Nye resultater om Ny Kongsgårdskatten

Af: Julie Nielsen

01.10.2021

Ny Kongsgårdskatten, der blev fundet af frivillige detektorførere i 2011, kommer under lup. Foto: Julie Nielsen, ROMU.

Læsetid: 1,5 minut

Guldfundet fra Lejre er netop blevet undersøgt af en hollandsk forsker. De foreløbige resultater sætter skatten i nyt perspektiv og viser igen, hvordan vi hele tiden bliver klogere på fortiden i nutiden

I midt august fik Lejre Museum besøg af Drs. Arent Pol fra Universitetet i Leiden, Holland. Han skulle undersøge massefyldesammensætningen af guldmønten fra Ny Konsgårdskatten, som led i sit forskningsprojekt om det forholdsvise indhold af guld og sølv i romerske guldmønter fra yngre jernalder. En forståelse af denne opblanding kan bl.a. hjælpe til mere konkrete dateringer af de romerske guldmønter uden kejserafbildninger, der jo normalt angiver prægningstidspunktet.

Fundet af frivillige detektorførere

Guldmønten fra Ny Kongsgård blev fundet i 2011 af dygtige frivillige detektorførere som en del af et større guldskattefund på i alt 22 stk., hvoraf de fleste stykker består af afhuggede eller afklippede dele af guldstænger. Ved første øjekast ligner guldmønten en romersk, byzantinsk solidus. På forsiden er afbilledet et kejserportræt (Justinianus), mens gudinden Victoria med vinger og bærende et stort kors, er afbilledet på bagsiden. Mønten er således præget, efter at den østromerske kejser Justinian (527-565) kom til magten i Byzans. Detailstudier af mønten ved den Kongelige Mønt- og Medaljesamling har imidlertid vist, at den er en imitation og ikke slået i hverken Lejre eller Danmark, men et sted i det galliske område (svarende til det nuværende Frankrig, Luxembourg, Belgien, det meste af Schweiz samt dele af Norditalien, Holland og Tyskland).

De foreløbige resultater

Arents foreløbige resultat af undersøgelsen viste at guldmønten havde et højt indhold af guld (95 % guld og 5 % sølv) og derfor må være fremstillet engang i andet kvartal af det 6. årh., dvs. mellem ca. 525-550 e. Kr. Da mønten netop er en imitation, slået uden for det byzantinske område – måske med den ældre oprindelige mønt som forlæg – er selve dens fremstillingstidspunkt nok nærmere slutningen af kvartalet. Men hvor længe mønten har cirkuleret fra Gallien inden den blev deponeret i jorden omkring Gl. Lejre viser resultaterne ikke noget om. Sandsynligvis er hele guldskatten blevet nedgravet i tiden mellem 550-600, samtidig med de første store halbyggerier i Lejre.

Du kan opleve Guldskatten fra Ny Kongsgård og flere spektakulære fund fra Danmarks første kongesæde i udstillingen på Lejre Museum. Planlæg dit besøg.

Drs. Arent Pol fra Universitetet i Leiden, Holland, undersøger guldfundet fra Lejre. Foto: Julie Nielsen, ROMU.