Tips til forår i haven: Prøv disse 5 historiske planter

Af: Niels Hein

26.03.2021

Planten sæbeurt blev i gamle dage brugt som vaskemiddel, da den giver en skummende, sæbeagtige effekt, når den blandes med vand. FOTO: ROMU

Det er forår og haverne kalder. Men hvorfor ikke give haven et historisk strejf og være med til at bevare vores grønne kulturarv? Her får du tips til fem planter, der har været dyrket og benyttet i Danmark gennem århundreder, fra plantekyndige Inge Olsen fra haveholdet ved Gl. Kongsgård under Lejre Museum.

Angelica silvestri. Illustration: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885.

  1. Kvan – vikingernes søde favorit

“Kvan er meget rig på c-vitamin og skulle angiveligt være en plante, som vikingerne spiste på deres lange rejser, for at undgå skørbug,” forklarer Inge Olsen. Hun er én af de plantekyndige i haveholdet ved Gl. Kongsgård under Lejre Museum.

I Gl. Kongsgårds have dyrker de frivillige både lægeplanter, prydplanter og krydderurter, som er dyrket i Danmark gennem århundreder.

“Kvan er måske én af de ældste af de historiske planter, vi har i vores have på Gl. Kongsgård,” siger Inge Olsen og fortæller, at det er ikke kun vikingerne, som har kendt til plantens medicinske egenskaber.

“I middelalderen blev kvan brugt som værn mod både pest og hekseri. Den har også det latinske navn angelica archangelica, som betyder ærkeengel,” siger Inge Olsen.

Det er en toårig plante i skærmplantefamilien, og i juni-juli blomstrer den med en grøn-gul blomsterskærm.

“Blomsterne er smukke, og stænglen kan spises som blegselleri. Men man kan også kandisere stænglerne som sukat eller lave marmelade af den,” siger hun.

Kvan udplantes her i foråret og kan købes i mange planteskoler.

Atriplex. Illustration: Deutschlands Flora in Abbildungen, 1796.

  1. Havemælde – et hit til tærten

Havemælde, med det latinske navn atriplex hortensis, er en anden historisk plante, som få en plads i din have her i foråret.

“Det er en rigtig gammel plante herhjemme. Vi ved at middelalderens munke bragte den til Danmark, hvor de plantede dem i klostrenes medicinske urtehaver,” siger Inge Olsen.

I dag bruges havemælde både som prydplante og spiseplante.

“Bladene, som kan fås røde eller gul-grønne, kan du bruge akkurat som spinat. Du kan fx putte bladene en salat eller i en tærte. Den har en mild og lækker smag,” siger hun.

Havemældens frø kan sås her i foråret, og så går der ikke så lang tid, før de første spiselige blade kan plukkes.

“Den er en et-årig plante, men næste år skal der nok komme endnu flere. Havemælden selvsår sig villigt,” siger hun.

 

Myrrhis odorata. Illustration: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885.

  1. Sødskærm – et spark af lakrids

“Sødskærm er også en gammel krydderurt. Dens smag minder om anis og leder tankerne hen på ‘Kongen af Danmark’-bolcher,” siger Inge Olsen.

Planten kendes også som spansk kørvel og har det latinske navn myrrhis odorata. Ligesom kvan-planten blomstrer den med en flot hvid skærm.

“Jeg vil anbefale at bruge den til at give salaten et strejf af anis. De grønne frø smager dejligt af lakrids,” siger hun.

Sødskærmens frø bør sås i efteråret, men planten fås i flere planteskoler.

“Det er en rigtig trofast haveven. Den forsvinder ikke, men bliver bare større og større,” siger hun.

 

Sedum telephium. Illustration: Deutschlands Flora in Abbildungen, 1796.

  1. Sankthansurt – et værn mod trolddom, men ikke bier

“I dag er sankthansurt først og fremmest en prydplante. Men i gamle dage blev den brugt som værn mod trolddom, deraf navnet. Den blomstrer i august-september” siger Inge Olsen.

Sankthansurt er en stenurt, som klarer sig bedst i staudebede. Planten findes i en vild udgave, med hvide blomster, og en domesticeret udgave, med rosarøde blomster. I højsommeren flokkes insekterne til sankthansurten for at suge dens nektar.

“Især bierne er meget glad for den, men hvis man gerne vil se lidt flere insekter i sin have, er sankthansurten et godt bud,” siger hun.

 

Saponaria officinalis. Illustration: Flora Batava 1800-1934.

  1. Sæbeurt – velduft til vasketøjet

Sæbeurt er endnu en historisk plante, som både har været brugt medicinsk og som vaskemiddel.

“Urten indeholder nemlig nogle stoffer, saponiner, der giver en skummende, sæbeagtige effekt, når den blandes med vand,” siger Inge Olsen.

Dens hvide eller lyserøde blomster har en dejlig duft som intensiveres mod aftenen. Sæbeurten kan plantes her i foråret og findes i velassorterede planteskoler.

“Hvis planteskolerne ikke har dem, kan man altid prøve at spørge sin nabo. Hvem ved hvad der gemmer sig i de danske haver?” siger hun.

 

Besøg den historiske have ved Gl. Kongsgård

Gl. Kongsgård
Orehøjvej 12
4320 Lejre

Gl. Kongsgård er et bevaret stuehus fra en gammel fæstegård bygget i 1740 i Gl. Lejre. I 1990 overtog Lejre Kommune huset fra private hænder, og det blev stillet til rådighed for foreningen, Gl. Kongsgaards Venner, som restaurerede hus og have. I 2004 overgik Gl. Kongsgaard til Lejre Museum. Hus, have og café passes i dag af frivillige.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.30-3-2023
Åben