Kom med på sommervandring, til bageweekend og på mysteriejagt

11.06.2021

Lejre Museum og Tadre Mølle glæder sig til at afholde sommeraktiviteter for hele familien. Tag for eksempel med på kongevandring i Lejre eller kom til bageweekend på Tadre Mølle. Foto: Daniel T. N. Rasmussen/ROMU.

Hos Lejre Museum og på Tadre Mølle glæder ansatte og frivillige sig til at afholde sommeraktiviteter for hele familien – den står på historisk hygge, opdagelser i det grønne og et mysterium om en mølle…

Der er gang i den på ROMU’s besøgssteder, ikke mindst på Lejre Museum og Tadre Mølle, hvor frivillige og ansatte ser frem til en sommer, hvor man igen kan afvikle arrangementer.

Der er aktiviteter for enhver smag og hele familien – store og små. Man kan kværne mel og bage som i gamle dage, man kan komme ud i den majestætiske natur omkring kongehallerne i Lejre, og man kan løse mysterier i massevis.

”Sommerens aktiviteter foregår i det fri i de historiefyldte og naturskønne omgivelser i Lejre. Vi har meget at byde på, og besøgende får chancen for både at prøve kræfter som bager med friskmalet mel, vandre i konger og vikingers fodspor, løse mysterier som familie, gå på opdagelse i naturen og læne sig tilbage i sommersolen.” fortæller museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø.

Få overblikket herunder.

Bag brød som i gamle dage
Kom til bageweekend på Tadre Mølle, hvor vi forvandler mel til brød. Få hænderne i substansen og mærk de gamle traditioner på egen krop.

Naturens kræfter kommer tæt på, når den gamle vandmølle gør korn til mel. Der vil desuden være forskellige aktiviteter på dagen, så alle familiens medlemmer kan sætte sanserne i brug og selvfølgelig prøve det gammeldags brød, der smager pragtfuldt!

Café Maries Minde sælger kaffe og lidt sødt, så der er rig mulighed for at gøre en dag ud af det.

Kom med på kongevandring
Tag på en sanserig familieudflugt, når Lejre Museum guider igennem et univers af konger, vikinger og guder i landskabet omkring museet.

Kom med på en oplevelsesrig tur tilbage til kongerigets vugge. Der skal kæmpes i kongehallen, der skal drikkes bjørneblod, og de nordiske guder kommer forhåbentlig helt tæt på.

På turen kommer vi forbi nogle af mest imponerede arkæologiske fundsteder i Danmark. Oplev stedet, hvor Danmarks største kongehal i vikingetiden prægede det naturskønne landskab. Det var her man fandt “Skelettet i kongehallen”, som i øvrigt kan opleves i Lejre Museums spotudstilling.

 

Sommermysterier
Der er mysterier at løse, både på Tadre Mølle og Lejre Museum.

Ved den gamle vandmølle findes et mysterium, som har forvirret områdets beboere gennem umindelige tider. I den naturskønne Elverdamsdal der omgiver møllen, inviteres hele familien derfor til mølle-mysterieløsning og opdagelsestur rundt i den unikke historie og de smukke rammer.

Ved Lejre Museum kan man også komme på mysteriejagt og fordybe sig i den spektakulære historie om Danmarks første kongesæde, når museet sætter rammen om en mystisk, tankevækkende og aktiv dag i landskabet.

Alt man skal gøre er at hente en oplevelsespakke i butikken inden for museets åbningstid. Herefter vil man blive guidet på rette vej.

 

Naturweekend på Tadre Mølle
Oplev den danske sommer fra sin mest idylliske side og indtag den betagende natur i Elverdamsdalen, når Tadre Mølle og ROMU i et samarbejde med Tadre Mølles Venner og Nationalpark Skjoldungernes inviterer hele familien til at gå på opdagelse i naturen omkring den gamle vandmølle.

Udstyret udleveres af museet og en kyndig naturvejleder sender familien på rette spor – ud i det grønne.

 

Historiske sommervandringer
Hver torsdag og søndag i juni, juli og august kan man komme med på historiske sommervandringer i Lejre. Turene har forskellige historiske temaer, og kommer forbi smukke, historiske omgivelser undervejs. Turenes længde og varighed varierer fra tur til tur, men fælles for dem alle er, at de har fokus på samspillet mellem kultur, natur og bevægelse.

