Kunstprojekt sender skoleklasser på rejse gennem symboler og myter

Af: Niels Hein

10.05.2021

Eleverne får lov til at dykke ned i både genstande og historier for at finde inspiration til deres egne kunstværker. FOTO: ROMU/Niels Hein. 

 

Lejre Museum og Lejre Kommunes børnekulturelle indsats Dronten er gået sammen om at lave et billedkunstforløb der udmunder i et stort kunstværk

På Lejre Museum sidder elever fra en 3. klasse på Kirke Hyllinge Skole spredt ud blandt udstillingens montre og interaktive skærme. De tegner små symboler og mønstre som de finder på museets genstande.

“I billedkunstforløbet foregår der en helt anden fordybelse, end vi ser i andre undervisningsforløb. Eleverne oplever genstandene på en anden måde, og vi får også selv en anden oplevelse af vores museum, fordi vi bliver optaget af det, der fanger elevernes interesse,” siger museumsinspektør Louise Dahl Christensen.

“Man kan godt se, at han mangler et øje. Men hvad er det der?,” spekulerer to af eleverne, mens de vender og drejer en 3d-model af museets berømte odinfigur på en stor skærm.

“Forløbet handler ikke bare om, at få børn ind i vores udstilling, men om det der sker i mødet med en dygtig kunstner, hvilket understøtter dem i deres kreativitet. De fordyber sig i genstandene, deres mønstre og ornamentik og det er fantastisk at opleve.” siger Louise Dahl Christensen.

Billedkunstforløbet er en del af Lejre Kommunes børnekulturelle indsats Dronten. En struktureret indsats som giver Lejres børn og unge møder med kunst og kultur igennem hele deres dagtilbud og skoletid. Dronten er 13 årlige Kulturforløb, hvor eleverne selv prøver at være kunstnerisk skabende og kreative i mødet med kunstnere og de forskellige kunstarter. 

”Det har været rigtig spændende at følge med i, hvordan samarbejdet har formet sig og se, hvordan nye måder at lære er opstået gennem forløbet. Kunsten åbner med sin sanselige og kropslige tilgang op for en helt anden måde at opleve historien og en helt anden måde at udtrykke sig på, som er helt centralt for den måde, der bliver arbejdet med kunst og kreativitet i Dronten” fortæller Charlotte Vigsnæs, Kulturkonsulent og koordinator af Dronten.

Elevernes egne kunstværker bliver en del af en kunstinstallation som står færdig i slutningen af juni. FOTO: ROMU/Niels Hein. 

 

Inspiration, kreativitet og samarbejde

Kunstneren bag dette billedkunstforløb er billedkunstner Astrid Randrup. Hun befinder sig i et andet rum på museet, hvor en gruppe elever sidder og klipper i deres egne kunstværker fra dagen før.

“Nu bearbejder de deres egen kunst, og får lov til frit og spontant at eksperimentere og reflektere over egne oplevelser på museet mønstre og myter. Bagefter skal de dele deres udklip med hinanden, og finde ud af hvilket udtryk det giver, når de lægges sammen,” forklarer Astrid Randrup.

Hun forklarer at museet er en rigtig god ramme for fordybelse og kreativ tilgang til vores kulturhistorie:

“Lejre Museum er fyldt med fortællinger, myter og symboler, som kan give inspiration og associationer til kunstneriske udtryk. Ofte på et museum er der mest fokus på viden og fakta, og ikke det sanselige eller spørgende. Så i dette forløb får eleverne lov til selv at udforske og stille sig spørgende overfor genstanden – hvilket indtryk giver genstanden mig, og hvordan kan det inspirere mig?,” siger Astrid Randrup. 

Gennem forløbet får eleverne lov til at eksperimentere med materialer, mønstre og udtryksformer, med afsæt i museets genstande. Gennem foråret deltager 15 skoleklasser i undervisningsforløbet, som kulminerer i en kunstinstallation, med bidrag fra samtlige klasser, og som står færdig i slutningen af juni.

“Det er rigtig vigtigt at eleverne får lov at eksperimentere og associere frit. Men det vil give dem en endnu større oplevelse, når de ser, at det de har lavet selv, og med deres klassekammerater, pludselig manifesterer sig i noget endnu større – et konkret kunstværk, som man har været med til at skabe med hundredvis af andre elever uden at have mødt dem” siger Astrid Randrup.

Realiseringen af kunstværket er støttet af Statens Kunstfond og bliver indviet d. 23. juni, hvor alle 3. klasser har været igennem billedkunstforløbet og givet deres bidrag til kunstværket. Kunstværket kommer til at stå uden for Lejre Museum hele sommeren over, så man kan komme forbi og opleve det, og hvad der på museet har inspireret eleverne.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.8-2-2023
Åben