Lejre – mellem myte og fakta
I artikelserien Her blev Danmark født går en række historikere, arkæologer og forfattere tilbage i historien og fortæller om steder, der har haft stor betydning i udviklingen af det Danmark, vi kender i dag. I denne artikel gælder det Lejre – ifølge sagnene hjemsted for Danmarks første enekongeslægt.
Af Lene Steinbeck
Lejre er kongernes land. Det har det været i mange menneskealdre. I gamle dage – for mere end 100 år siden – betragtede man Lejre som hjemsted for den mytologiske kongeslægt, som man mente var Danmarks første enekongeslægt: Skjoldungeslægten.
Skjoldungerne begynder allerede at dukke op i skriftlige kilder ude i Europa omkring 4-500-tallet.
”Det er en tid med opbrud og folkevandringer efter Romerrigets fald. Vi ser fra den periode heltekvad og historiske værker, der beskriver de folk, som overtager det gamle Romerrige, og da nævnes danerne i forskellige sammenhænge,” fortæller museumsinspektør Tom Christensen.
”Skjoldungerne begynder at optræde i heltedigtningen og skjaldekvadene, som er en del af den fælles germanske og europæiske kulturarv. De dukker blandt andet op i sagnene om Beowulf og Nibelungens Ring.”
Var Skjoldungerne fra Lejre?
Tom Christensen er i dag ansat som projektforsker på Nationalmuseet og med i ledelsen af forskningsprojektet Viking Dynasties, som foregår i samarbejde med Uppsala Universitet. Tidligere har han gennem mange år været museumsinspektør på Lejre Museum, hvor han har været med i en lang række udgravninger. De første foregik i 1980’erne, og selv om Lejre i historiefortællingen længe har været et sted for konger, var det først med udgravningerne, at man rent fysisk kunne se Lejres betydning i jernalderen.
”Lejre fremstår som et kongesæde og har de træk, som et konge- eller fyrstesæde skal have allerede i 600-tallet. Her er de store haller, højene og skibssætningerne. Så der er god grund til at formode, at Lejre er et kongesæde. Men kan man sætte Skjoldungerne ind i Lejre? Ikke umiddelbart,” siger Tom Christensen.
Tidsmæssigt passer pengene. Historierne om Skjoldungerne foregår nogenlunde på det tidspunkt, hvor man kan se, at magten har været til stede i Lejre. Men at Skjoldungerne skulle høre til i Lejre, fremgår ikke af de ældste beretninger eller de gamle skriftlige kilder. Hvordan og hvornår den kobling er lavet, er ikke helt sikkert.
”Måske er det nogle konger i Lejre senere, som gerne vil knyttes bagud i tid. Man vil jo gerne legitimere sin egen magt ved at knytte magt til sine forfædre, og da kan man da godt forestille sig, at nogen kunne bruge Skjoldungerne til det formål,” siger Tom Christensen.
Myter og fakta
Historierne om Skjoldungerne har været vedholdende gennem flere århundreder, så derfor har det været vigtigt for historien at kunne grave sig frem til, hvad Lejre var.
”Det er stort i Lejre, samtidig med at der har været de her historier om Skjoldungerne. Og nu, da vi ved hvad Lejre består af, er det ikke så mærkeligt, at de blev knyttet hertil. Det er simpelthen et sted, der har været kendt og har de her karakteristika, som kendetegner kongesæder.”
Om der rent faktisk har været en Skjoldungeslægt, og om den har hørt til i Lejre – det kan man ikke sige med sikkerhed.
”Historierne er først skrevet ned i middelalderen. Indtil da har det været mundtlig overleveret. Man ved, at de er blevet fortalt i Vikingetiden, og de har været meget vedholdende. Men problemet for en moderne historiker er, at vi vil have skriftlige kilder og beviser,” siger Tom Christensen.
Så når man skal holde sig til de fysiske og arkæologiske tegn på, hvad vi ved, så står dette tilbage: Lejre har haft en enorm betydning i jernalderen. I omkring et halvt årtusinde var store bygninger og tegn på kongesæde til stede i området. Om det er Skjoldungerne, som var på spil, finder vi måske aldrig ud af, trods de vedholdende fortællinger.
”Selv om der et eller andet sted er en kerne af sandhed, er det enormt svært med udgangspunkt i det materiale, vi har, at finde ind til den kerne,” slutter Tom Christensen.
Artikelserien Her blev Danmark født er blevet til på baggrund af en række foredrag, som blev afholdt i løbet af 2020. Artiklen her bringer nogle af de vigtigste pointer foredraget om Lejre. Foredragsholder Tom Christensen er tidligere mangeårig museumsinspektør ved ROMU, Lejre Museum. Han er i dag ansat som projektforsker på Nationalmuseet og med i ledelsen af det dansk-svenske forskningsprojekt ”Viking Dynasties – the royal families of Lejre and Uppsala between archaeology og text”, der er støttet af KroagerFonden.