Turene ledes af engagerede frivillige og undervejs vil der være en pause til spisning af egen medbragt madpakke.  Alle turene starter klokken 11 ved Lejre Museum og rundes af ved Gammel Kongsgård, hvor der er mulighed for at nyde tilkøbt kaffe og kage.

Mange af turene er gratis, mens man på enkelte af ruterne betaler et deltagerbeløb til jordejerne for ophold. Alle turene kræver tilmelding på forhånd. Ønskes tilkøb af kaffe og kage, bestilles det inden turens start.

Oplev kunstværk
Hen over sommeren kan man på Lejre Museum også oplevet kunstværket Øjeblikket, der er skabt af 3. klasserne i Lejre Kommune sammen med billedkunstner Astrid Randrup. Eleverne har som en del af kultur- og kunstprojektet, Dronten, arbejdet med kunstværket i en samskabende proces mellem eleverne, kunstneren og formidlere på Lejre Museum.

Kunstværket Øjeblikket står ved Lejre Museum og kan opleves både i og uden for museets åbningstid fra 23. juni 2021-31. august 2021.

 

Tid, pris og sted

Bageweekend på Tadre Mølle:

17.+18. juli kl. 12.00-16.00

Voksne: 35 kr. Børn og unge 0-17 år: Gratis. Billetten giver også mulighed for besøg i udstillingen og på møllen på dagen

Sted: Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø.
Find billetter her.

 

Kongevandring:

Alle tirsdage kl. 11.00 og 13.00 i hele sommerferien (uge 26-31)

Voksne: 60 kr. Børn og unge 0-17 år: Gratis. Billetten giver også mulighed for besøg i udstillingen på dagen.

Sted: Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre.
Find billetter her.

 

Møllemysteriet:

I åbningstiden i juli måned

Voksne: 35 kr. Børn og unge 0-17 år: Gratis. Billetten giver også mulighed for besøg i udstillingen og på møllen på dagen.

Sted: Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø.

Da vi er ude i naturen, opfordrer vi til at medbringe praktisk tøj og fodtøj.

Mysteriet kan nydes af hele familien, men er fortrinsvis for børn i alderen 6-12 år. Mysteriet tager ca. en time at gennemføre og kan hentes i møllens café.

 

Mysteriejagt:

I åbningstiden hele sommerferien (26.06-08.08)

Voksne: 60 kr. Børn og unge 0-17 år: Gratis. Billetten giver også mulighed for besøg i udstillingen på dagen.

Sted: Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

Anbefalet aldersgruppe: 10-14 år.
Vi anbefaler grupper på 2-5 personer.

Turen er ca. 3 km lang og varer 1,5 time. Husk praktisk fodtøj.

Det er muligt at købe is, vand og kaffe i museumsbutikken.

Henvend dig i butikken i museets åbningstid hvis du vil på mysteriejagt.

Bemærk at materialerne skal leveres retur til museet, hvorfor oplevelsen bør påbegyndes senest kl. 14.00.

 

 

Naturweekend på Tadre Mølle:

3.+4. juli kl. 12.00-16.00

Voksne: 35 kr. Børn og unge 0-17 år: Gratis. Billetten giver også mulighed for besøg i udstillingen og på møllen på dagen.

Sted: Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø.
Find billetter her.

 

Historiske sommervandringer ved Lejre Museum:

Alle torsdage og søndage kl. 11 i juni, juli og august

Mødested: P-pladsen foran Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre.

Pris: Gratis. Dog koster enkelte ruter 30 kr. eller 60 kr.
Find billetter til de forskellige ture her.

Kaffe og Kage på Gammel Kongsgaard: 40 kr. (bestilles inden turenes start). Husk praktisk fodtøj.

 

Kunstværket Øjeblikket

Kunstværket står ved Lejre Museum og kan opleves både i og uden for museets åbningstid fra 23. juni 2021-31. august 2021.

 

Grundet Covid-19 er tilmelding og billetkøb på forhånd nødvendigt.

 

Få overblik over alle aktiviteterne på ROMUs besøgssteder her.

Kom til bageweekend eller naturweekend på Tadre Mølle. Her kan du også prøve at løse møllemysteriet.  FOTO: ROMU 

På Lejre Museum kan du hen over sommeren tage med på historiske vandringer, følge konger og vikingers fodspor på kongevandring og løse spændende mysterier. FOTO: ROMU

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbent i påsken
Alle dage kl. 11-16