22.01.2021

Grethe har været frivillig i haveholdet gennem et årti: ‘Jeg tager gerne 10 år til’

Af Niels Hein

Grethe Lyndby-Jensen har siden 2010 været frivillig i Gl. Kongsgårds have. Privatfoto

Da sognepræst Grethe Lyndby-Jensen gik på pension, valgte hun at flytte fra Jylland og tilbage til hjemegnen på Midtsjælland. Her fandt hun nye venner og udviklede grønne fingre som frivillig i haveholdet ved Gl. Kongsgård.

“Ja, tænk engang. Jeg startede her i efteråret 2010, så jeg har lige haft 10-års jubilæum,” siger Grethe Lyndby-Jensen.

Grethe voksede op i Osted præstegård, syd for Lejre. Mens hendes karriere tog hende langt væk hjemmefra, for ligesom sin far valgte hun præstegerningen. Hun tog til Århus for at studere teologi og fik så embede som sognepræst i Lindknud i Sydjylland.

Her levede Grethe og hendes mand lige til pensionsalderen, hvor de måtte flytte fra præsteboligen:

“Vi begyndte at tale om at flytte til Midtsjælland. Der havde jeg stadig min familie. Og min mand, som er historiker, vidste at det var et område fyldt med spændende historie og lokalhistoriske foreninger,” siger Grethe Lyndby-Jensen.

Det var også museumsverdenen der fik parret engageret i lokalmiljøet, efter flytningen til Midtsjælland.

“Min mand tog kontakt til Lejre lokalhistoriske Arkiv, og der mødte han én, der var med i Museumsforeningen. Det var Vivian Møller. Da hun hørte, at vi var tilflyttere kommet hertil fra Jylland, syntes hun, at jeg skulle melde mig som frivillig i haveholdet ved Gl. Kongsgård. Og det gjorde jeg så,” siger Grethe Lyndby-Jensen.

Grethe Lyndby-Jensen har siden 2010 arbejdet som frivillig i haven ved Gl. Kongsgård.  Foto: Morten Thomsen Højsgaard

Netop havearbejde gav god mening for Grethe:

“Som præst havde jeg slet ikke tid til frivilligt arbejdet, men jeg havde lidt tid til at pusle i haven ved præsteboligen. Her kunne jeg ‘lufte hovedet’ og lade tankerne flyve,” siger Grethe Lyndby-Jensen.

Og Grethe blev hurtig glad for både havearbejdet og sine medfrivillige:

“Som tilflytter var det en rigtig stor gave pludselig at være med i en gruppe, som dengang talte 15-16 stykker. Jeg lærte dem langsomt at kende. Og jeg synes, at kombinationen af praktisk arbejde og socialt samvær giver nogle rigtig gode venskaber,” siger Grethe Lyndby-Jensen.

Især det sociale kunne Grethe godt savne i præstegerningen. For selvom hun som præst havde en tæt kontakt med sin menighed, stod hun alene med mange af de opgaver, som en sognepræst har.

I haveholdet deler de deres viden og hjælper hinanden gennem hele sæsonen.

“Vi har hver vores område eller bed, men vi hjælper ofte hinanden, og har også nogle områder, som vi er fælles om. Vi sørger for at holde Gl.Kongsgårds stuehus rent og pænt, og holder det åbent for besøgende, ligesom vi også drive en café, der er åben hver torsdag og søndag i højsæsonen,” siger Grethe Lyndby-Jensen

Havesæsonen går fra midt april til udgangen af oktober, hvor holdet arbejder i haven hver torsdag. Holdet mødes også jævnligt til planlægningsmøder – både i sommertiden men også i vintertiden.

“Sidste vinter talte vi en del om, hvordan vi skal formidle haven og huset for de besøgende gæster. Vi samlede den viden, vi har om de historiske planter og om husets historie, så vi alle føler os klædt på til at give den viden videre til stedets gæster,“ siger Grethe Lyndby-Jensen.

I år kunne den forhenværende præst både fejre sin 75 års fødselsdag og 10 år som pensionist. Men Grethes arbejde er langt fra færdig:

“Jeg har faktisk netop talt med en god veninde. Vi blev enige om, at selvom vi har en høj alder, vil vi da gerne have ihvertfald 10 år mere! Og for mig vil det være en gave og en stor fornøjelse at være en del af Haveholdet i fremtiden,“ siger Grethe Lyndby-Jensen

“Det er en udsøgt fornøjelse at arbejde sammen med Grethe. Hendes frivillighed på stedet er en stor gevinst for museet. Jeg sætter personligt stor pris på Grethes inspirerende overblik og nysgerrighed på formidlingen af den rige kulturhistorie i vores fælles hjerterum midt i Gl. Lejre., ” siger Isabella No’omi Fuglø.

Portræt af en frivillig:

• Grethe Lyndby-Jensen
  • Bor i hus i Lejre.
  • Født i 1945 og vokset op i Osted præstegård.
  • Studeret teologi i Aarhus og har arbejdet som sognepræst i Lindknud i Jylland.
  • Har siden 2010 været en del af Haveholdet ved Gl. Kongsgård

Vil du også være en del af fællesskabet?

Meld dig som frivillig ved et af ROMUs besøgssteder i Frederikssund, Lejre eller Roskilde. Skriv til vores frivillighedskoordinator Isabella No’omi Fuglø på mail: isabellaf@romu.dk

d.5-7-2022