Tips til forår i haven: Prøv disse 5 historiske planter

Af: Niels Hein

26.03.2021

Planten sæbeurt blev i gamle dage brugt som vaskemiddel, da den giver en skummende, sæbeagtige effekt, når den blandes med vand. FOTO: ROMU

Det er forår og haverne kalder. Men hvorfor ikke give haven et historisk strejf og være med til at bevare vores grønne kulturarv? Her får du tips til fem planter, der har været dyrket og benyttet i Danmark gennem århundreder, fra plantekyndige Inge Olsen fra haveholdet ved Gl. Kongsgård under Lejre Museum.

Angelica silvestri. Illustration: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885.

 1. Kvan – vikingernes søde favorit

“Kvan er meget rig på c-vitamin og skulle angiveligt være en plante, som vikingerne spiste på deres lange rejser, for at undgå skørbug,” forklarer Inge Olsen. Hun er én af de plantekyndige i haveholdet ved Gl. Kongsgård under Lejre Museum.

I Gl. Kongsgårds have dyrker de frivillige både lægeplanter, prydplanter og krydderurter, som er dyrket i Danmark gennem århundreder.

“Kvan er måske én af de ældste af de historiske planter, vi har i vores have på Gl. Kongsgård,” siger Inge Olsen og fortæller, at det er ikke kun vikingerne, som har kendt til plantens medicinske egenskaber.

“I middelalderen blev kvan brugt som værn mod både pest og hekseri. Den har også det latinske navn angelica archangelica, som betyder ærkeengel,” siger Inge Olsen.

Det er en toårig plante i skærmplantefamilien, og i juni-juli blomstrer den med en grøn-gul blomsterskærm.

“Blomsterne er smukke, og stænglen kan spises som blegselleri. Men man kan også kandisere stænglerne som sukat eller lave marmelade af den,” siger hun.

Kvan udplantes her i foråret og kan købes i mange planteskoler.

Atriplex. Illustration: Deutschlands Flora in Abbildungen, 1796.

 1. Havemælde – et hit til tærten

Havemælde, med det latinske navn atriplex hortensis, er en anden historisk plante, som få en plads i din have her i foråret.

“Det er en rigtig gammel plante herhjemme. Vi ved at middelalderens munke bragte den til Danmark, hvor de plantede dem i klostrenes medicinske urtehaver,” siger Inge Olsen.

I dag bruges havemælde både som prydplante og spiseplante.

“Bladene, som kan fås røde eller gul-grønne, kan du bruge akkurat som spinat. Du kan fx putte bladene en salat eller i en tærte. Den har en mild og lækker smag,” siger hun.

Havemældens frø kan sås her i foråret, og så går der ikke så lang tid, før de første spiselige blade kan plukkes.

“Den er en et-årig plante, men næste år skal der nok komme endnu flere. Havemælden selvsår sig villigt,” siger hun.

 

Myrrhis odorata. Illustration: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885.

 1. Sødskærm – et spark af lakrids

“Sødskærm er også en gammel krydderurt. Dens smag minder om anis og leder tankerne hen på ‘Kongen af Danmark’-bolcher,” siger Inge Olsen.

Planten kendes også som spansk kørvel og har det latinske navn myrrhis odorata. Ligesom kvan-planten blomstrer den med en flot hvid skærm.

“Jeg vil anbefale at bruge den til at give salaten et strejf af anis. De grønne frø smager dejligt af lakrids,” siger hun.

Sødskærmens frø bør sås i efteråret, men planten fås i flere planteskoler.

“Det er en rigtig trofast haveven. Den forsvinder ikke, men bliver bare større og større,” siger hun.

 

Sedum telephium. Illustration: Deutschlands Flora in Abbildungen, 1796.

 1. Sankthansurt – et værn mod trolddom, men ikke bier

“I dag er sankthansurt først og fremmest en prydplante. Men i gamle dage blev den brugt som værn mod trolddom, deraf navnet. Den blomstrer i august-september” siger Inge Olsen.

Sankthansurt er en stenurt, som klarer sig bedst i staudebede. Planten findes i en vild udgave, med hvide blomster, og en domesticeret udgave, med rosarøde blomster. I højsommeren flokkes insekterne til sankthansurten for at suge dens nektar.

“Især bierne er meget glad for den, men hvis man gerne vil se lidt flere insekter i sin have, er sankthansurten et godt bud,” siger hun.

 

Saponaria officinalis. Illustration: Flora Batava 1800-1934.

 1. Sæbeurt – velduft til vasketøjet

Sæbeurt er endnu en historisk plante, som både har været brugt medicinsk og som vaskemiddel.

“Urten indeholder nemlig nogle stoffer, saponiner, der giver en skummende, sæbeagtige effekt, når den blandes med vand,” siger Inge Olsen.

Dens hvide eller lyserøde blomster har en dejlig duft som intensiveres mod aftenen. Sæbeurten kan plantes her i foråret og findes i velassorterede planteskoler.

“Hvis planteskolerne ikke har dem, kan man altid prøve at spørge sin nabo. Hvem ved hvad der gemmer sig i de danske haver?” siger hun.

