Vær med til at sætte verdensberømt heltekvad under lup på Lejre Museum

09.02.2022

Læsetid: 2 min.

Fortællingen om Beowulf næsten springer ud af landskabet omkring Lejre Museum. Med et nyt samarbejde mellem Folkeuniversitetet og museet bliver det nu muligt at blive klogere på det verdensberømte, ældgamle kvad. Foto: Ole Malling /ROMU.

Folkeuniversitet Skjoldungernes Land og Lejre Museum går sammen om ny foredragsrække, der dykker ned i Lejres verdenskendte sagnhelt, Beowulf

Beowulfkvadet er kendt i hele verden. Det siges, at det – næst efter bibelen – er det stykke litteratur, der er skrevet mest om i den engelsksprogede verden. Helt unikt for fortællingen om Beowulf er det, at historien foregår i Lejre i Skjoldungernes kongerige. Men underligt nok er den fascinerende fortælling langt mindre kendt her i sagnheltens eget hjemland end ude i verden.

Nu bliver der imidlertid mulighed for at lære sagnet rigtig godt at kende. Folkeuniversitet Skjoldungernes Land kaster nemlig i samarbejde med Lejre Museum et undersøgende lys på Lejres verdensberømte tekst med en foredragsrække.

”Heltekvadet om Beowulf er helt fantastisk, da det udover at være en spændende fortælling, giver os et særligt indblik i fortidens syn på bl.a. heltedyder, kærlighed, monstergallerier og samfundsstrukturer. Samtidig foregår store dele af fortællingen hos sagnkongen Roar, lige her i Lejre. Derfor er vi meget glade for, at kunne præsentere foredragsrækken om Beowulf sammen med Folkeuniversitet Skjoldungernes Land her på museet”, fortæller Søren Stegger Søndergaard fra Lejre Museum.

Forfatter og foredragsholder Christian Kronow vil over tre foredrag dykke ned i Lejres mest berømte heltekvad, belyse dets særstatus og trække forbindelser til anden kendt historisk litteratur og arkæologiske fænomener.

Igennem foredragsrækken vil Christian Kronow arbejde med de mange spændende tematikker og spørgsmål, der omgærder Beowulf-fortællingen, ligesom han vil trække tråde helt tilbage til bronzealderen og frem til Grundtvig. Da Beowulfkvadet stiller sig på skuldrene af endnu ældre litteratur og optræder blandt fortællingerne om Skjoldungerne fra Lejre, vil foredragene også give et grundigt indblik og syn på Lejres skrevne historie og myter.

Spiller hinanden stærkere

Samarbejdet mellem Lejre Museum og Folkeuniversitet Skjoldungernes Land er et forsøg på at skabe nye inddragende foredragsrækker og særarrangementer for publikum, hvor kultur og historie fra Lejre og omegn vil være i fokus.

”Med foredragsrækken her afprøver vi en model, hvor Folkeuniversitetet og museet kan spille hinanden stærkere med en helt essentiel del af vores fælles og særegne kulturarv fra Lejre. Det er helt oplagt at holde foredragene her på museet, hvor vi er omgivet af spor og levn fra sagnkongetiden, lige i det geografiske hjerte af fortællingerne”, siger fungerende publikumschef Isabella No’omi Fuglø for Lejre Museum.

Foredragsrækken begynder den 16. marts på Lejre Museum.

Det er både muligt at tilmelde sig hele foredragsrækken på én gang og hvert enkelte foredrag stykvis. Tilmelding foregår gennem Folkeuniversitetets Skjoldungernes Lands hjemmeside.

Du kan læse mere om foredragsrækken og tilmelde dig her.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.9-2-2023
Åben