Et pilotprojekt: Georadarundersøgelser om kongesædet i Lejre
Af Isabella No’omi Fuglø og Julie Nielsen
08.10.2021
Læsetid: 2 minutter
Arne Stamnes fra NTNU University Museum i gang med georadarscanninger på skibssætningsområdet ved brug af en 3D-georadar kort med ATV, som anvendes ved kortlægninger i større terræn. Foto: Julie Nielsen / ROMU
Bemærkede du ATV’en, der kørte rundt i Lejre for et par uger siden? Over to dage i slutningen af september har et pudsigt syn præget to særlige områder i Gl. Lejre. Ved kongehalsområdet vest for landsbyen og omkring skibssætningen øst for landbyen kørte en ATV med et fladt påhæng møjsommeligt rundt på hele overfladearealet.
I slutningen af september havde vi på Lejre Museum besøg fra Arne Anderson Stamnes fra NTNU University Museum, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim. I forbindelse med modningen af et af ROMU’s kommende forskningsprojekter i og omkring lokaliteten Lejre gennemførte han i samarbejde med Lejre Museum et mindre pilotprojekt i form af georadarscanninger af mindre udvalgte områder i Gl. Lejre: Bopladsområdet ved kongehallerne (Mysselhøjgårdlokaliteten) samt området omkring Grydehøj og skibssætningerne.
I dag ved vi med sikkerhed, at Lejre er et af Danmarks tidligste kongesæder. Gennem vidnesbyrd fra kildemateriale og resultater af arkæologiske udgravninger fra de seneste år kender vi nu til de kongelige residensområder, dele af et værkstedsområde under nutidens Gl. Lejre landsby og en del af begravelsesområdet øst for landsbyen. Derudover har vi kendskabet til de synligt bevarede fortidsminder som gravhøje og resterne efter flere skibssætninger. De tidligere projekter betyder ikke, at Lejre som forskningsobjekt er et udtømt emne – tværtimod. Dels rejser projekterne i sig selv helt nye problemstillinger, dels danner de et solidt fundament at bygge videre på inden for deres fokusområder. Lejre er forsat et mysterium, hvor vi kun kender til måske 10 pct. af historien.
Lejre-arkæolog Julie Nielsen, georadarspecialist Arne Stamnes og lokal detektorfører Tommy Olesen følger med i de spæde resultater fra undersøgelserne, som vi først vil have endelige udmeldinger om til næste år. Foto: Ole Kastholm, ROMU
Georadarscanninger er en non-destruktiv undersøgelsesmetode, hvor elektromagnetiske pulstog sendes ned i underlaget. Formålet med undersøgelsen er at lave et arkæologisk kortlægning af området, som ikke kræver traditionelle søgegrøfter. Dele af signalet fra de elektromagnetiske pulstog reflekteres af laggrænser eller emner med forskellig elektrisk polariseringsevne, hvilket giver et empirisk grundlag i form af en række 3D-modeller, som kan vidne om, hvad der gemmer sig under jordoverfladen. Gennem de non-destruktive scanninger er det muligt at pin-pointe strukturer under jorden, som ville være meget svære at finde på traditionel vis, og eventuelle videre arkæologiske udgravninger kan så skræddersys til de specifikke resultater – og på den måde hjælpe os med af afdække kongesædet i Lejre.
Det vil tidligst være til næste år, at vi kan se frem til udmeldinger omkring resultater fra pilot-undersøgelsen. Til den tid vil vi fra Lejre Museum invitere indenfor til dialog, hvor vi sammen kan gå på opdagelse i den nye viden, metoderne bag og alle spørgsmål, som det kommer til at frembringe.
Vi siger tak for opbakningen og tilladelserne til de lokalundersøgelser fra Lejre Kommune, Nationalpark Skjoldungernes Land, Lejre Historiske Forening, Naturstyrelsen, Slots- og Kulturstyrelsen samt de interesserede, vi talte med undervejs.
Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.
FLERE NYHEDER OG ARTIKLER
Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren
Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.
Grundlovsdag på Lejre Museum
På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE
Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.