De historiefortællende guldgubber fra Sorte Muld

Ved en udgravning på Sorte Muld i midten af 1980’erne fandt man over 2.000 guldgubber på et meget lille område. Siden er flere kommet til, så man i alt har omkring 2.800 gubber fra en boplads på Bornholm. Foto: Nationalmuseet.

I artikelserien Her blev Danmark født går en række historikere, arkæologer og forfattere tilbage i historien og fortæller om steder, der har haft stor betydning i udviklingen af det Danmark, vi kender i dag. Artiklen her tager dig med til Bornholm og jernalderbopladsen Sorte Muld, der er findested for tusindvis af små historiefortællere: guldgubberne.

Af Lene Steinbeck

På et bakkedrag på Bornholm, ikke langt fra Svaneke, kan man plante sine fødder i den sorte muld og føle sig forbundet med fortiden. Her lå i jernalderen en boplads, der netop har navn efter farven på jorden: Sorte Muld.

Det var ikke en hvilken som helst boplads. Det er efterhånden gået op for arkæologerne.

”Den er en del af et stort internationalt bosættelses-kompleks, og her har boet en høvding eller en konge,” fortæller Margrethe Watt. Hun er arkæolog og tidligere museumsinspektør ved Bornholms Museum og har forestået de tidligere udgravningerne på Sorte Muld.

De har blandt andet afsløret importeret glas, fine smykker og romerske keramikskår, som peger på, at Sorte Muld har tiltrukket folk fra fjerne himmelstrøg. Derudover har arkæologerne fundet indikationer af, at der har ligget en kultbygning, hvor stedets høvding har afholdt ceremonier med kultdyrkning og offerfester.

Historiefortællende små gubber
Et af de mest interessante spor efter livet på Sorte Muld er fundet af 2.800 små prægede og stemplede stykker guldblik med detaljerede motiver.

”Man kan ikke se guldgubberne og forstå motiverne, uden at se ned mod Mellemeuropa og Frankerriget. Det er tydeligt, at man efterligner hele deres måde at organisere samfundet på,” fortæller Margrethe Watt.

I den germanske jernalder var Europa endnu præget af de store folkevandringer, der foregik i forbindelse med Romerrigets sammenbrud i sidste halvdel af 400-tallet. Folkevandringerne resulterede i etableringen af en række mindre kongedømmer, der dannede grundlag for de stater, vi har i dag – blot i mindre enheder.

”Der har ligget en lille håndfuld af den slags kongedømmer i det, vi dag kalder Danmark. Og Sorte Muld var en af dem,” fortæller Margrethe Watt.

”Det er helt eventyrligt. De er simpelthen så fantastiske. De er så tynde, at de let går i stykker, og de er tit krøllede, når man finder dem. Man kan helt forsigtigt folde dem ud under mikroskop med en træpind, så man kan se motiverne,” fortæller Margrethe Watt.

Guldgubber, hedder de, og de næsten 1.500 år gamle små stykker guldblik kan faktisk fortælle en del om bopladsens rolle i den sidste del af jernalderen. De findes kun i Skandinavien – primært på Bornholm – og de meget detaljerede motiver viser en tydelig inspiration fra Mellemeuropa og Frankerriget. Både i form af figurernes påklædning, håndstillinger og tilbehør som fx drikkebægre.

Knudepunkt for handel
Guldet fra guldgubberne stammer fra østromerske mønter, og materialet samt motiverne på de omsmeltede mønter tyder på, at bopladsen på Bornholm har været et centralt knudepunkt for et stærkt internationalt netværk af handelsrejsende.

Områdets strategiske beliggenhed med indgang til Østersøen har sandsynligvis givet bopladsens høvding mulighed for at kræve told og gøre gode handler. Blandt andet med rejsende fra Rhin-området, der har efterladt sig spor til arkæologerne i form af smykker og våbendele. Og når man nærstuderer guldgubberne, er de altså med til at underbygge den teori.

”På mange af guldgubberne ser man påklædning, der ligner pelskapper. Pels, som man har fået fra Nord- eller Mellemsverige, har været meget eftertragtet. Jeg tror, at Bornholm har været en vigtig mellemstation for handelsrejsende,” siger Margrethe Watt.

”Det er tydeligt, at Sorte Muld har haft en central rolle i regionen og været meget vigtig for Østersø-handlen i jernalderen. Men den taber umiddelbart sin betydning i slutningen af vikingetiden,” siger Margrethe Watt.

Guldgubberne har – trods deres ædle metal – ikke været brugt som betaling. Derimod forestiller Margrethe Watt sig, at de fx kan have været klæbet op på søjlerne i kultbygningen og har været en del af et ofringsritual til guderne.

Bopladsens storhedstid strækker sig over nogle hundrede år i den sidste del af jernalderen. Men på et tidspunkt må pladsen have mistet sin betydning. I hvert fald finder man kun ganske få genstande, der knytter sig til vikingetiden.

Artikelserien Her blev Danmark født er blevet til på baggrund af en række foredrag, som blev afholdt i løbet af 2020. Artiklen her bringer nogle af de vigtigste pointer fra Margrethe Watts foredrag om Sorte Muld.

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.8-9-2024
Åben