Kunstprojekt sender skoleklasser på rejse gennem symboler og myter

Af: Niels Hein

10.05.2021

Eleverne får lov til at dykke ned i både genstande og historier for at finde inspiration til deres egne kunstværker. FOTO: ROMU/Niels Hein.

Lejre Museum og Lejre Kommunes børnekulturelle indsats Dronten er gået sammen om at lave et billedkunstforløb der udmunder i et stort kunstværk

På Lejre Museum sidder elever fra en 3. klasse på Kirke Hyllinge Skole spredt ud blandt udstillingens montre og interaktive skærme. De tegner små symboler og mønstre som de finder på museets genstande.

“I billedkunstforløbet foregår der en helt anden fordybelse, end vi ser i andre undervisningsforløb. Eleverne oplever genstandene på en anden måde, og vi får også selv en anden oplevelse af vores museum, fordi vi bliver optaget af det, der fanger elevernes interesse,” siger museumsinspektør Louise Dahl Christensen.

“Man kan godt se, at han mangler et øje. Men hvad er det der?,” spekulerer to af eleverne, mens de vender og drejer en 3d-model af museets berømte odinfigur på en stor skærm.

“Forløbet handler ikke bare om, at få børn ind i vores udstilling, men om det der sker i mødet med en dygtig kunstner, hvilket understøtter dem i deres kreativitet. De fordyber sig i genstandene, deres mønstre og ornamentik og det er fantastisk at opleve.” siger Louise Dahl Christensen.

Billedkunstforløbet er en del af Lejre Kommunes børnekulturelle indsats Dronten. En struktureret indsats som giver Lejres børn og unge møder med kunst og kultur igennem hele deres dagtilbud og skoletid. Dronten er 13 årlige Kulturforløb, hvor eleverne selv prøver at være kunstnerisk skabende og kreative i mødet med kunstnere og de forskellige kunstarter.

”Det har været rigtig spændende at følge med i, hvordan samarbejdet har formet sig og se, hvordan nye måder at lære er opstået gennem forløbet. Kunsten åbner med sin sanselige og kropslige tilgang op for en helt anden måde at opleve historien og en helt anden måde at udtrykke sig på, som er helt centralt for den måde, der bliver arbejdet med kunst og kreativitet i Dronten” fortæller Charlotte Vigsnæs, Kulturkonsulent og koordinator af Dronten.

Elevernes egne kunstværker bliver en del af en kunstinstallation som står færdig i slutningen af juni. FOTO: ROMU/Niels Hein.

Inspiration, kreativitet og samarbejde

Kunstneren bag dette billedkunstforløb er billedkunstner Astrid Randrup. Hun befinder sig i et andet rum på museet, hvor en gruppe elever sidder og klipper i deres egne kunstværker fra dagen før.

“Nu bearbejder de deres egen kunst, og får lov til frit og spontant at eksperimentere og reflektere over egne oplevelser på museet mønstre og myter. Bagefter skal de dele deres udklip med hinanden, og finde ud af hvilket udtryk det giver, når de lægges sammen,” forklarer Astrid Randrup.

Hun forklarer at museet er en rigtig god ramme for fordybelse og kreativ tilgang til vores kulturhistorie:

“Lejre Museum er fyldt med fortællinger, myter og symboler, som kan give inspiration og associationer til kunstneriske udtryk. Ofte på et museum er der mest fokus på viden og fakta, og ikke det sanselige eller spørgende. Så i dette forløb får eleverne lov til selv at udforske og stille sig spørgende overfor genstanden – hvilket indtryk giver genstanden mig, og hvordan kan det inspirere mig?,” siger Astrid Randrup.

Gennem forløbet får eleverne lov til at eksperimentere med materialer, mønstre og udtryksformer, med afsæt i museets genstande. Gennem foråret deltager 15 skoleklasser i undervisningsforløbet, som kulminerer i en kunstinstallation, med bidrag fra samtlige klasser, og som står færdig i slutningen af juni.

“Det er rigtig vigtigt at eleverne får lov at eksperimentere og associere frit. Men det vil give dem en endnu større oplevelse, når de ser, at det de har lavet selv, og med deres klassekammerater, pludselig manifesterer sig i noget endnu større – et konkret kunstværk, som man har været med til at skabe med hundredvis af andre elever uden at have mødt dem” siger Astrid Randrup.

Realiseringen af kunstværket er støttet af Statens Kunstfond og bliver indviet d. 23. juni, hvor alle 3. klasser har været igennem billedkunstforløbet og givet deres bidrag til kunstværket. Kunstværket kommer til at stå uden for Lejre Museum hele sommeren over, så man kan komme forbi og opleve det, og hvad der på museet har inspireret eleverne.

d.7-12-2021