”Kongerækken” om sagnkongerne: Rolf Krake – idealkongen der ikke kunne løbe fra sin skæbne

06.05.2021

Da en tysk historiker fandt skibssætningen i Lejre i 1700-tallet, troede man, at det måtte være resterne af Rolf Krakes borg. Senere viste det sig, at det var skibssætninger, som er et gravmonument. FOTO: ROMU/Trine Sejthen.

Sagnkongerne i Lejre er skrevet ud af Danmarks fælles historie. Men fortællinger og arkæologiske fund peger på, at der kan være en sammenhæng mellem sagnene og fortidens virkelighed. De væsentlige overlap og forskelle mellem sagn og fakta bliver fortalt i podcast om skjoldungeslægtens sagnkonger.

I podcastserien ”Kongerækken – om Sagnkongerne” giver Anders Olling og Hans Erik Havsteen, værterne på podcasten ”Kongerækken” hos Politiken Historie, et indblik i de mange tidlige kilder der fortæller om sagnkongerne fra Lejre. I 5 afsnit går de bag om historien, og sammenligner myter, sagaer, historiebøger og arkæologi, der på hver sin måde fortæller os noget om sagnkongerne fra Lejre.

Tredje afsnit handler om Rolf Krake som var den ideelle konge, der blev indhentet af sin skæbne. Hvis du ikke har tid til at forkæle dig selv med ”Kongerækkens” formidable fortælling, så nup de vigtigste pointer fra podcasten her:

Skibssætningerne i Lejre
I Gl. Lejre ligger stenmonumentet skibssætningen. Den længste har været 80 meter lang.
I 1700-tallet fandt en tysk historiker skibssætningen og lavede en illustration af, hvordan den måtte have set ud. På daværende tidspunkt troede man, at det var resterne af sagnkongen Rolf Krakes borg.
Senere viste det sig at være skibssætninger. Skibssætninger er resterne af et gravmonument for en stor hersker eller fyrste. Fund fra udgravninger i 1950’erne indikerede, at det måtte være en rig stormand, der var begravet her. Han har haft ligbål og er derefter blevet dækket af jord.
Så selvom skibssætningen ikke var resterne af Rolf Krakes borg, så kan det have været én af Lejre-kongernes gravplads.

Sagnet om Rolf Krake
De mange forskellige sagn om Rolf Krake beskriver ham som en god, vellidt og dygtig konge.
Rolf Krake er søn af søkongen Helge og Yrsa. Yrsa er ikke kun hans mor, men også hans søster. Han er altså et resultat af blodskam, da hans forældre har fået børn, selvom de var nært beslægtede.
Da Rolf Krake var barn, regerede andre konger på danernes trone. Men han overtog tronen som voksen og blev en idealkonge, som både var gavmild og humoristisk.
Krakes regeringstid var en storhedstid for Danmark, hvor hans dygtige mænd både kæmpede for Rolf Krake selv, men også hjalp de svenske konger i kamp.

En dag kom en svensk konge og hans mænd til Lejre med ”gaver”. De festede sammen med Rolf Krake i kongehallen, men da Rolf Krakes mænd var faldet i søvn, sneg svenskerne sig ned til deres både efter ”gaverne”, som viste sig at være våben. Festen udviklede sig til kamp med dødelig udgang for den vellidte og dygtige konge, Rolf Krake. Hans skæbne indhentede ham, og han døde, som så mange andre vikingekonger, i kamp.

Fortællingerne om vikingetiden
Podcastværterne pointerer her i tredje afsnit, at selvom det er Rolf Krakes idealegenskaber, der er levet videre i fortællingerne, så kan selv en idealkonge ende med at blive slået ihjel. Dette var jo ofte, ifølge historien, tilfældet for vikingekongerne. Men de nævner også, at man måske kan stille spørgsmålstegn ved de meget voldelige fremstillinger af vikingetiden. For fælles for sagnene er, at de skaber én fortælling fra vikingetidens verden. En fortælling om krig, vold og magt. Og der har selvfølgelig været krig og vold, men der har nok også været et hverdagsliv.
Men det kan måske igen skyldes skjaldekulturen, hvor de historier man fortalte og videregav afhang af, hvem man var. Der kan have været forskel på hvilke historier, man videregav, alt efter om man fortalte historien til eliten, der selv skulle i kamp, eller til bønderne, der dyrkede markerne.

Hvis du vil have flere finurlige detaljer om Rolf Krake, for eksempel om hvordan han fik sit navn, eller have de historiske paralleller og interessante perspektiveringer med, så lyt til tredje afsnit af Anders Olling og Hans Erik Havsteens podcast her:

Atiklerne om Skjoldungeslægten udspringer af podcastserien ”Kongerækken om sagnkongerne”, som er blevet til i samarbejde mellem Lejre Museum og Politiken historie, med støtte fra nationalpark skjoldungernes land.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.31-3-2023
Åben