forsat et mysterium, hvor vi kun kender til måske 10 pct. af historien.

 

Lejre-arkæolog Julie Nielsen, georadarspecialist Arne Stamnes og lokal detektorfører Tommy Olesen følger med i de spæde resultater fra undersøgelserne, som vi først vil have endelige udmeldinger om til næste år. Foto: Ole Kastholm, ROMU

Georadarscanninger er en non-destruktiv undersøgelsesmetode, hvor elektromagnetiske pulstog sendes ned i underlaget. Formålet med undersøgelsen er at lave et arkæologisk kortlægning af området, som ikke kræver traditionelle søgegrøfter. Dele af signalet fra de elektromagnetiske pulstog reflekteres af laggrænser eller emner med forskellig elektrisk polariseringsevne, hvilket giver et empirisk grundlag i form af en række 3D-modeller, som kan vidne om, hvad der gemmer sig under jordoverfladen. Gennem de non-destruktive scanninger er det muligt at pin-pointe strukturer under jorden, som ville være meget svære at finde på traditionel vis, og eventuelle videre arkæologiske udgravninger kan så skræddersys til de specifikke resultater – og på den måde hjælpe os med af afdække kongesædet i Lejre.

Det vil tidligst være til næste år, at vi kan se frem til udmeldinger omkring resultater fra pilot-undersøgelsen. Til den tid vil vi fra Lejre Museum invitere indenfor til dialog, hvor vi sammen kan gå på opdagelse i den nye viden, metoderne bag og alle spørgsmål, som det kommer til at frembringe.

 

Vi siger tak for opbakningen og tilladelserne til de lokalundersøgelser fra Lejre Kommune, Nationalpark Skjoldungernes Land, Lejre Historiske Forening, Naturstyrelsen, Slots- og Kulturstyrelsen samt de interesserede, vi talte med undervejs.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

Sommeren i Lejre er for voksne, børn og barnlige sjæle

Sommeren i Lejre er for voksne, børn og barnlige sjæle

Gennem hele sommeren byder Lejre Museum, Tadre Mølle og Gl. Kongsgård indenfor i en verden af oplevelser. Museet holder åbent hele sommeren, du kan komme med på historiske sommervandringer i det sælsomme landskab omkring Lejre, du kan nyde æblekagen på Gl. Kongsgård, og de mindste kan være med til at løse Kongehallernes mysterierLejre Museum søger 2-3 nye medarbejdere, fx studerende eller seniorer, der kan hjælpe med at løfte museet inden for formidling, salg og kommunikation

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.5-7-2022
Åben