”Kongerækken” om sagnkongerne: Rolf Krake – idealkongen der ikke kunne løbe fra sin skæbne

06.05.2021

Da en tysk historiker fandt skibssætningen i Lejre i 1700-tallet, troede man, at det måtte være resterne af Rolf Krakes borg. Senere viste det sig, at det var skibssætninger, som er et gravmonument. FOTO: ROMU/Trine Sejthen.

Sagnkongerne i Lejre er skrevet ud af Danmarks fælles historie. Men fortællinger og arkæologiske fund peger på, at der kan være en sammenhæng mellem sagnene og fortidens virkelighed. De væsentlige overlap og forskelle mellem sagn og fakta bliver fortalt i podcast om skjoldungeslægtens sagnkonger.

I podcastserien ”Kongerækken – om Sagnkongerne” giver Anders Olling og Hans Erik Havsteen, værterne på podcasten ”Kongerækken” hos Politiken Historie, et indblik i de mange tidlige kilder der fortæller om sagnkongerne fra Lejre. I 5 afsnit går de bag om historien, og sammenligner myter, sagaer, historiebøger og arkæologi, der på hver sin måde fortæller os noget om sagnkongerne fra Lejre.

Tredje afsnit handler om Rolf Krake som var den ideelle konge, der blev indhentet af sin skæbne. Hvis du ikke har tid til at forkæle dig selv med ”Kongerækkens” formidable fortælling, så nup de vigtigste pointer fra podcasten her:

Skibssætningerne i Lejre
I Gl. Lejre ligger stenmonumentet skibssætningen. Den længste har været 80 meter lang.
I 1700-tallet fandt en tysk historiker skibssætningen og lavede en illustration af, hvordan den måtte have set ud. På daværende tidspunkt troede man, at det var resterne af sagnkongen Rolf Krakes borg.
Senere viste det sig at være skibssætninger. Skibssætninger er resterne af et gravmonument for en stor hersker eller fyrste. Fund fra udgravninger i 1950’erne indikerede, at det måtte være en rig stormand, der var begravet her. Han har haft ligbål og er derefter blevet dækket af jord.
Så selvom skibssætningen ikke var resterne af Rolf Krakes borg, så kan det have været én af Lejre-kongernes gravplads.

Sagnet om Rolf Krake
De mange forskellige sagn om Rolf Krake beskriver ham som en god, vellidt og dygtig konge.
Rolf Krake er søn af søkongen Helge og Yrsa. Yrsa er ikke kun hans mor, men også hans søster. Han er altså et resultat af blodskam, da hans forældre har fået børn, selvom de var nært beslægtede.
Da Rolf Krake var barn, regerede andre konger på danernes trone. Men han overtog tronen som voksen og blev en idealkonge, som både var gavmild og humoristisk.
Krakes regeringstid var en storhedstid for Danmark, hvor hans dygtige mænd både kæmpede for Rolf Krake selv, men også hjalp de svenske konger i kamp.

En dag kom en svensk konge og hans mænd til Lejre med ”gaver”. De festede sammen med Rolf Krake i kongehallen, men da Rolf Krakes mænd var faldet i søvn, sneg svenskerne sig ned til deres både efter ”gaverne”, som viste sig at være våben. Festen udviklede sig til kamp med dødelig udgang for den vellidte og dygtige konge, Rolf Krake. Hans skæbne indhentede ham, og han døde, som så mange andre vikingekonger, i kamp.

Fortællingerne om vikingetiden
Podcastværterne pointerer her i tredje afsnit, at selvom det er Rolf Krakes idealegenskaber, der er levet videre i fortællingerne, så kan selv en idealkonge ende med at blive slået ihjel. Dette var jo ofte, ifølge historien, tilfældet for vikingekongerne. Men de nævner også, at man måske kan stille spørgsmålstegn ved de meget voldelige fremstillinger af vikingetiden. For fælles for sagnene er, at de skaber én fortælling fra vikingetidens verden. En fortælling om krig, vold og magt. Og der har selvfølgelig været krig og vold, men der har nok også været et hverdagsliv.
Men det kan måske igen skyldes skjaldekulturen, hvor de historier man fortalte og videregav afhang af, hvem man var. Der kan have været forskel på hvilke historier, man videregav, alt efter om man fortalte historien til eliten, der selv skulle i kamp, eller til bønderne, der dyrkede markerne.

Hvis du vil have flere finurlige detaljer om Rolf Krake, for eksempel om hvordan han fik sit navn, eller have de historiske paralleller og interessante perspektiveringer med, så lyt til tredje afsnit af Anders Olling og Hans Erik Havsteens podcast her:

Atiklerne om Skjoldungeslægten udspringer af podcastserien ”Kongerækken om sagnkongerne”, som er blevet til i samarbejde mellem Lejre Museum og Politiken historie, med støtte fra nationalpark skjoldungernes land.