Sommeren i Lejre er for voksne, børn og barnlige sjæle

16.06.2022

Gennem hele sommeren byder Lejre Museum, Tadre Mølle og Gl. Kongsgård indenfor i en verden af oplevelser. Museet holder åbent hele sommeren, du kan komme med på historiske sommervandringer i det sælsomme landskab omkring Lejre, du kan nyde æblekagen på Gl. Kongsgård, og de mindste kan være med til at løse Kongehallernes mysterier

En verden af oplevelser. Sådan beskriver man bedst sommerprogrammet ved ROMU’s besøgssteder i Lejre. Den faste udstilling på Lejre Museum ”Sagnkongernes Lejre” kan opleves tirsdag til søndag, og det er muligt at købe is, vand og kaffe i museumsbutikken. Herudover er der en række tilbud – på museet, på en af de smukkeste vandmøller i Danmark, på Tadre Mølle, og på Gl. Kongsgård – til både store og små.

Projektleder på Lejre Museum, Tadre Mølle og Gl. Kongsgård Maja Kvamm glæder sig til sommerens hyggelige og magiske stunder:

”Sommerferien er en dejlig anledning til hyggeligt samvær i de historiefyldte og naturskønne omgivelser i Lejre. Museets sommeraktiviteter foregår i det fri, og her er tilbud til både store, små, de eventyrlystne og dem der blot vil læne sig tilbage og nyde sommersolen”.

Masser af tilbud til de mindste på Lejre Museum

Sagnene fortæller, at der engang boede en mægtig kongeslægt i Lejre ved navn Skjoldungerne. Denne sommer har nogle af kongerne gemt sig i landskabet omkring Lejre Museum. Er du snu og opmærksom? Så finder du måske dem alle!

I skolernes sommerferie kan du mærke suset fra fortiden, når vi på Lejre Museum inviterer til gemmeleg med Lejres sagnomspundne Skjoldunger. Her er god tid til nysgerrighed, fordybelse og lidt af et eventyr, når du møder det farverige persongalleri som eftersigende regerede her i Lejre for mange hundrede år siden. Måske har du hørt om en krigeriske Harald Hildetand eller pengeglade Frode Fredegod? Det har du i hvert fald efter gemmelegen.

Tag en sommerdag ud af kalenderen og nyd den dejlige natur, rige historie og eventyrlige sommerstemning på Lejre Museum.

Du kan også løse mysterier i Kongehallerne. På toppen af en bakke, lige ved siden af Lejre Museum, stod der i jernalderen og vikingetiden flere storslåede kongehaller. Engang knejsede de mægtige bygninger på toppen af Lejre, men i dag har vi kun sporene – og en række ubesvarede spørgsmål – tilbage! Efter at have ligget uopdaget under jordens overflade i mere end 1000 år gemmer sporene fra kongehallerne nemlig på svar, som vi endnu ikke kender. Hvordan endte et sæt bjørnekæber her? Og hvem var det hemmelighedsfulde skelet?

Det er blot nogle af de mysterier, som vi vil dykke ned i, når vi henover sommeren inviterer børn og voksne til en oplevelsesrig rundvisning ved Lejre Museum.

Vi mødes på museet og går derfra op til det område, hvor vikingernes kongesæde stod for 1000 år siden. Her vil vi fortælle jer alt, hvad vi ved om kongehallerne og de vilde historier om Skjoldungerne fra Lejre – men I skal også på banen. Sammen vil vi nemlig lade fantasien få frit løb, når vi går på opdagelse i de prægtige kongehallers mysterier.

Fat fodtøjet og tag med på historisk sommervandring 

I samarbejde med Lejre Historiske Forening, Lejre Museumsforening og lokale lodsejere inviterer Lejre Museum igen i år til de populære, historiske sommervandringer i Lejreområdet.

Vandringerne, som både starter og slutter på Lejre Museum, er for alle, der holder af hyggeligt samvær, natur og historie, og de ledes af engagerede turledere med et stort lokalkendskab.

Vandringerne ligger torsdage og søndage i juni, juli og august. Alle ture starter på parkeringspladsen foran Lejre Museum kl. 11. 

Oplev møllens magi

Også på Tadre Mølle skal vi fejre den danske sommer, og det kommer ikke til at gå stille for sig.

Der er åbent på møllen tirsdag til søndag i juli måned, og man kan både nyde en kop kaffe og opleve udstillingen ”Vandmøllernes dal”.

Herudover er der lagt i kakkelovnen til en række hyggelige arrangementer – du kan for eksempel komme til naturdag, hvor vi, i selskab med en kyndig naturvejleder, går på opdagelse i den smukke Elverdamsdal.

Du kan også komme til sjov bageweekend, hvor vi skal opleve naturens kræfter, når den gamle vandmølle forvandler korn til mel.

Og sidst, men ikke mindst kan du være med til den traditionsrige fødselsdagsfejring af Mølle-Marie. Mølle-Marie, der drev den smukke mølle i et halvt århundrede, har sat sine tydelige spor på møllen og folk i området – og i år ville hun have haft 120 år fødselsdag. Derfor skal hun fejres med manér! Der inviteres til en festlig sommerdag med musik og dejlig stemning i de naturskønne omgivelser ved Tadre Mølle.

Dagens program vil blive lagt på Tadre Mølles hjemmeside, når mærkedagen nærmer sig.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]
Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.30-3-2023
Åben