Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.
Lejre Museum
Events by this organizer
januar
29jan19:0021:00Foredrag: Dengang vi blev bønder... igen
Detaljer om begivenheden
Lejre Museum og Lejre Museumsforening inviterer til foredrag med ROMUs arkæolog Jens Winther Johannsen, som vil gøre os klogere på et hidtil overset aspekt i overgangen fra bondestenalder til bronzealder:
Mere
Detaljer om begivenheden
Lejre Museum og Lejre Museumsforening inviterer til foredrag med ROMUs arkæolog Jens Winther Johannsen, som vil gøre os klogere på et hidtil overset aspekt i overgangen fra bondestenalder til bronzealder: landbruget.
Typisk er det imponerende fund som flintdolke og store huse, der trækker opmærksomhed, når vi beskæftiger os med bondestenalderen. Men vil man forstå, hvad der dengang drev samfundets udvikling, må man rette blikket mod dagliglivet og produktionen. Aftenens foredrag handler om sammenhængen mellem den basale økonomi og den generelle udvikling i samfundet i den sidste del af den sydskandinaviske bondestenalder, også kaldet dolktid (ca. 2350-1700 f.Kr.).
Store mængder af flintsegle, en bredere vifte af afgrøder og en øget bofasthed indikerer en renæssance for agerbruget i denne periode. Det intensiverede landbrug affødte en øget fødevareproduktion og befolkningstilvækst, som ledte til en ekspansion af mennesker og dermed kultur i Sydskandinavien. Denne ”reneolitisering” må dermed forstås som en vigtig brik i udviklingen hen imod den enhedskultur, der kom til at præge området i den efterfølgende periode, bronzealderen.
Foredraget er baseret på ph.d.-afhandlingen Reneolithisation – subsistence and change in Late Neolithic Southern Scandinavia.
Tid, pris og sted
29. januar kl. 19.00-21.00. Dørene åbner kl. 18.45.
90 kr. (+ billetgebyr). Billetter kan købes på Billetto.
Foredraget er gratis for medlemmer af Lejre Museumsforening, men kræver tilmelding på Billetto.
Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre
Om foredragsrækken: Ny viden fra ROMUs arkæologer
Med et arkæologisk ansvarsområde, der dækker Roskilde, Egedal, Frederikssund og Lejre kommuner, har ROMUs arkæologer rige muligheder for at skabe ny viden om fortiden. Gennem arkæologiske undersøgelser og større forskningsprojekter bliver nye lokaliteter sat på det historiske landkort, gamle røverhistorier får nyt liv, og etablerede opfattelser udfordres. Lejre Museum indleder 2025 med tre spændende foredrag, hvor ROMUs arkæologer – eksperterne selv – præsenterer ny arkæologisk viden.
Foto: Monumentalt midtsulehus fra omkring 2000 f.Kr. Udgravet i Vinge sydøst for Frederikssund. Kredit: ROMU/Martin Hamberg.
Tidspunkt
(Onsdag) 19:00 - 21:00
Adresse
Lejre Museum
OREHØJVEJ 4B, 4320 LEJRE
Arrangør
Lejre Museum
februar
11feb19:0021:00En pragthjelm fra Lejre - Foredrag og udstillingsåbning
Detaljer om begivenheden
Kom med til en spændende aften på Lejre Museum tirsdag den 11. februar 2025, når vi åbner museets nye spotudstilling, der viser en enestående øjenbrynsbue fra en pragthjelm fra yngre
Mere
Detaljer om begivenheden
Kom med til en spændende aften på Lejre Museum tirsdag den 11. februar 2025, når vi åbner museets nye spotudstilling, der viser en enestående øjenbrynsbue fra en pragthjelm fra yngre germansk jernalder.
Arkæologisk chef hos ROMU, Julie Nielsen, vil denne aften fortælle om det nye metaldetektorfund af hjelmfragmentet, som ikke alene er det mest opsigtsvækkende hjelmfund fra jernalderen i Danmark, men også er et sjældent eksempel på en hjelm fra 700-tallet i hele Skandinavien.
Som gæst får du mulighed for at besøge spotudstillingen og være blandt de allerførste, der ser dette fantastiske fund.
Tid, pris, sted:
11. februar 2025, kl. 19-21.
135 kr. (+ billetgebyr). Entré til udstillingen er inkluderet i billetten. Billetter købes på Billetto.
Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre.
Tidspunkt
(Tirsdag) 19:00 - 21:00
Adresse
Lejre Museum
OREHØJVEJ 4B, 4320 LEJRE
Arrangør
Lejre Museum
18feb(feb 18)11:0020(feb 20)14:00Vinterferie værksted: Lav din egen jernalderhjelm
Detaljer om begivenheden
Tag hele familien med til Lejre Museum i vinterferien og lav jeres egne flotte hjelme! Inspireret af museets nye, spændende spotudstilling, der viser et fantastisk fragment af en hjelm fra
Mere
Detaljer om begivenheden
Tag hele familien med til Lejre Museum i vinterferien og lav jeres egne flotte hjelme! Inspireret af museets nye, spændende spotudstilling, der viser et fantastisk fragment af en hjelm fra jernalderen, kan I slippe kreativiteten løs i vores hjelm-værksted.
