17.11.2020

Nu kommer Lejres sagnkonger på skoleskemaet

Af Niels Hein

Folkeskoleelever på mellemtrinnet kan nu blive klogere på Danmarks tidligste konger i Lejre i læringsuniverset Clio. Illustration: Clio

ROMU og læringsuniverset Clio har samarbejdet om et nyt læringsmateriale til alle landets folkeskoler, som cementerer Lejres sagnkongers plads i Danmarkshistorien.

“Engang var de skrevet helt ud af lærebøgerne. Nu kan elever i hele landet, fra Thisted til Rønne, dykke ned i historien om Lejres sagnkongerne” siger Louise Dahl Christensen, museumsinspektør for læring og formidling på ROMU.

Hun er stolt af at kunne præsentere et nyt, digitalt læringsmateriale, som er udviklet i samarbejde med læringsuniverset Clio. Materialet er rettet til folkeskolens mellemtrin og kan indgå i historieundervisningen om vikingetidens Danmark.

I årtier har sagnene om Lejres konger været afskrevet som myter, og de har derfor ikke fået en særlig stor plads i historiebøgerne. Men takket være nye fund og ny forskning i Lejre er kongerne revet ud af sagnene, og ind i kongerækken.

“Det er en vigtig pointe, at eleverne kommer til at reflektere over, at historien ikke er stationær. Den ændrer sig, i takt med at der dukker nye arkæologisk fund op, og at vi får nye tolkninger af de historiske kilder,” siger Louise Dahl Christensen.

På læringsuniverset Clio har man nydt godt af samarbejdet med ROMU:

“Vi er kommet med vores didaktiske tilgang, og ROMU’s medarbejdere har stillet med deres faglig ekspertise og et rigt materiale. Det er der kommet et fedt undervisningsforløb ud af, hvor eleverne skal arbejde som historiedetektiver og undersøge, om Lejre skal skrives ind eller ud af historiebøgerne,” siger Niels Peter Nielsen, digital redaktør fra Clio. Han fortæller også, at der allerede er flere klasser, der er i gang med at bruge læringsmaterialet.

“Materialet er et super supplement til undervisningen, og eleverne kan selv få lov at dykke ned i sagn, historiske kilder, videoer, kort og arkæologiske fund fra Lejre. Og de skal undersøge, hvorfor sagnene i sin tid blev skrevet ud af historien, og hvorfor det i dag er berettiget at skrive sagnkongerne ind i historien igen,” siger Louise Dahl Christensen.

Undervisningsmaterialet er en del af en samlet indsats, hvor Nationalparken Skjoldungernes Land​Sagnlandet Lejre​Lejre kommune og ​museumsorganisationen ROMU samarbejder om at øge kendskabet til kulturarven i Gl. Lejre gennem udstillinger, videomateriale, artikler, skiltning, undervisningsmateriale, turguides i det fredede område og meget mere.

Gå på opdagelse i spotudstillingen Skelettet i Kongehallen, og i videoer, artikler og podcast fra Lejre Museum under overskriften Kongerigets vugge.

Læs om Sagnlandet Lejres genskabelse af Danmarks største kongehal.

Undervisningsmaterialet er gratis og er tilgængeligt på dette link.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbent i påsken
Alle dage kl. 11-16