LEJRE MUSEUM

OPLEV VIKINGETIDENS SAGN, FAKTA
OG FANTASTISKE ARKÆOLOGISKE FUND

Lejre var magtcentrum, sandsynligvis et kongesæde i yngre jernalder og vikingetid – ikke bare for en enkelt konge eller i en kort periode, men i mere end 500 år!

På Lejre Museum møder du mageløse genstande, vilde arkæologiske opdagelser og farverige fortællinger om sagnkonger. 

Museet ligger i hjertet af det gamle kongesæde. På få minutter kan du gå til magtens centrum – bakketoppen, hvor gigantiske kongehaller gennem fem århundreder har afløst hinanden. Du kan også mærke den stille storhed ved den 90 meter lange skibssætning, der blev rejst som monument for de døde. 

Lejre Museum ligger i udkanten af den idylliske landsby Gl. Lejre, 2 km fra Lejre Stationsby og 7 km fra Roskilde. 

Udstillingen er lille, men historien er stor.

Åbningstider

23/3 – 31/10: Tirsdag – søndag & helligdage, kl. 11:00 – 16:00

Tillige åbent mandage i uge 13, 14, 15, 22 og 42 kl. 11:00 – 16:00

1.11 – 31/3: Lukket; undtagen uge 8

For mere info angående dit besøg på museet klik her

Entré

Voksne: 60 kr.
Grupper (min. 15 pers.): 50 kr. pr. pers.
Børn og unge 0-17 år: Gratis

Servicehunde må gerne medbringes på museet.

Adresse

Lejre Museum
Orehøjvej 4B
4320 Lejre
T +45 46 31 65 37
E lejremuseum@romu.dk

KOMMENDE ARRANGEMENTER

oktober, 2024

15okt(okt 15)17:0017(okt 17)20:00Familierundvisning: Uhyggelige historier ved Skibssætningen

24okt19:0021:00Foredrag: Kongeslægter i Lejre og Uppsala – mellem arkæologi og (sagn)historie

29okt19:0021:00UDSOLGT - Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum

SE VIDEOEN: ODIN FRA LEJRE I RUMMET

GÅ PÅ OPDAGELSE I FORHISTORIEN

1. LEJRE ER KONGERIGETS VUGGE

Gå på opdagelse i videoer, artikler og podcasts i universet Kongerigets Vugge.

2. HER BLEV DANMARK FØDT

Artikelserie om de steder, der siges at være ”arnested” for Danmark.

3. VANDRERUTER

Tag på vandretur i det historiske landskab omkring museet.

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]

post-6524

UDSOLGT – Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum

BEGIVENHED

Hvordan er det at opleve jorden fra rummet? Og hvad tager man med tilbage fra seks måneders mission på en rumstation? Det kan kun én dansker svare på, og ham kan du møde på Lejre Museum d. 29. oktober. Astronaut Andreas Mogensen dukker op for at returnere en kopi af figuren Odin fra Lejre, som har fulgt ham på missionen.

Til arrangementet kan du overvære den officielle tilbagelevering af Astronaut-Odin, som fremover bliver en del af museets samling og udstilling med sin helt egen historie. Bagefter holder Andreas Mogensen et oplæg med billeder fra rumstationen.

Julie Nielsen, der er arkæologisk chef for ROMU, fortæller om Odin fra Lejre og figurens betydning for vores forståelse af Lejres historie i yngre jernalder og vikingetid.

Efterfølgende svarer Andreas Mogensen på spørgsmål fra publikum, inden arrangementet afsluttes, og publikum kan herefter besøge udstillingen på Lejre Museum for at se den originale Odinfigur.

Hvor og hvornår:
Sted: Lejre Museums foredragssal
Dato og tid: Den 29. oktober, kl. 19:00-21:00
Tilmelding: Arrangementet er gratis og kræver tilmelding via billetto.dk, først til mølle-princippet gælder.

post-6492

Familierundvisning: Uhyggelige historier ved Skibssætningen

BEGIVENHED

I efterårsferien breder uhyggen sig på Lejre Museum. Kom til en stemningsfuld skumrings- eller aftenrundvisning og hør historier om vikingetidens tro og uhyggelige monstre fra sagnene om Lejre.

Sagnene om Lejre er fuld af fantastiske, dramatiske og uhyggelige fortællinger om monstre, helte og skurke. Tag for eksempel Grendel, et reptilagtigt monster, der plagede skjoldungen Roar i sin hal. Arkæologiske undersøgelser har også afsløret uhyggelige historier om Lejres fortid – som graven i skibssætningen, hvor en mand er blevet halshugget! Disse uhyggelige historier – og flere til – kan I høre i efterårsferien, når vores formidler, klædt som middelaldermunk, tager jer på tur til Skibssætningen i mørket.

Der er to ture pr. dag: en tur kl. 17-18, hvor skumringen breder sig, og en tur kl. 19-20, hvor mørket har sænket sig. Begge ture starter på parkeringspladsen ved Lejre Museum. Her får I udleveret lanterner, hvorefter vi i samlet flok går ned til Skibssætningen.