Børn (og voksne!) får her mulighed for at designe og dekorere deres egne hjelme, mens vores formidler fortæller om det mægtige jernalder- og vikingetidskongesæde i Lejre. Værkstedet er en oplagt mulighed for at opleve historien på en hyggelig og kreativ måde med hele familien – og få et unikt minde med hjem.
Tid, pris, sted
18., 19. og 20. februar 2025, kl. 11-14.
Krea-værkstedet er inkluderet i den almindelige entrépris til museet. Børn under 18 år har GRATIS adgang, mens voksne betaler 60 kr.
Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre.
Tidspunkt
18 (Tirsdag) 11:00 - 20 (Torsdag) 14:00
Adresse
Lejre Museum
OREHØJVEJ 4B, 4320 LEJRE
Arrangør
Lejre Museum
27feb19:0021:00Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue
Detaljer om begivenheden
Lejre Museum inviterer til foredrag med ROMUs arkæolog Emil Winther Struve om restaureringen af det imponerende gravmonument fra bondestenalderen, Øm Jættestue. Øm Jættestue er opført for ca. 5300 år siden af
Mere
Detaljer om begivenheden
Lejre Museum inviterer til foredrag med ROMUs arkæolog Emil Winther Struve om restaureringen af det imponerende gravmonument fra bondestenalderen, Øm Jættestue.
Øm Jættestue er opført for ca. 5300 år siden af stenalderbønder tilhørende den såkaldte tragtbægerkultur. Betegnelsen dækker over den gruppe af mennesker som for ca. 6000 år siden indvandrede til det, der nu er Danmark. Med sig bragte de viden om landbrug og igangsatte forvandlingen af landskabet fra urskov til opdyrket land.
Siden gravkammerets opdagelse og fredning i 1830’erne har Øm Jættestue været et af landets mest kendte fortidsminder. Den velbevarede gravhøj med det store stenkammer fortæller os om stenalderbøndernes forståelse af kosmos og deres begravelsesritualer men giver også indblik i mere jordnære emner som landskabsudnyttelse og samfundsstruktur.
ROMU udfører i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen restaurering af Øm Jættestue i 2024 og 2025. Til aftenens foredrag vil Emil Winther Struve fortælle om restaureringen af jættestuen og løfte sløret for ny viden, som projektet har ført med sig.
Tid, pris, sted
27. februar 2025, kl. 19.00-21.00. Dørene åbner 18:45.
90 kr. (+ billetgebyr). Billetter kan købes på Billetto.
Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre
OM FOREDRAGSRÆKKEN: NY VIDEN FRA ROMUS ARKÆOLOGER
Med et arkæologisk ansvarsområde, der dækker Roskilde, Egedal, Frederikssund og Lejre kommuner, har ROMUs arkæologer rige muligheder for at skabe ny viden om fortiden. Gennem arkæologiske undersøgelser og større forskningsprojekter bliver nye lokaliteter sat på det historiske landkort, gamle røverhistorier får nyt liv og etablerede opfattelser udfordres. Lejre Museum indleder 2025 med tre spændende foredrag, hvor ROMUs arkæologer – eksperterne selv – præsenterer ny arkæologisk viden.
Foto: Kristjan Løk
Tidspunkt
(Torsdag) 19:00 - 21:00
Adresse
Lejre Museum
OREHØJVEJ 4B, 4320 LEJRE
Arrangør
Lejre Museum
marts
19mar19:0021:00Foredrag: Gudme og den romerske forbindelse
Detaljer om begivenheden
På det sydøstlige Fyn ligger landsbyen Gudme, der – ligesom Lejre – har en langstrakt og indflydelsesrig fortid som magtcentrum og førkristent kultsted. Fra det 3. til 7. århundrede lå
Mere
Detaljer om begivenheden
På det sydøstlige Fyn ligger landsbyen Gudme, der – ligesom Lejre – har en langstrakt og indflydelsesrig fortid som magtcentrum og førkristent kultsted. Fra det 3. til 7. århundrede lå her en række imponerende bebyggelser, og ved Lundeborg, der også ligger på det sydøstlige Fyn, lå en storslået handels- og anløbsplads.
Blandt de mange bemærkelsesværdige fund fra Gudme findes romerske mønter, gudestatuer og smykker. Gudmes magt byggede i høj grad på handlen med Romerriget, og Nordens gudeverden blev formet under romersk indflydelse. I 400-tallet begyndte Gudmes jernaldercentrum at smuldre i takt med Romerrigets opløsning.
Denne aften vil Palle Østergaard Sørensen fortælle om forholdet mellem Romerriget og det danske område i det 3.-5. århundrede, fortalt gennem Gudme. Palle er museumsinspektør og arkæolog ved ROMU og forfatter til værket Gudme: Iron Age Settlements and Central Halls.
