Kom med på sommervandring, til bageweekend og på mysteriejagt

11.06.2021

Lejre Museum og Tadre Mølle glæder sig til at afholde sommeraktiviteter for hele familien. Tag for eksempel med på kongevandring i Lejre eller kom til bageweekend på Tadre Mølle. Foto: Daniel T. N. Rasmussen/ROMU.

Hos Lejre Museum og på Tadre Mølle glæder ansatte og frivillige sig til at afholde sommeraktiviteter for hele familien – den står på historisk hygge, opdagelser i det grønne og et mysterium om en mølle…

Der er gang i den på ROMU’s besøgssteder, ikke mindst på Lejre Museum og Tadre Mølle, hvor frivillige og ansatte ser frem til en sommer, hvor man igen kan afvikle arrangementer.

Der er aktiviteter for enhver smag og hele familien – store og små. Man kan kværne mel og bage som i gamle dage, man kan komme ud i den majestætiske natur omkring kongehallerne i Lejre, og man kan løse mysterier i massevis.

”Sommerens aktiviteter foregår i det fri i de historiefyldte og naturskønne omgivelser i Lejre. Vi har meget at byde på, og besøgende får chancen for både at prøve kræfter som bager med friskmalet mel, vandre i konger og vikingers fodspor, løse mysterier som familie, gå på opdagelse i naturen og læne sig tilbage i sommersolen.” fortæller museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø.

Få overblikket herunder.

Bag brød som i gamle dage
Kom til bageweekend på Tadre Mølle, hvor vi forvandler mel til brød. Få hænderne i substansen og mærk de gamle traditioner på egen krop.

Naturens kræfter kommer tæt på, når den gamle vandmølle gør korn til mel. Der vil desuden være forskellige aktiviteter på dagen, så alle familiens medlemmer kan sætte sanserne i brug og selvfølgelig prøve det gammeldags brød, der smager pragtfuldt!

Café Maries Minde sælger kaffe og lidt sødt, så der er rig mulighed for at gøre en dag ud af det.

Kom med på kongevandring
Tag på en sanserig familieudflugt, når Lejre Museum guider igennem et univers af konger, vikinger og guder i landskabet omkring museet.

Kom med på en oplevelsesrig tur tilbage til kongerigets vugge. Der skal kæmpes i kongehallen, der skal drikkes bjørneblod, og de nordiske guder kommer forhåbentlig helt tæt på.

På turen kommer vi forbi nogle af mest imponerede arkæologiske fundsteder i Danmark. Oplev stedet, hvor Danmarks største kongehal i vikingetiden prægede det naturskønne landskab. Det var her man fandt “Skelettet i kongehallen”, som i øvrigt kan opleves i Lejre Museums spotudstilling.

 

Sommermysterier
Der er mysterier at løse, både på Tadre Mølle og Lejre Museum.

Ved den gamle vandmølle findes et mysterium, som har forvirret områdets beboere gennem umindelige tider. I den naturskønne Elverdamsdal der omgiver møllen, inviteres hele familien derfor til mølle-mysterieløsning og opdagelsestur rundt i den unikke historie og de smukke rammer.

Ved Lejre Museum kan man også komme på mysteriejagt og fordybe sig i den spektakulære historie om Danmarks første kongesæde, når museet sætter rammen om en mystisk, tankevækkende og aktiv dag i landskabet.

Alt man skal gøre er at hente en oplevelsespakke i butikken inden for museets åbningstid. Herefter vil man blive guidet på rette vej.

 

Naturweekend på Tadre Mølle
Oplev den danske sommer fra sin mest idylliske side og indtag den betagende natur i Elverdamsdalen, når Tadre Mølle og ROMU i et samarbejde med Tadre Mølles Venner og Nationalpark Skjoldungernes inviterer hele familien til at gå på opdagelse i naturen omkring den gamle vandmølle.

Udstyret udleveres af museet og en kyndig naturvejleder sender familien på rette spor – ud i det grønne.

 

Historiske sommervandringer
Hver torsdag og søndag i juni, juli og august kan man komme med på historiske sommervandringer i Lejre. Turene har forskellige historiske temaer, og kommer forbi smukke, historiske omgivelser undervejs. Turenes længde og varighed varierer fra tur til tur, men fælles for dem alle er, at de har fokus på samspillet mellem kultur, natur og bevægelse.

Turene ledes af engagerede frivillige og undervejs vil der være en pause til spisning af egen medbragt madpakke.  Alle turene starter klokken 11 ved Lejre Museum og rundes af ved Gammel Kongsgård, hvor der er mulighed for at nyde tilkøbt kaffe og kage.

