LEJRE MUSEUM

OPLEV VIKINGETIDENS SAGN, FAKTA
OG FANTASTISKE ARKÆOLOGISKE FUND

Lejre var magtcentrum og kongesæde i vikingetiden og i yngre jernalder – ikke bare for en enkelt konge eller i en kort periode, men i mere end 500 år!

Gennem de seneste tre årtier har udgravning efter udgravning møjsommeligt lagt nye brikker til det samlede billede, som klart viser, at Lejres sagnkonger skal tilbage i danmarkshistorien.

Her på siden kan du dykke ned i både podcasts, artikelserier og meget mere.

God fornøjelse!

Åbningstider

23/3 – 31/10: Tirsdag – søndag & helligdage, kl. 11:00 – 16:00

Tillige åbent mandage i uge 13, 14, 15, 22 og 42 kl. 11:00 – 16:00

1.11 – 31/3: Lukket; undtagen uge 8

For mere info angående dit besøg på museet klik her

Entré

Voksne: 60 kr.
Grupper (min. 15 pers.): 50 kr. pr. pers.
Børn og unge 0-17 år: Gratis

Servicehunde må gerne medbringes på museet.

Adresse

Lejre Museum
Orehøjvej 4B
4320 Lejre
T +45 46 31 65 37
E lejremuseum@romu.dk

DET SKER

april, 2024

21apr11:0012:30FORTIDSMINDEDAG - ÅBENT HUS I ØM JÆTTESTUE

25apr19:0020:00FRA KONGESÆDE TIL ØDEMARK?Foredragsvandring i Lejre ådal med Ole Kastholm

27apr11:0012:00Guidet tur – Sagnkongernes Lejre

SE VIDEOEN: ODIN FRA LEJRE I RUMMET

GÅ PÅ OPDAGELSE I FORHISTORIEN

1. LEJRE ER KONGERIGETS VUGGE

Gå på opdagelse i videoer, artikler og podcasts i universet Kongerigets Vugge.

2. HER BLEV DANMARK FØDT

Artikelserie om de steder, der siges at være ”arnested” for Danmark.

3. VANDRERUTER

Tag på vandretur i det historiske landskab omkring museet.

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]

post-6342

EKSTRA ARRANGEMENT – DA MAGTEN FLYTTEDE TIL ROSKILDE

BEGIVENHED

På grund af stor efterspørgsel inviterer Lejre Museum og Lejre Museumsforening til en ekstraudgave af foredraget ”Da magten flyttede til Roskilde”, med museumsinspektør og arkæolog Jesper Langkilde om Roskilde og Lejre i den tidlige middelalder.

Ved indgangen til middelalderen ophørte Lejres betydningsfulde rolle som kongesæde, og den politiske, religiøse og økonomiske magt flyttede til Roskilde. Hvad skete der? Hvordan så Lejre ud i 1000-tallet? Og hvordan voksede Roskilde sig til en af Danmarks største og mest magtfulde byer i den danske middelalder? Det vil vi nærme os svaret på til aftenens foredrag.

Bemærk, at aftenens foredrag foregår i DOMUS FELIX, eftersom Lejre Museums foredragssal er under ombygning.

Køb billet her

Tid, pris og sted
16. maj kl. 19.00 – ca. 21.00
Pris: 75 kr. (+ billetgebyr). Arrangementet er gratis for medlemmer af Lejre Museumsforening, men kræver tilmelding.
Tilmelding på Billetto.
OBS. aftenens foredrag foregår i DOMUS FELIX, Bygaden 20, 4320 Lejre

post-6308

Guidet tur – Sagnkongernes Lejre

BEGIVENHED

Kom med på en guidet tur i Lejre Museums udstilling, ”Sagnkongernes Lejre”, hvor vi sammen dykker ned i Lejres enestående historie. Det danske kongerige startede med kongesædet i Jelling – eller gjorde det?

Fra den tidlige middelalder har sagn og krøniker fortalt om kongeslægten ”Skjoldungerne” der eftersigende etablerede Danmarks første kongesæde i Lejre. Gennem de seneste tre årtier har arkæologisk udgravning efter udgravning vist, at Lejre rent faktisk var et magtcentrum og kongesæde i vikingetid og i yngre jernalder – ikke bare for en enkelt konge eller i en kort periode, men i mere end 500 år!

Hør vores dygtige formidler fortælle om sagn, pragtfund og kongehaller i en grundig tur gennem udstillingen. Kom helt tæt på vilde genstande som sølvfiguren ”Odin fra Lejre” og det sjældne ”Hjelmøje” fra Gevninge.