Tid, pris og sted
19. marts 2025, kl. 19.00-21.00
90 kr. (+ billetgebyr). Tilmelding på Billetto.
Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre
Om foredragsrækken: LEJRE – EN NY EPOKE
I det 4.-6. århundrede gik gamle magter i Sydskandinavien til grunde, mens nye opstod og tog form. Kongesædet i Lejre voksede ud af en dramatisk brydningstid, der prægede hele Europa efter Romerrigets opløsning. I forårets foredragsrække på Lejre Museum dykker vi ned i tre perspektiver på denne formative og skelsættende periode.
Foto: Cille Krause, Nationalmuseet
Tidspunkt
(Onsdag) 19:00 - 21:00
Adresse
Lejre Museum
OREHØJVEJ 4B, 4320 LEJRE
Arrangør
Lejre Museum
april
30apr19:0021:00Foredrag: Danernes oprindelse
Detaljer om begivenheden
Hvor kommer navnet ‘dansker’ fra? Hvor kommer danerne fra? I århundreder har historikere ledt efter svaret. Og nu nærmer vi os en løsning. I de dramatiske århundreder, hvor Rom mistede
Mere
Detaljer om begivenheden
Hvor kommer navnet ‘dansker’ fra? Hvor kommer danerne fra? I århundreder har historikere ledt efter svaret. Og nu nærmer vi os en løsning. I de dramatiske århundreder, hvor Rom mistede grebet om sine provinser, og hvor hunner-krigernes heste tordnede ind over Europas stepper, samlede en ny magt sig i det sydlige Skandinavien. Gamle skikke blev forkastet, tidligere herskere blev knust, og nye haller rejste sig, blandt andet i Lejre. Danerne var kommet til magten. Hvem var de, hvordan gik det til, og hvad har danerne at gøre med os i dag?
Tag med forfatter og historiker Anders Lundt Hansen på en rejse gennem tiden, til dengang da legenderne blev født og Europas form blev støbt.
Tid, pris og sted
30. april 2025, kl. 19.00-21.00
90 kr. (+ billetgebyr). Tilmelding på Billetto. Foredraget er gratis for medlemmer af Lejre Museumsforening, men kræver tilmelding på Billetto.
Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre
Om foredragsrækken: Lejre – en ny epoke
I det 4.-6. århundrede gik gamle magter i Sydskandinavien til grunde, mens nye opstod og tog form. Kongesædet i Lejre voksede ud af en dramatisk brydningstid, der prægede hele Europa efter Romerrigets opløsning. I forårets foredragsrække på Lejre Museum dykker vi ned i tre perspektiver på denne formative og skelsættende periode.
Foto: Anders Lundt Hansen
Tidspunkt
(Onsdag) 19:00 - 21:00
Adresse
Lejre Museum
OREHØJVEJ 4B, 4320 LEJRE
Arrangør
Lejre Museum
maj
20maj19:0021:00Foredrag: På sporet af den gyldne tid
Detaljer om begivenheden
Germansk jernalder (ca. 400-800 e.v.t) var en tid præget af store forandringer i både Europa og Skandinavien. Ser vi på denne periode gennem krydsfeltet mellem arkæologi og stednavne, kan vi
Mere
Detaljer om begivenheden
Germansk jernalder (ca. 400-800 e.v.t) var en tid præget af store forandringer i både Europa og Skandinavien. Ser vi på denne periode gennem krydsfeltet mellem arkæologi og stednavne, kan vi spore videreførelsen af sprog, identiteter og traditioner fra yngre romersk jernalder, samtidig med at nye magtstrukturer og elitesamfund opstod – især fra 500-tallet. Også religionen var under forandring.
Den 20. maj kl. 19-21 inviterer Lejre Museum til et spændende foredrag med Laurine Albris, der er ph.d. i arkæolog og post.doc. ved Nationalmuseet. Hun vil gøre os klogere på, hvordan arkæologi og stednavne afslører både kontinuitet og forandring i religion, magtstrukturer og traditioner i den periode, hvor kongesædet Lejre tog form.
Tid, pris og sted
20. maj 2025, kl. 19.00-21.00
90 kr. (+ billetgebyr). Tilmelding på Billetto. Foredraget er gratis for medlemmer af Lejre Museumsforening, men kræver tilmelding på Billetto.
Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre
Om foredragsrækken: Lejre – en ny epoke
I det 4.-6. århundrede gik gamle magter i Sydskandinavien til grunde, mens nye opstod og tog form. Kongesædet i Lejre voksede ud af en dramatisk brydningstid, der prægede hele Europa efter Romerrigets opløsning. I forårets foredragsrække på Lejre Museum dykker vi ned i tre perspektiver på denne formative og skelsættende periode.
Tidspunkt
(Tirsdag) 19:00 - 21:00
Adresse
Lejre Museum
OREHØJVEJ 4B, 4320 LEJRE
Arrangør
Lejre Museum