”Kongerækken” om sagnkongerne: Frode Fredegod – kongen der væltede sig i guld

06.05.2021

På Lejre Museum er der udstillet fund af guld fra Ny Kongsgaard-skatten. Man kan også se denne guld-armring med flot ornamentik, som må have tilhørt en fin herre. Foto: ROMU.

Sagnkongerne i Lejre er skrevet ud af Danmarks fælles historie. Men fortællinger og arkæologiske fund peger på, at der kan være en sammenhæng mellem sagnene og fortidens virkelighed. De væsentlige overlap og forskelle mellem sagn og fakta bliver fortalt i podcast om skjoldungeslægtens sagnkonger.

I podcastserien ”Kongerækken – om Sagnkongerne” giver Anders Olling og Hans Erik Havsteen, værterne på podcasten ”Kongerækken” hos Politiken Historie, et indblik i de mange tidlige kilder der fortæller om sagnkongerne fra Lejre. I 5 afsnit går de bag om historien, og sammenligner myter, sagaer, historiebøger og arkæologi, der på hver sin måde fortæller os noget om sagnkongerne fra Lejre.

Fjerde afsnit handler om Frode Fredegod, en rig konge som sagnene enten beskriver som god eller grisk. Hvis du ikke har tid til at forkæle dig selv med ”Kongerækkens” formidable fortælling, så nup de vigtigste pointer fra podcasten her:

Guldskatten fra Lejre
På Lejre Museum er der udstillet en stor arm-guldring med flot ornamentik, som formentlig har tilhørt en fin herre. Armringen er fundet i Gevninge, som kan have været en forpost til datidens Lejre. Et sted man ankom og blev taget imod af Lejre-kongerne. Der er også fundet en stor guldskat i området, ny Kongsaard-skatten, som indeholdt næsten 24 karat guld. Måske har skatten tilhørt sagnkongen Frode Fredegod? Hvem ved?

Sagnet om Frode Fredegod
Der findes meget forskellige fortællinger om Frode Fredegod. Der er især tvivl om, hvornår han kan have regeret i Lejre. Kilderne placerer Frode Fredegod i meget forskellige tidsperioder, og gør den kronologiske sagnkongehistorie endnu mere mytisk.
Der findes to versioner af historien om Frode Fredegod. Èn der fortæller om ham som netop god, og én der fortæller, at han var en grisk konge.

Frode Fredegod var idealkongen
Det første sagn fortæller, at Frode Fredegod regerede i en overflodstid. Landet var velhavende, der var overflod af mad og retfærdighed. Landet og kongens rigdom kom til udtryk ved, at Frode Fredegod smed guld fra sig på gaden, uden af nogen følte trang til at stjæle det. Alle havde simpelthen nok.
Frode Fredegod var retfærdig og havde et tæt forhold til guderne. Han blev kædet sammen med den nordiske mytologis gud Frej, som er gud for frugtbarhed.
Da Frode Fredegod døde, kørte hans mænd ham fortsat rundt i 3 år, for at bibeholde troen på, at den gode konge levede, før han til sidst blev begravet i en gravhøj.

Frode Fredegod var ikke god, men grisk
Den anden fortælling giver et ganske andet billede af Frode Fredegod. Det er en version fra de islandske sagaer. Her beskrives Frode Fredegod som en grisk konge forblændet af guld.
Frode Fredegod ejede to jættekvinder, Freja og Menja. De to jættekvinder havde en kværn de kunne male guld ud af. Da Frode Fredegod var forblændet af guld, satte han jættekvinderne til at kværne guld døgnet rundt.
Da Freja og Menja havde fået nok af kongen, malede de en hel hær ud af kværnen. De fik hæren til at slå den griske Frode Fredegod ihjel.
I denne version af sagnet, blev Frode Fredegods rigdom også hans undergang. Hans grådighed blev det, der straffede ham.

Sagnets motiv er kendt fra andre myter
Hvilken udgave af sagnet der er mest korrekt, og hvornår Frode Fredegod har regeret, bliver vi nok aldrig helt sikre på.
Men i podcasten kan man høre hvordan fortællingen om, hvordan konger skal være retfærdige og ikke for grådige, også ofte er et tema i andre sagn og myter – for eksempel i den græske mytologi.
Værterne kommer også ind på, hvordan sagnet om Frode Fredegod og mytologien om Lejre, er opstået i en brydningstid med store omvæltninger såsom folkevandringer og krige. Der har været langt mellem perioder med fred, og fortællingen om Frode Fredegod som en der netop kunne skabe fred, sikre ro, velstand og retfærdighed, har været den tids svar på en idealkonge.

Hvis du vil have flere finurlige detaljer fra de to forskellige udgaver af sagnet om Frode Fredegod, sjove historiske paralleller og interessante perspektiveringer, så lyt til fjerde afsnit af Anders Olling og Hans Erik Havsteens podcast her:

Atiklerne om Skjoldungeslægten udspringer af podcastserien ”Kongerækken om sagnkongerne”, som er blevet til i samarbejde mellem Lejre Museum og Politiken historie, med støtte fra nationalpark skjoldungernes land.