Vær med til at sætte verdensberømt heltekvad under lup på Lejre Museum

09.02.2022

Læsetid: 2 min.

Fortællingen om Beowulf næsten springer ud af landskabet omkring Lejre Museum. Med et nyt samarbejde mellem Folkeuniversitetet og museet bliver det nu muligt at blive klogere på det verdensberømte, ældgamle kvad. Foto: Ole Malling /ROMU.

Folkeuniversitet Skjoldungernes Land og Lejre Museum går sammen om ny foredragsrække, der dykker ned i Lejres verdenskendte sagnhelt, Beowulf

Beowulfkvadet er kendt i hele verden. Det siges, at det – næst efter bibelen – er det stykke litteratur, der er skrevet mest om i den engelsksprogede verden. Helt unikt for fortællingen om Beowulf er det, at historien foregår i Lejre i Skjoldungernes kongerige. Men underligt nok er den fascinerende fortælling langt mindre kendt her i sagnheltens eget hjemland end ude i verden.

Nu bliver der imidlertid mulighed for at lære sagnet rigtig godt at kende. Folkeuniversitet Skjoldungernes Land kaster nemlig i samarbejde med Lejre Museum et undersøgende lys på Lejres verdensberømte tekst med en foredragsrække.

”Heltekvadet om Beowulf er helt fantastisk, da det udover at være en spændende fortælling, giver os et særligt indblik i fortidens syn på bl.a. heltedyder, kærlighed, monstergallerier og samfundsstrukturer. Samtidig foregår store dele af fortællingen hos sagnkongen Roar, lige her i Lejre. Derfor er vi meget glade for, at kunne præsentere foredragsrækken om Beowulf sammen med Folkeuniversitet Skjoldungernes Land her på museet”, fortæller Søren Stegger Søndergaard fra Lejre Museum.

Forfatter og foredragsholder Christian Kronow vil over tre foredrag dykke ned i Lejres mest berømte heltekvad, belyse dets særstatus og trække forbindelser til anden kendt historisk litteratur og arkæologiske fænomener.

Igennem foredragsrækken vil Christian Kronow arbejde med de mange spændende tematikker og spørgsmål, der omgærder Beowulf-fortællingen, ligesom han vil trække tråde helt tilbage til bronzealderen og frem til Grundtvig. Da Beowulfkvadet stiller sig på skuldrene af endnu ældre litteratur og optræder blandt fortællingerne om Skjoldungerne fra Lejre, vil foredragene også give et grundigt indblik og syn på Lejres skrevne historie og myter.

Spiller hinanden stærkere

Samarbejdet mellem Lejre Museum og Folkeuniversitet Skjoldungernes Land er et forsøg på at skabe nye inddragende foredragsrækker og særarrangementer for publikum, hvor kultur og historie fra Lejre og omegn vil være i fokus.

”Med foredragsrækken her afprøver vi en model, hvor Folkeuniversitetet og museet kan spille hinanden stærkere med en helt essentiel del af vores fælles og særegne kulturarv fra Lejre. Det er helt oplagt at holde foredragene her på museet, hvor vi er omgivet af spor og levn fra sagnkongetiden, lige i det geografiske hjerte af fortællingerne”, siger fungerende publikumschef Isabella No’omi Fuglø for Lejre Museum.

Foredragsrækken begynder den 16. marts på Lejre Museum.

Det er både muligt at tilmelde sig hele foredragsrækken på én gang og hvert enkelte foredrag stykvis. Tilmelding foregår gennem Folkeuniversitetets Skjoldungernes Lands hjemmeside.

Du kan læse mere om foredragsrækken og tilmelde dig her.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Sommeren i Lejre er for voksne, børn og barnlige sjæle

Sommeren i Lejre er for voksne, børn og barnlige sjæle

Gennem hele sommeren byder Lejre Museum, Tadre Mølle og Gl. Kongsgård indenfor i en verden af oplevelser. Museet holder åbent hele sommeren, du kan komme med på historiske sommervandringer i det sælsomme landskab omkring Lejre, du kan nyde æblekagen på Gl. Kongsgård, og de mindste kan være med til at løse Kongehallernes mysterierLejre Museum søger 2-3 nye medarbejdere, fx studerende eller seniorer, der kan hjælpe med at løfte museet inden for formidling, salg og kommunikation

læs mere
Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbent i påsken
Alle dage kl. 11-16