02.07.2020

Podcastserie om sangkongerne runder 50.000 afspilninger

Kongerækken og Lejre Museum står bag populær podcast. Fra venstre: Isabella Fuglø, Tom Christensen, Julie Nielsen, Hans Erik Havsteen og Anders Olling. Foto: Karina Bude

Sagnkongerne fra Lejre har igen fået en plads i danmarkshistorien i nye podcasts fra ’Kongerækken’ og Lejre Museum. De populære afsnit har netop rundet 50.000 afspilninger.

”Det er godt nok gået hurtigt at nå sådan et flot tal denne gang. Det er et tegn på, at der er rigtig stor interesse for historien om det allertidligste Danmark. Det skyldes selvfølgelig de fascinerende sagn om store kæmper og tapre skjoldmøer, men også, at vi i disse år får rigtig meget ny viden om denne del af danmarkshistorien,” fortælller Anders Olling.

Anders Olling og Hans Erik Havsteen står bag podcastserien ”Kongerækken” hos Politiken Historie og har udsendt fem nye afsnit i samarbejde med Lejre Museum, som er en del af museumsorganisationen ROMU. De nye afsnit af “Kongerækken” har allerede rundet 50.000 afspilninger.

I de nye afsnit udvides kongerækken med sagnkongerne fra Lejre, med skikkelser som Kong Skjold, Rolf Krake og Frode Fredegod, som ellers var skrevet ud af danmarkshistorien.

“Sagnkongerne har længe været afskrevet som fri fantasi, dels fordi sagnene var så farverige, og dels fordi man ikke havde beviser for, at sagnkongerne rent faktisk han have eksisteret,” forklarer museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø, og tilføjer:

“Men fra midten af 1980’erne fandt man arkæologiske spor, som tydede på, at sagnene om kongerne i Lejre muligvis var mere sande, end man hidtil havde troet.”

Et mægtigt bevis dukker op af jorden

Gennem tre årtier afdækkede Lejres arkæologer en række store kongehaller fra jernalderen og vikingetiden. I 2009 fandt de sporene af en hal på 61 meter, hvilket gjorde den til Danmarks største hal fra vikingetiden.

“Det var et klart bevis på, at der har været en slags kongemagt i Lejre, akkurat som sagnene fortalte. Nu har vi så slået os sammen med “Kongerækken” for at undersøge, om sagnkongerne kan skrives ind i danmarkshistorien igen,” siger Isabella No’omi Fuglø.

I de nye afsnit udlægger Anders Olling og Hans Erik Havsteen de farverige sagn, mens arkæologerne Tom Christensen og Julie Nielsen fortæller om de mange spændende fund i Lejre, der kan bakke sagnene op.

“Med podcastserien får lytterne en rigtig god indføring i både myter og fakta omkring sagnkongernes placering i Lejres og Danmarks historie. Og det er måske denne optrevling af myterne om sagnkongerne, der har gjort de nye afsnit så populære”, siger Isabella No’omi Fuglø.

Historien om sagnkongerne og de arkæologiske fund kan også opleves på Lejre Museum, som netop har indviet den nye spotudstilling ’Skelettet i kongehallen’, med en mystisk grav fra sagnkongernes tid.

De fem nye afsnit af Kongerækken

1. Kong Skjold drev i land og frelste danerne

2. Helge og Roar dræbte tyrannen og delte magten i kongeriget

3. Rolf Krake var den ideelle konge, men skæbnen indhentede ham til sidst

4. Frode Fredegod væltede sig i guld, men blev det også hans skæbne?

5. Mægtige Harald Hildetand blev svigtet og faldt på Bråvallasletten

De nye afsnit om sagnkongerne kan høres fra lejremuseum.dk/kongerigets-vugge og fra politiken.dk/podcast/kongeraekken/

Serien produceres i samarbejde mellem Politiken Historiemuseumsorganisationen ROMU og Nationalparken Skjoldungernes Land.

Podcastserien er en del af en samlet indsats mellem flere kulturinstitutioner, der skal øge kendskabet til kulturarven i Gl. Lejre gennem udstillinger, videomateriale, artikler, skiltning, turguides i det fredede område og meget mere.

Gå på opdagelse i spotudstillingen Skelettet i Kongehallen, videoer, artikler og podcast fra Lejre Museum under overskriften Kongerigets vugge.

Læs om Sagnlandet Lejres genskabelse af Danmarks største kongehal.

d.29-9-2022