02.11.2020

Familie fandt smykke fra før vikingetiden: “Vi blev en del af historien”

Af Niels Hein

Merle præsenterer familiens fund under arrangementet ‘Detektorfører for en dag’, som blev afholdt af Lejre Museum i samarbejde med Lejre Arkæologiske Forening. Foto: Niels Hein

Mange spændende fund dukkede op af mulden ved Lejre Museum til arrangementet ‘Detektorfører for en dag’ i efterårsferien. Nu har museets arkæolog Cille Krause kigget nærmere på dem.

“Det er superfine fund, som fortæller hverdagshistorie fra både vikingetiden og perioden før vikingetiden, som kaldes yngre germansk jernalder” siger Cille Krause, arkæolog i ROMU, som Lejre Museum er en del af, om fundene fra arrangementet ‘Detektorfører for en dag’.

Her var familier inviteret ud på en mark nær Lejre for at prøve kræfter med metaldetektorer. Én af dem var familien Folkjær Leed.

“Vi fik en introduktion til metaldetektoren, og så gik det ellers afsted ud over markerne. Men vi havde ingen idé om, hvad vi ville finde,” siger Kristine Folkjær Leed, som havde taget sine tre børn, Villads, Rasmus og Merle med.

Det var Villads, der svang metaldetektoren, som pludselig sagde et højt ‘bib’. Lillebror Rasmus tog pinpointeren og skovlen og begyndte at grave forsigtigt. Lidt nede i jorden stødte de på en lille fugleformet metalgenstand.

Fuglens smalle design vidner om, at den er fra perioden før vikingetiden. Foto: Niels Hein

“Jeg sagde, at det måske var noget fra en bil,” griner Kristine Folkjær Leed.

Den lille genstand var i virkeligheden en såkaldt “fuglefibel” fra perioden før vikingetiden:

“Det er en form for broche, der var meget populær i den yngre germanske jernalder. Det er én af de tidligste typer, for efterfølgende, dikterer moden, at fuglefiblerne bliver bredere og får en mere detaljeret dekoration,” siger arkæolog Cille Krause arkæolog ved ROMU.

Men alt dette var familien ikke klar over, da de holdt frokostpause, og opgjorde deres fund.

“Vi sidder og snakker, og jeg kan godt mærke på mine børn, at de ikke helt køber forklaringen med, at det er noget fra en gammel bil. Så Merle tager fiblen i hånden, for at spørger amatørarkæologerne,” siger Kristine Folkjær Leed.

Den 6-årige Merle løber over til amatørarkæologen fra Lejre Arkæologiske Forening, som straks bliver klar over, at det var et særligt fund.

Rasmus peger i retning af, hvor fuglefiblen blev fundet. Foto: Niels Hein

“De tog os med tilbage til Lejre Museum, hvor fuglefiblen blev fotograferet og hvor vi underskrev en overdragelsesformular. Så fik hele familien en rundvisning på museet, hvor vi kunne se andre fund, der mindede om vores. Vi følte os lidt VIP,” siger Kristine Folkjær Leed.

Der blev også gjort andre spændende fund i efterårsferien, fx blev der gjort to fund fra vikingetiden – en fibel i bronze og et ildstål til at tænde op med.

“Efterårsferiens fund er tegn på, at mennesker fra både yngre germansk jernalder og vikingetid havde deres gang i området. De er ikke unikke som sådan, men de er gode håndgribelige beviser for fortidens dagligdags aktiviteter,” siger Cille Krause, arkæolog ved ROMU.

Også familien Folkjær Leed kunne mærke historiens vingesus:

“Vi følte som om vi blev en del af historien. Vi snakker stadig meget om fuglefibler derhjemme, og Rasmus ønsker sig selvfølgelig en metaldetektor i julegave,” siger Kristine Folkjær Leed.

Rasmus, Merle, Villads og Kristine snakker stadig om deres fund i Lejre. Foto: Niels Hein

d.9-8-2022