Mange af turene er gratis, mens man på enkelte af ruterne betaler et deltagerbeløb til jordejerne for ophold. Alle turene kræver tilmelding på forhånd. Ønskes tilkøb af kaffe og kage, bestilles det inden turens start.

Oplev kunstværk
Hen over sommeren kan man på Lejre Museum også oplevet kunstværket Øjeblikket, der er skabt af 3. klasserne i Lejre Kommune sammen med billedkunstner Astrid Randrup. Eleverne har som en del af kultur- og kunstprojektet, Dronten, arbejdet med kunstværket i en samskabende proces mellem eleverne, kunstneren og formidlere på Lejre Museum.

Kunstværket Øjeblikket står ved Lejre Museum og kan opleves både i og uden for museets åbningstid fra 23. juni 2021-31. august 2021.

 

Tid, pris og sted

Bageweekend på Tadre Mølle:

17.+18. juli kl. 12.00-16.00

Voksne: 35 kr. Børn og unge 0-17 år: Gratis. Billetten giver også mulighed for besøg i udstillingen og på møllen på dagen

Sted: Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø.
Find billetter her.

 

Kongevandring:

Alle tirsdage kl. 11.00 og 13.00 i hele sommerferien (uge 26-31)

Voksne: 60 kr. Børn og unge 0-17 år: Gratis. Billetten giver også mulighed for besøg i udstillingen på dagen.

Sted: Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre.
Find billetter her.

 

Møllemysteriet:

I åbningstiden i juli måned

Voksne: 35 kr. Børn og unge 0-17 år: Gratis. Billetten giver også mulighed for besøg i udstillingen og på møllen på dagen.

Sted: Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø.

Da vi er ude i naturen, opfordrer vi til at medbringe praktisk tøj og fodtøj.

Mysteriet kan nydes af hele familien, men er fortrinsvis for børn i alderen 6-12 år. Mysteriet tager ca. en time at gennemføre og kan hentes i møllens café.

 

Mysteriejagt:

I åbningstiden hele sommerferien (26.06-08.08)

Voksne: 60 kr. Børn og unge 0-17 år: Gratis. Billetten giver også mulighed for besøg i udstillingen på dagen.

Sted: Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

Anbefalet aldersgruppe: 10-14 år.
Vi anbefaler grupper på 2-5 personer.

Turen er ca. 3 km lang og varer 1,5 time. Husk praktisk fodtøj.

Det er muligt at købe is, vand og kaffe i museumsbutikken.

Henvend dig i butikken i museets åbningstid hvis du vil på mysteriejagt.

Bemærk at materialerne skal leveres retur til museet, hvorfor oplevelsen bør påbegyndes senest kl. 14.00.

 

 

Naturweekend på Tadre Mølle:

3.+4. juli kl. 12.00-16.00

Voksne: 35 kr. Børn og unge 0-17 år: Gratis. Billetten giver også mulighed for besøg i udstillingen og på møllen på dagen.

Sted: Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø.
Find billetter her.

 

Historiske sommervandringer ved Lejre Museum:

Alle torsdage og søndage kl. 11 i juni, juli og august

Mødested: P-pladsen foran Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre.

Pris: Gratis. Dog koster enkelte ruter 30 kr. eller 60 kr.
Find billetter til de forskellige ture her.

Kaffe og Kage på Gammel Kongsgaard: 40 kr. (bestilles inden turenes start). Husk praktisk fodtøj.

 

Kunstværket Øjeblikket

Kunstværket står ved Lejre Museum og kan opleves både i og uden for museets åbningstid fra 23. juni 2021-31. august 2021.

 

Grundet Covid-19 er tilmelding og billetkøb på forhånd nødvendigt.

 

Få overblik over alle aktiviteterne på ROMUs besøgssteder her.

Kom til bageweekend eller naturweekend på Tadre Mølle. Her kan du også prøve at løse møllemysteriet.  FOTO: ROMU 

På Lejre Museum kan du hen over sommeren tage med på historiske vandringer, følge konger og vikingers fodspor på kongevandring og løse spændende mysterier. FOTO: ROMU

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

Til top
X
post-5978

Foredragsrække kaster lys på menneskene i Lejres storhedstid

BEGIVENHED

Foredragsrække kaster lys på menneskene i Lejres storhedstid

25.11.2022
Tæppe workshop

Fragmentet her er tolket som en amulet, der forestiller en valkyrie. Amuletter spiller en vigtig rolle i tolkningen af menneskers religion og verdensopfattelse i vikingetid. Det kan man høre mere om ved Bo Jensens foredrag ”Hvem var… de troende” på Lejre Museum i februar 2023.

Hvem var menneskene, der levede, da Lejre var et kongesæde? Spørgsmålet vil blive undersøgt i ny foredragsrække på Lejre Museum i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.

