”Kongerækken” om sagnkongerne: Harald Hildetand blev svigtet, og skjoldungeslægten døde med ham

06.05.2021

Det bakkede landskab i Lejre gemmer på flere gravhøje. Her ses holdet bag podcasten, da de begav sig ud i det historiefyldte område. Foto: ROMU.

Sagnkongerne i Lejre er skrevet ud af Danmarks fælles historie. Men fortællinger og arkæologiske fund peger på, at der kan være en sammenhæng mellem sagnene og fortidens virkelighed. De væsentlige overlap og forskelle mellem sagn og fakta bliver fortalt i podcast om skjoldungeslægtens sagnkonger.

I podcastserien ”Kongerækken – om Sagnkongerne” giver Anders Olling og Hans Erik Havsteen, værterne på podcasten ”Kongerækken” hos Politiken Historie, et indblik i de mange tidlige kilder der fortæller om sagnkongerne fra Lejre. I 5 afsnit går de bag om historien, og sammenligner myter, sagaer, historiebøger og arkæologi, der på hver sin måde fortæller os noget om sagnkongerne fra Lejre.

Femte og sidste afsnit handler om Harald Hildetand, som var en krigsglad konge, der endte sine dage i kamp på Blåvallasletten. Dette blev samtidig skjoldungeslægtens endeligt. Hvis du ikke har tid til at forkæle dig selv med ”Kongerækkens” formidable fortælling, så nup de vigtigste pointer fra podcasten her:

Harald Hildetands høj
I Lejre ligger Harald Hildetands høj, som Saxo mente var gravhøjen efter Harald Hildetand. I 1800-tallet opdagede arkæologer, at stendysserne på højen var flere tusind år ældre, så det kan næppe være her, kongen blev begravet. Men hvor ligger han mon så?  Det er svært at svare på, men sagnet om Harald Hildetand fortæller, at hans aske og urne blev begravet i Lejre. Men højen har beholdt sit navn, og var så vigtig for nationalforståelsen, at det var det første monument nationalmuseet restaurerede i 1820.

Sagnet om Harald Hildetand
Harald Hildetand fik til opgave at samle riget Danmark. Han fik hjælp af guden Odin, der lærte ham den effektive krigstaktik ”svinfylking”. Med denne taktik vandt Harald Hildetand hurtigt mange krige, og blev gode venner med en af de svenske konger, Sigurd Ring.
Men Odin var bange for, at Harald Hildetand skulle lide strådøden, som betød, at når vikinger ikke døde i kamp, kom de ikke i Valhalla.

Odin frygtede nemlig, at Ragnarok, verdens endeligt, var nær. Han ville gerne sikre sig, at den stærke Harald Hildetand og hans mænd kom i Valhalla, så Odin selv kunne benytte sig af deres kræfter ved Ragnarock.
Derfor skabte Odin splid mellem Harald Hildetand og den svenske Sigurd Ring. Spliden trak op til slag, og de endte i kamp på Blåvallasletten. Her gik det danskerne rigtig skidt.
Og da Harald Hildetand opdagede, at Odin også havde lært fjenden krigstaktikken, følte han sig svigtet og styrtede ud på Blåvallasletten, hvor han blev slået ihjel.

Kong Sigurd Ring vandt derfor magten over Danmark, men lavede et flot begravelsesbål for Harald Hildetand og sørgede for, at hans aske og urne blev sendt til Lejre og begravet. På den måde holdt han sig gode venner med danerne, på trods af at deres konge netop var død.

Skjoldungeslægtens endeligt
Harald Hildetands død blev også skjoldungeslægtens endeligt. De sluttede, som andre dynastier, med et brag, formentlig en måde at sikre, at fortællingerne gik over i historien. Podcastværterne reflekterer her i sidste afsnit over sagnkongerne og Lejres plads i historien. For selvom de blev skrevet ud af faghistorien, så bragte arkæologien Lejre tilbage i spil som noget centralt i den tidligste Danmarkshistorie.
Den officielle kongerække starter først ved Gorm den Gamle, men der har været konger i Danmark før, og også i Lejre. Man er bare ikke klar over helt præcist hvad de regerede over. Men Anders Olling og Hans Erik Havsteen slutter med at pointere, at vi jo stadig bliver klogere.

Hvis du gerne vil høre flere finurlige detaljer om Harald Hildetand, hans krigeriske forældre, vil høre lidt mere om kongehistorien før Gorm den Gamle, sjove historiske paralleller og interessante perspektiveringer, så lyt til femte afsnit af Anders Olling og Hans Erik Havsteens podcast her:

Atiklerne om Skjoldungeslægten udspringer af podcastserien ”Kongerækken om sagnkongerne”, som er blevet til i samarbejde mellem Lejre Museum og Politiken historie, med støtte fra nationalpark skjoldungernes land.

d.6-7-2022