Kunstprojekt sender skoleklasser på rejse gennem symboler og myter

Af: Niels Hein

10.05.2021

Eleverne får lov til at dykke ned i både genstande og historier for at finde inspiration til deres egne kunstværker. FOTO: ROMU/Niels Hein. 

 

Lejre Museum og Lejre Kommunes børnekulturelle indsats Dronten er gået sammen om at lave et billedkunstforløb der udmunder i et stort kunstværk

På Lejre Museum sidder elever fra en 3. klasse på Kirke Hyllinge Skole spredt ud blandt udstillingens montre og interaktive skærme. De tegner små symboler og mønstre som de finder på museets genstande.

“I billedkunstforløbet foregår der en helt anden fordybelse, end vi ser i andre undervisningsforløb. Eleverne oplever genstandene på en anden måde, og vi får også selv en anden oplevelse af vores museum, fordi vi bliver optaget af det, der fanger elevernes interesse,” siger museumsinspektør Louise Dahl Christensen.

“Man kan godt se, at han mangler et øje. Men hvad er det der?,” spekulerer to af eleverne, mens de vender og drejer en 3d-model af museets berømte odinfigur på en stor skærm.

“Forløbet handler ikke bare om, at få børn ind i vores udstilling, men om det der sker i mødet med en dygtig kunstner, hvilket understøtter dem i deres kreativitet. De fordyber sig i genstandene, deres mønstre og ornamentik og det er fantastisk at opleve.” siger Louise Dahl Christensen.

Billedkunstforløbet er en del af Lejre Kommunes børnekulturelle indsats Dronten. En struktureret indsats som giver Lejres børn og unge møder med kunst og kultur igennem hele deres dagtilbud og skoletid. Dronten er 13 årlige Kulturforløb, hvor eleverne selv prøver at være kunstnerisk skabende og kreative i mødet med kunstnere og de forskellige kunstarter. 

”Det har været rigtig spændende at følge med i, hvordan samarbejdet har formet sig og se, hvordan nye måder at lære er opstået gennem forløbet. Kunsten åbner med sin sanselige og kropslige tilgang op for en helt anden måde at opleve historien og en helt anden måde at udtrykke sig på, som er helt centralt for den måde, der bliver arbejdet med kunst og kreativitet i Dronten” fortæller Charlotte Vigsnæs, Kulturkonsulent og koordinator af Dronten.

Elevernes egne kunstværker bliver en del af en kunstinstallation som står færdig i slutningen af juni. FOTO: ROMU/Niels Hein. 

 

Inspiration, kreativitet og samarbejde

Kunstneren bag dette billedkunstforløb er billedkunstner Astrid Randrup. Hun befinder sig i et andet rum på museet, hvor en gruppe elever sidder og klipper i deres egne kunstværker fra dagen før.

“Nu bearbejder de deres egen kunst, og får lov til frit og spontant at eksperimentere og reflektere over egne oplevelser på museet mønstre og myter. Bagefter skal de dele deres udklip med hinanden, og finde ud af hvilket udtryk det giver, når de lægges sammen,” forklarer Astrid Randrup.

Hun forklarer at museet er en rigtig god ramme for fordybelse og kreativ tilgang til vores kulturhistorie:

“Lejre Museum er fyldt med fortællinger, myter og symboler, som kan give inspiration og associationer til kunstneriske udtryk. Ofte på et museum er der mest fokus på viden og fakta, og ikke det sanselige eller spørgende. Så i dette forløb får eleverne lov til selv at udforske og stille sig spørgende overfor genstanden – hvilket indtryk giver genstanden mig, og hvordan kan det inspirere mig?,” siger Astrid Randrup. 

Gennem forløbet får eleverne lov til at eksperimentere med materialer, mønstre og udtryksformer, med afsæt i museets genstande. Gennem foråret deltager 15 skoleklasser i undervisningsforløbet, som kulminerer i en kunstinstallation, med bidrag fra samtlige klasser, og som står færdig i slutningen af juni.

“Det er rigtig vigtigt at eleverne får lov at eksperimentere og associere frit. Men det vil give dem en endnu større oplevelse, når de ser, at det de har lavet selv, og med deres klassekammerater, pludselig manifesterer sig i noget endnu større – et konkret kunstværk, som man har været med til at skabe med hundredvis af andre elever uden at have mødt dem” siger Astrid Randrup.

Realiseringen af kunstværket er støttet af Statens Kunstfond og bliver indviet d. 23. juni, hvor alle 3. klasser har været igennem billedkunstforløbet og givet deres bidrag til kunstværket. Kunstværket kommer til at stå uden for Lejre Museum hele sommeren over, så man kan komme forbi og opleve det, og hvad der på museet har inspireret eleverne.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.29-9-2022
Åben