Med en guidet tur får du et nyt og forunderligt indblik i, hvordan sagn og arkæologi eksisterer side om side og fortæller historien om Lejre som Kongerigets Vugge.

Efter rundvisningen kan I udforske det sagnomspundne landskab omkring Lejre Museum, hvor gravhøje, kongehaller og den fascinerende skibssætning alle ligger inden for kort gåafstand. I kan også tage en ekstra runde i udstillingen eller nyde en kop kaffe fra museumsbutikken.

Tid, pris, sted
Tid: lørdag d. 30. marts, 27. april og 25. maj, kl. 11.00-12.00.
Pris: voksne: 85 kr.+ billetgebyr (inklusiv entré), børn u. 18: gratis. Billetter fås via Billetto.dk
Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Bemærk: ved for få tilmeldte forbeholder vi os retten til at aflyse rundvisningen.

post-6293

FORTIDSMINDEDAG – ÅBENT HUS I ØM JÆTTESTUE

BEGIVENHED

Få indblik i restaureringen af Øm Jættestue til årets fortidsmindedag d. 21. april, når ROMU i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen inviterer til åbent hus.

Øm jættestuen er et gravkammer bygget i den yngre del af stenalderen, det vil sige for ca. 5000 år siden. I 1832 blev jættestuen genopdaget, og året efter blev den fredet og åbnet for offentligheden. Et stengærde blev bygget omkring anlægget og to døre med lås, i hhv. gærde og jættestue blev isat. Nøglen kunne afhentes på en gård i Øm, hvor man indskrev sig i besøgsbogen og modtag en vejledning med informationer om jættestuen samt den adfærd, man skulle udvise under besøget.

Det er lang tid siden, at der var lås på indgangen, og besøgende kan nu frit komme på alle tidspunkter af dagen. Jættestuen, med det imponerende kammer, har været et af de største turistmål i ROMUs ansvarsområde, og det er således svært at undgå slid på gravhøjen. I august 2020 blev jættestuen lukket, da der var fare for sammenstyrtning. Sten i gærdet omkring anlægget og i stykket mellem jættestuegangen og gærdet, var løse, og en enkelt sten var allerede væltet ud.

Øm jættestue er ikke det eneste fortidsminde i landet, der er truet af sammenstyrtning og hvor restaurering er nødvendig. Det var derfor en arbejdsopgave, der måske havde lange udsigter mht. at blive udført. Glædelig var nyheden derfor, da Kulturministeriet i en pressemeddelelse d. 27. november 2023 afslørede, at restaurering af Øm jættestue var på finansloven 2024. Restaureringen af Øm jættestue bliver udført i april måned samt de første to uger af maj 2024. ROMU har derfor mulighed for at arrangere et åbent hus arrangement ved Øm jættestue sammen med Slots- og Kulturstyrelsen og deres restaureringsfolk. Det foregår på fortidsmindedagen d. 21. april 2024.

Tid, pris, sted
21. april 2024. Kl. 11.00-12:30
Arrangementet er gratis
Øm Jættestue, Klostergårdsvej, 4320 Lejre

post-6289

FRA KONGESÆDE TIL ØDEMARK?

BEGIVENHED

Ved overgangen til kristendommen, så Lejres guldalder ud til at have nået sin afslutning, og magten var flyttet til Roskilde. Skriftlige kilder fra den tid henviser til Lejre som “knap beboet” og endda “en af de allerringeste landsbyer”. Men forholdt det sig virkelig sådan?

For blot få år siden fandt ROMUs arkæologer resterne af en vandmølle kaldet “Lune Mølle”, der udgør den seneste tilføjelse til en række af spor fra tidlig middelalder i Lejreområdet.

Torsdag d. 35. april inviterer Lejre Museum og Lejre Museumsforening til foredragsvandring gennem Lejre Ådal med arkæolog og seniorforsker Ole Kastholm. Her vil vi besøge to middelaldermøller og deres dertilhørende dæmningsanlæg. Undervejs vil Ole fortælle om landskabets udformning, og hvad de tidlige vandmøller kan fortælle om jernalderkongesædet i Lejre og tiden efter dettes ophør.

Køb billet her

Tid, pris, sted
25. april 2024 kl. 19.00-20.00.
75 kr. (+ billetgebyr). Arrangementet er gratis for medlemmer af Lejre Museumsforening men kræver tilmelding.
Tilmelding på Billetto her.
Mødested: parkeringspladsen foran Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre.

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbent i påsken
Alle dage kl. 11-16