”Børnene blev opslugt af historien” – succes med kunst på Lejre Museum

28.06.2021

Alle eleverne har klippet mønstre i stof, som er samlet på kunstværkets runde skiver. Der er én for hver klasse. Til ferniseringen gik eleverne nysgerrigt på jagt efter deres egne bidrag i kunstværket ”Øjeblikket”. Foto: ROMU/Daniel T. N. Rasmussen.

 

Ved Lejre Museum kan man hele sommeren opleve resultatet af billedkunstforløbet Dronten, som Lejre Kommunes 3. klasser har deltaget i. Forløbet har kombineret kunst og historie, og sammen med en billedkunstner har eleverne skabt kunstværket ”Øjeblikket”. Onsdag den 23. juni blev det færdige kunstværk præsenteret ved en fælles fernisering for klasserne. Og der var stor enighed om, at forløbet har været givende.

I de historiefyldte rammer og det flotte midsommerlandskab ved Lejre Museum var spændte elever og lærere samlet sankthansaftens dag. Ikke for at fejre sankthans, men for at se resultatet af det kunstprojekt eleverne gennem foråret har arbejdet med.

Alle 3. klasser i Lejre Kommune har, som en del af kommunens børnekulturelle indsats Dronten, deltaget i et billedkunstforløb på Lejre Museum. Med afsæt i museets genstande har eleverne eksperimenteret med materialer, mønstre og udtryksformer sammen med billedkunstner Astrid Randrup og museets formidlere. Eleverne har hver især bidraget til det fælles kunstværk, og hver klasse har klippet mønstre i stof, som er sat på hver sin runde skive. Èn for hver af klasserne. Ved ferniseringen kunne eleverne så se deres egne bidrag i det store samlede kunstværk for første gang.

Eleverne var begejstrede for resultatet og gik på jagt i kunstværket efter nogle af de ting, de selv har lavet.
”Det har været sjovt at være med. Jeg lavede en lang streg, som skulle forestille Midgårdsormen,” fortæller Noah Mawan Stephen på 9 år.

Og selvom det for nogle elever er et stykke tid, siden de deltog i forløbet, så hænger fortællingerne og oplevelsen stadig ved.
”Jeg havde næsten glemt det hele, fordi det er nogle måneder siden, men når jeg ser på det i dag, begynder jeg at huske, hvad det er vi har lavet. Så kan jeg også huske historierne, som blev fortalt om Odin,” fortæller Samuel Rasmussen på 9 år.

Alle sanser i spil og anderledes læringsrum
Også klassernes lærere har været begejstrede for undervisningsforløbet, hvor eleverne har oplevet historie og billedkunst på en anden måde end i klasselokalerne.

”Det har været spændende at følge. Børnene lærte utroligt meget. Hvis vi viser dem et billede af en genstand, fanger det ikke deres interesse på samme måde, som en fysisk genstand gør.
I klassen viste jeg dem et billede af halskæden med Odins øje, som de var knap så interesserede i. Men da vi kom på museet og kunne bruge kunstens detaljegrad, var det med til at fastholde interessen for historien,” fortæller Lars Søndergaard, lærer på Hvalsø Skole.

Også lærer Katja Toft fra Trællerupskolen understreger, at eleverne fik en helt særlig oplevelse på museet.
”Børnene bliver opslugt af historien, når de laver kunst med en kunstner, der brænder for det. Læringen bliver noget andet, når man tager ud i et andet rum end klasselokalet. Børnene får hele kroppen med i historien, alle sanser bliver brugt i læringen, og børnene bliver mere interesserede,” fortæller hun.

Oplev kunstværket
Elevernes kunstværk hedder ”Øjeblikket” og kan opleves ved Lejre Museum frem til 31. august 2021. Du kan se kunstværket både i og uden for museets åbningstid.
Men har du lyst til at kombinere det med et museumsbesøg kan du se åbningstider og billetpriser her

Læs mere om billedkunstforløbet her.

Elever og lærere fra Lejre Kommunes 3. klasser var samlet til ferniseringen for at se det færdige kunstværk. Foto: ROMU/Daniel T. N. Rasmussen. 

 

Da eleverne i foråret deltog i forløbet, dykkede de ned i museets genstande og historier for at finde inspiration til deres egne kunstværker. Foto: ROMU/Niels Hein.

 

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

Til top
X
post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbent i påsken
Alle dage kl. 11-16