Bemærk, at rundvisningen kan være uegnet for små børn. Anbefalet aldersgruppe: 7-14 år.
I tilfælde af meget dårligt vejr, rykker vi rundvisningen indenfor.

Tid, pris og sted
15., 16. og 17. oktober, kl. 17.00-18.00. og kl. 19:00-20.00
Børn under 18 år: gratis, voksne: 60 kroner. Tilmelding via Billetto.
Lejre Museum Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Få det fulde overblik over alle ROMUs efterårsferieaktiviteter lige her: romu.dk/efteraarsferie/

post-6488

Byvandring i Gl. Lejre

BEGIVENHED

Kom med, når Lejre Museum og Lejre Museumsforening inviterer på byvandring i Gl. Lejre søndag d. 1. september kl. 13:30. Eva Nielsen og Vivian Møller, der begge er frivillige ved Lejre Arkiv, vil denne forårsdag guide os langs østsiden af Orehøjvej og fortælle om de spændende livshistorier og forunderlige fortællinger, som bygningerne bærer på. Dagens tur fokuserer på Gl. Lejre i første halvdel af 1800-tallet.

Vi begynder ved Lejre Museum, der ligger i den charmerende firlængede Hestebjerggård. Her vil vi blandt høre historien om Gl. Lejres egen “Jeppe på Bjerget”.

Fra museet går vi til Gl. Kongsgaard og kommer forbi tre huse, der hver især har deres egne historier at fortælle om landsbyen. I husene boede husmandsfolk som var ansat under Ledreborg. Vi skal høre om murermesteren, bødkeren og jordemoderen, men også indsiddere, fattiglemmer og den jordløse husmand, som var daglejer.

Hvert hus bærer på sin egen unikke fortælling om livet, arbejdet og de mennesker, der gjorde Gl. Lejre til det, landsbyen var.

Dagens sidste stop er Gl. Kongsgaard, hvor vi, hvis tiden tillader det, blandt andet skal høre historien om hvordan Lejreskatten blev fundet Gl. Kongsgaards jorde.

Kom med til denne hyggelige dag i Gl. Lejre, hvor vi skal høre husenes historier, og få et glimt af livet, der engang var, i Gl. Lejre.

Køb billet her

Tid, pris, sted
Søndag d. 1. september 2024 kl. 13:30-15:00. Byvandringen varer ca. en time og efterfølgende er der kaffe og kage på Gl. Kongsgaard med mulighed for at stille spørgsmål.
Pris: 40 kr. inklusiv kaffe og kage, billetter kan købes på Billetto. Byvandringen er gratis for medlemmer af Lejre Museumsforening, men kræver tilmelding på Billetto. 
Sted: Vi mødes på parkeringspladsen foran Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

post-6486

Foredrag: Fra Lejre til Uppsala i sagnkongernes kølvand

BEGIVENHED

Vi ved, at jernalderkongerne i Lejre og Uppsala var i kontakt med hinanden. Men hvordan fandt det rent praktisk sted? Sørejsen mellem de to kongesæder er ca. 900 km, og ikke just nogen smuttur.

Lejre Museum og Lejre Museumsforening inviterer denne aften til foredrag med arkæolog og seniorforsker ved ROMU, Ole Kastholm, der vil fortælle om, hvor lang tid sådan en rejse kan have taget samt hvilke landskaber, udfordringer og valg, de rejsende har stået over for undervejs.

Foredraget handler også om, hvorfor det egentlig havde værdi for jernalderkongerne at foretage lange rejser, og hvorfor skibet – og ikke mindst – sejlet har en særlig betydning kongemagten på dette tidspunkt.

Foredraget er arrangeret i samarbejde mellem Lejre Museum og Lejre Museumsforening.

Om foredragsrækken:

I efteråret 2024 indvier Lejre Museum sin nye foredragssal med fire foredrag, der præsenterer den nyeste viden om Kongesædet i Lejre fra forskningsprojektet Viking Dynasties. Dette projekt undersøger sammenhænge mellem de mytiske og faktiske kongesæder i Lejre og Uppsala i yngre jernalder og vikingetid. Begge steder er berømte for deres storslåede halkomplekser, imponerende fund og sagnkongeslægter: Ynglingerne i Uppsala og Skjoldungerne i Lejre.

Forskningsresultaterne bliver udgivet i storværket “Viking Dynasties – The Royal Families of Lejre and Uppsala between Archaeology and Text”, som forventes at udkomme i efteråret 2024. I foredragsrækken på Lejre Museum kan du høre forskere fra ROMU, Nationalmuseet og Uppsala Universitet præsentere deres bidrag til projektet og fortælle om nye opdagelser, tolkninger og spektakulære fund.

Køb billetter her

Tid, pris, sted
Tirsdag d. 26. november kl. 19.00-21.00
90 kr. (+ billetgebyr), billetter kan købes på Billetto. Foredraget er gratis for medlemmer af Lejre Museumsforening, men kræver tilmelding via Billetto.
Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbent i påsken
Alle dage kl. 11-16