 

Besøg den historiske have ved Gl. Kongsgård

Gl. Kongsgård
Orehøjvej 12
4320 Lejre

Gl. Kongsgård er et bevaret stuehus fra en gammel fæstegård bygget i 1740 i Gl. Lejre. I 1990 overtog Lejre Kommune huset fra private hænder, og det blev stillet til rådighed for foreningen, Gl. Kongsgaards Venner, som restaurerede hus og have. I 2004 overgik Gl. Kongsgaard til Lejre Museum. Hus, have og café passes i dag af frivillige.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

Til top
X
post-5978

Foredragsrække kaster lys på menneskene i Lejres storhedstid

BEGIVENHED

Foredragsrække kaster lys på menneskene i Lejres storhedstid

25.11.2022
Tæppe workshop

Fragmentet her er tolket som en amulet, der forestiller en valkyrie. Amuletter spiller en vigtig rolle i tolkningen af menneskers religion og verdensopfattelse i vikingetid. Det kan man høre mere om ved Bo Jensens foredrag ”Hvem var… de troende” på Lejre Museum i februar 2023.

Hvem var menneskene, der levede, da Lejre var et kongesæde? Spørgsmålet vil blive undersøgt i ny foredragsrække på Lejre Museum i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.

Af: Stine Blegvad

Arkæologiske fund som sporene efter Danmarks største kongehal og den spektakulære Odin-figur vidner om, at Lejre var et storslået magtcenter fra cirka år 500 til cirka år 1000. Når snakken falder på Lejres oldtid, handler den som regel om dynastier, sagnkonger, kongehaller, pragtfund og magt.

Nu vil Lejre Museum rette opmærksomheden mod menneskene i Lejres storhedstid. Hvem var de, der levede, spiste, troede, kæmpede og døde i den tid, der kaldes yngre jernalder og vikingetid?

”Der knytter sig ofte nogle ret fastlåste forestillinger til især vikinger. Når vi så oven i købet i Lejre har at gøre med et egentligt magtcentrum i datiden, så aktiverer det nemt nogle helt bestemte forestillinger om, hvad det er for nogle barske starutter, der har befolket området”, fortæller Maja Kvamm, der er projektmedarbejder på Lejre Museum.

”På Lejre Museum har vi imponerende arkæologisk materiale fra yngre jernalder og vikingetid. Med foredragsrækken i foråret 2023 vil vi gerne bruge det omfattende materiale til at give en mere nuanceret indsigt i, hvem de mennesker var, der levede i perioden. Vi håber at nærme os menneskene ved hjælp af de materielle spor og genstande og at sno os uden om mytefortællinger og moderne fejltolkninger.”

I foredragsrækken ”Hvem var…” inviterer Lejre Museum en række eksperter fra hele landet til at fortælle om, hvordan man ved at undersøge arkæologiske fund og skriftlige kilder, kan vi få indsigt i, hvem vikingerne og jernaldermenneskene var, hvordan de levede og forstod verden omkring sig.

Billetter kan købes via Billetto og koster 75 kr. (+ billetgebyr) pr. foredrag.

Se oversigt over datoer for foredrag herunder og læs mere om hvert enkelt foredrag på Lejre Museums hjemmeside, lejremuseum.dk.

 

Foredragsrække første halvår 2023

Hvem var… runeskriverne?
Torsdag d. 19. januar 2023, kl. 19:00-21:00.
Foredragsholder: Lisbeth Imer, seniorforsker ved Nationalmuseet
Arrangeres i samarbejde med Lejre Museumsforening.
Billetter købes her.

Hvem var… de troende?
Torsdag d. 16. februar 2023, kl. 19:00-21:00.
Foredragsholder: Bo Jensen, museumsinspektør ved Kroppedal Museum
Billetter købes her.

Hvem var… de døde?
Torsdag d. 30. marts 2023 kl. 19:00-21:00.
Foredragsholdere: Julie Nielsen, Arkæologisk chef ved ROMU og Jens Ulriksen, forskningsleder ved Museum Sydøstdanmark.
Billeter købes her.

Hvem var… krigerne?
Fredag d. 21. april 2023, kl. 19:00-21:00
Foredragsholder: Rolf Warming, forhistorisk arkæolog og ph.d. stipendiat ved Stockholms Universitet
Billetter købes her.

Hvem var… vikingerne?
Torsdag d. 25. maj 2023, kl. 19:00-21:00.
Foredragsholder: Ole Kastholm, museumsinspektør og arkæolog ved ROMU.
Arrangeres i samarbejde med Lejre Museumsforening.
Billetter købes her.

  Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
  Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
  Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

  TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
  – OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

  FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

  Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

  Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

  Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

  læs mere
  Hugin og Munin indtager Lejre Museum

  Hugin og Munin indtager Lejre Museum

  I efterårsferien zoomer Lejre Museum ind på Odin – og ikke mindst hans to flyvende informanter, ravnene Hugin og Munin. Der vil være ravneaktiviteter for store og små, en ravneekspert og missioner, der skal løses. Så puds fjerene og tag familien med til Lejre i uge 42.

  læs mere
  Sommeren i Lejre er for voksne, børn og barnlige sjæle

  Sommeren i Lejre er for voksne, børn og barnlige sjæle

  Gennem hele sommeren byder Lejre Museum, Tadre Mølle og Gl. Kongsgård indenfor i en verden af oplevelser. Museet holder åbent hele sommeren, du kan komme med på historiske sommervandringer i det sælsomme landskab omkring Lejre, du kan nyde æblekagen på Gl. Kongsgård, og de mindste kan være med til at løse Kongehallernes mysterierLejre Museum søger 2-3 nye medarbejdere, fx studerende eller seniorer, der kan hjælpe med at løfte museet inden for formidling, salg og kommunikation

  læs mere

  post-1509

  Butik

  BEGIVENHED

  Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

  Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

  Det er gratis entré til museets butik og café.

  banner_gul_99x32

  Åbningstid i dag
  d.9-12-2022
  Åben