Lejre – mellem myte og fakta

I artikelserien Her blev Danmark født går en række historikere, arkæologer og forfattere tilbage i historien og fortæller om steder, der har haft stor betydning i udviklingen af det Danmark, vi kender i dag. I denne artikel gælder det Lejre – ifølge sagnene hjemsted for Danmarks første enekongeslægt.

Af Lene Steinbeck

Lejre er kongernes land. Det har det været i mange menneskealdre. I gamle dage – for mere end 100 år siden – betragtede man Lejre som hjemsted for den mytologiske kongeslægt, som man mente var Danmarks første enekongeslægt: Skjoldungeslægten.

Skjoldungerne begynder allerede at dukke op i skriftlige kilder ude i Europa omkring 4-500-tallet.

”Det er en tid med opbrud og folkevandringer efter Romerrigets fald. Vi ser fra den periode heltekvad og historiske værker, der beskriver de folk, som overtager det gamle Romerrige, og da nævnes danerne i forskellige sammenhænge,” fortæller museumsinspektør Tom Christensen.

”Skjoldungerne begynder at optræde i heltedigtningen og skjaldekvadene, som er en del af den fælles germanske og europæiske kulturarv. De dukker blandt andet op i sagnene om Beowulf og Nibelungens Ring.”

Var Skjoldungerne fra Lejre?
Tom Christensen er i dag ansat som projektforsker på Nationalmuseet og med i ledelsen af forskningsprojektet Viking Dynasties, som foregår i samarbejde med Uppsala Universitet. Tidligere har han gennem mange år været museumsinspektør på Lejre Museum, hvor han har været med i en lang række udgravninger. De første foregik i 1980’erne, og selv om Lejre i historiefortællingen længe har været et sted for konger, var det først med udgravningerne, at man rent fysisk kunne se Lejres betydning i jernalderen.

”Lejre fremstår som et kongesæde og har de træk, som et konge- eller fyrstesæde skal have allerede i 600-tallet. Her er de store haller, højene og skibssætningerne. Så der er god grund til at formode, at Lejre er et kongesæde. Men kan man sætte Skjoldungerne ind i Lejre? Ikke umiddelbart,” siger Tom Christensen.

Tidsmæssigt passer pengene. Historierne om Skjoldungerne foregår nogenlunde på det tidspunkt, hvor man kan se, at magten har været til stede i Lejre. Men at Skjoldungerne skulle høre til i Lejre, fremgår ikke af de ældste beretninger eller de gamle skriftlige kilder. Hvordan og hvornår den kobling er lavet, er ikke helt sikkert.

”Måske er det nogle konger i Lejre senere, som gerne vil knyttes bagud i tid. Man vil jo gerne legitimere sin egen magt ved at knytte magt til sine forfædre, og da kan man da godt forestille sig, at nogen kunne bruge Skjoldungerne til det formål,” siger Tom Christensen.

Myter og fakta
Historierne om Skjoldungerne har været vedholdende gennem flere århundreder, så derfor har det været vigtigt for historien at kunne grave sig frem til, hvad Lejre var.

”Det er stort i Lejre, samtidig med at der har været de her historier om Skjoldungerne. Og nu, da vi ved hvad Lejre består af, er det ikke så mærkeligt, at de blev knyttet hertil. Det er simpelthen et sted, der har været kendt og har de her karakteristika, som kendetegner kongesæder.”

Om der rent faktisk har været en Skjoldungeslægt, og om den har hørt til i Lejre – det kan man ikke sige med sikkerhed.

”Historierne er først skrevet ned i middelalderen. Indtil da har det været mundtlig overleveret. Man ved, at de er blevet fortalt i Vikingetiden, og de har været meget vedholdende. Men problemet for en moderne historiker er, at vi vil have skriftlige kilder og beviser,” siger Tom Christensen.

Så når man skal holde sig til de fysiske og arkæologiske tegn på, hvad vi ved, så står dette tilbage: Lejre har haft en enorm betydning i jernalderen. I omkring et halvt årtusinde var store bygninger og tegn på kongesæde til stede i området. Om det er Skjoldungerne, som var på spil, finder vi måske aldrig ud af, trods de vedholdende fortællinger.

”Selv om der et eller andet sted er en kerne af sandhed, er det enormt svært med udgangspunkt i det materiale, vi har, at finde ind til den kerne,” slutter Tom Christensen.

Artikelserien Her blev Danmark født er blevet til på baggrund af en række foredrag, som blev afholdt i løbet af 2020. Artiklen her bringer nogle af de vigtigste pointer foredraget om Lejre. Foredragsholder Tom Christensen er tidligere mangeårig museumsinspektør ved ROMU, Lejre Museum. Han er i dag ansat som projektforsker på Nationalmuseet og med i ledelsen af det dansk-svenske forskningsprojekt ”Viking Dynasties – the royal families of Lejre and Uppsala between archaeology og text”, der er støttet af KroagerFonden.

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbent i påsken
Alle dage kl. 11-16