Af: Stine Blegvad

Arkæologiske fund som sporene efter Danmarks største kongehal og den spektakulære Odin-figur vidner om, at Lejre var et storslået magtcenter fra cirka år 500 til cirka år 1000. Når snakken falder på Lejres oldtid, handler den som regel om dynastier, sagnkonger, kongehaller, pragtfund og magt.

Nu vil Lejre Museum rette opmærksomheden mod menneskene i Lejres storhedstid. Hvem var de, der levede, spiste, troede, kæmpede og døde i den tid, der kaldes yngre jernalder og vikingetid?

”Der knytter sig ofte nogle ret fastlåste forestillinger til især vikinger. Når vi så oven i købet i Lejre har at gøre med et egentligt magtcentrum i datiden, så aktiverer det nemt nogle helt bestemte forestillinger om, hvad det er for nogle barske starutter, der har befolket området”, fortæller Maja Kvamm, der er projektmedarbejder på Lejre Museum.

”På Lejre Museum har vi imponerende arkæologisk materiale fra yngre jernalder og vikingetid. Med foredragsrækken i foråret 2023 vil vi gerne bruge det omfattende materiale til at give en mere nuanceret indsigt i, hvem de mennesker var, der levede i perioden. Vi håber at nærme os menneskene ved hjælp af de materielle spor og genstande og at sno os uden om mytefortællinger og moderne fejltolkninger.”

I foredragsrækken ”Hvem var…” inviterer Lejre Museum en række eksperter fra hele landet til at fortælle om, hvordan man ved at undersøge arkæologiske fund og skriftlige kilder, kan vi få indsigt i, hvem vikingerne og jernaldermenneskene var, hvordan de levede og forstod verden omkring sig.

Billetter kan købes via Billetto og koster 75 kr. (+ billetgebyr) pr. foredrag.

Se oversigt over datoer for foredrag herunder og læs mere om hvert enkelt foredrag på Lejre Museums hjemmeside, lejremuseum.dk.

 

Foredragsrække første halvår 2023

Hvem var… runeskriverne?
Torsdag d. 19. januar 2023, kl. 19:00-21:00.
Foredragsholder: Lisbeth Imer, seniorforsker ved Nationalmuseet
Arrangeres i samarbejde med Lejre Museumsforening.
Billetter købes her.

Hvem var… de troende?
Torsdag d. 16. februar 2023, kl. 19:00-21:00.
Foredragsholder: Bo Jensen, museumsinspektør ved Kroppedal Museum
Billetter købes her.

Hvem var… de døde?
Torsdag d. 30. marts 2023 kl. 19:00-21:00.
Foredragsholdere: Julie Nielsen, Arkæologisk chef ved ROMU og Jens Ulriksen, forskningsleder ved Museum Sydøstdanmark.
Billeter købes her.

Hvem var… krigerne?
Fredag d. 21. april 2023, kl. 19:00-21:00
Foredragsholder: Rolf Warming, forhistorisk arkæolog og ph.d. stipendiat ved Stockholms Universitet
Billetter købes her.

Hvem var… vikingerne?
Torsdag d. 25. maj 2023, kl. 19:00-21:00.
Foredragsholder: Ole Kastholm, museumsinspektør og arkæolog ved ROMU.
Arrangeres i samarbejde med Lejre Museumsforening.
Billetter købes her.

  Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
  Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
  Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

  TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
  – OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

  FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

  Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

  Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

  Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

  læs mere
  Hugin og Munin indtager Lejre Museum

  Hugin og Munin indtager Lejre Museum

  I efterårsferien zoomer Lejre Museum ind på Odin – og ikke mindst hans to flyvende informanter, ravnene Hugin og Munin. Der vil være ravneaktiviteter for store og små, en ravneekspert og missioner, der skal løses. Så puds fjerene og tag familien med til Lejre i uge 42.

  læs mere
  Sommeren i Lejre er for voksne, børn og barnlige sjæle

  Sommeren i Lejre er for voksne, børn og barnlige sjæle

  Gennem hele sommeren byder Lejre Museum, Tadre Mølle og Gl. Kongsgård indenfor i en verden af oplevelser. Museet holder åbent hele sommeren, du kan komme med på historiske sommervandringer i det sælsomme landskab omkring Lejre, du kan nyde æblekagen på Gl. Kongsgård, og de mindste kan være med til at løse Kongehallernes mysterierLejre Museum søger 2-3 nye medarbejdere, fx studerende eller seniorer, der kan hjælpe med at løfte museet inden for formidling, salg og kommunikation

  læs mere

  post-1509

  Butik

  BEGIVENHED

  Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

  Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

  Det er gratis entré til museets butik og café.

  banner_gul_99x32

  Åbningstid i dag
  d.9-12-2022
  Åben