LEJRE MUSEUM

OPLEV VIKINGETIDENS SAGN, FAKTA
OG FANTASTISKE ARKÆOLOGISKE FUND

Lejre var magtcentrum, sandsynligvis et kongesæde i yngre jernalder og vikingetid – ikke bare for en enkelt konge eller i en kort periode, men i mere end 500 år!

På Lejre Museum møder du mageløse genstande, vilde arkæologiske opdagelser og farverige fortællinger om sagnkonger.

Museet ligger i hjertet af det gamle kongesæde. På få minutter kan du gå til magtens centrum – bakketoppen, hvor gigantiske kongehaller gennem fem århundreder har afløst hinanden. Du kan også mærke den stille storhed ved den 90 meter lange skibssætning, der blev rejst som monument for de døde.

Lejre Museum ligger i udkanten af den idylliske landsby Gl. Lejre, 2 km fra Lejre Stationsby og 7 km fra Roskilde.

Udstillingen er lille, men historien er stor.

Oplev yderst sjældent hjelmfund, når vi åbner 1. april

Arkæologerne måbede, da øjenbrynet fra en pragthjelm fra jernalderen i 2024 dukkede op af jorden få hundrede meter fra kongehallerne i Lejre.

I sæsonen 2025 har du en helt særlig mulighed for at stå ansigt til ansigt med et af Skandinaviens mest opsigtsvækkende hjelmfund fra jernalderen.

ÅBNINGSTIDER 2025


1/4 – 31/10:
Tirsdag – søndag, samt helligdage kl. 11-16
Tillige mandage i uge 17 (2. påskedag), uge 24 (2. pinsedag) og uge 42 (efterårsferien)

For mere info angående dit besøg på museet klik her

ENTRÉ

Voksne: 60 kr.
Grupper (min. 15 pers.): 50 kr. pr. pers.
Børn og unge 0-17 år: Gratis

Servicehunde må gerne medbringes på museet.

ADRESSE

Lejre Museum
Orehøjvej 4B
4320 Lejre
T +45 46 31 65 37
E lejremuseum@romu.dk

KOMMENDE ARRANGEMENTER

marts, 2025

19mar19:0021:00Foredrag: Gudme og den romerske forbindelse

SE VIDEOEN: ODIN FRA LEJRE I RUMMET

GÅ PÅ OPDAGELSE I FORHISTORIEN

1. LEJRE ER KONGERIGETS VUGGE

Gå på opdagelse i videoer, artikler og podcasts i universet Kongerigets Vugge.

2. HER BLEV DANMARK FØDT

Artikelserie om de steder, der siges at være ”arnested” for Danmark.

3. VANDRERUTER

Tag på vandretur i det historiske landskab omkring museet.

X
post-6189

Grundlovsdag på Lejre Museum

BEGIVENHED

Hyld demokratiet sammen med ROMU

25.05.2023

Folkemøde i Herthadalen. Tidspunktet for mødet er ukendt, men billedet giver et indtryk af rammerne i Herthadalen for de populære folkemøder i 1800-tallet. Foto: Flensborg. Lejre Arkiv.

På grundlovsdag den 5. juni fejrer ROMU demokratiet i Lejre og Roskilde – med fællessang, godt til ganen og overraskende, væsentlige lokalhistorier. Roskilde var det danske demokratis vugge, og i Lejre blev holdt gigantiske folkefester til ære for grundloven. Dét bliver afsættet, når ROMU markerer dagen med to gratis arrangementer.

Mange tusind mennesker havde fundet vej, på gåben, til hest eller i hestevogn, til Herthadalen nær Gl. Lejre den 5. juni 1854. De ville fejre landets nye forfatning, grundloven – og ikke mindst høre den berømte præst, salmedigter, politiker, forfatter og folkeoplysningsmand N.F.S. Grundtvigs tale om sagn fra Lejre, national stolthed og borgeren.

“I midten af 1800-tallet kunne de virkelig fejre det spæde demokrati. Vi kan ikke måle os med datidens rene og skære folkefest, men fra ROMUs side vil vi også markere denne demokratiets festdag med fælleskab, gode historier og fejring af demokratiet,” siger museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard.

Derfor markerer ROMU årets grundlovsdag med to hyggelige, oplysende, underholdende mini-folkefester – om formiddagen på Lejre Museum, efter middag i museumsgården på Roskilde Museum.

Lokale historier og lokale sange
Gæsterne vil kunne nyde gratis kaffe, te og kage, fællessang med lokalområdet som tema ved pianist og sanger Line Rosenlund og en kort og fyndig grundlovstale fra museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard om lokalområdets spændende historier fra grundlovens tidlige år.

Arrangøren bag begge grundlovsfejringer, Marie Abel Hesse fra ROMU, fortæller, at det især handler om at være sammen med andre om at fejre demokratiet:

“For os handler det for om at skabe en fællesskabsfølelse – med spændende lokalhistorier om demokratiets begyndelse og fællessang, fordi det bringer os tættere sammen”.

Museumsdirektøren tilføjer:

“Når man arbejder med museer, så lever og ånder man på mange måder for demokratiet. Museer er sat i verden for at oplyse, berige og underholde borgerne med den historie, vi er rundet af.”

Derfor er begge arrangementer også rundet af lokalområdets lange tradition for politiske folkefester, fortæller Marie Abel Hesse og påpeger, at Grundtvig allerede i 1851, tre år før det første store møde i Herthadalen, holdt tale for folket et andet sted i lokalområdet; nemlig ved den engang 100 meter lange skibssætning fra vikingetiden i Gl. Lejre – hvorfor arrangementet i Lejre også i år bliver afholdt netop dér.

I Roskilde vil fokus naturligt være på byens enestående historier som rugemaskine for det danske demokrati.

Roskilde var grundlovens vugge

I 1844 – altså fem år før grundloven – stod den nationalliberale politiker Orla Lehmann i en stor sal i det smukke gule barokanlæg, Det Kongelige Palæ, i centrum af Roskilde. I hesteskoformede rækker sad repræsentanter for bønder, borgere og godsejere på Sjælland, Fyn og øerne og hørte den kendte politiker bruge sin taletid på at kritisere stilstanden i udviklingen af en ny forfatning for Danmark.

Forsamlingen på omkring 70 mænd var den såkaldte stænderforsamling, hvor delegerede fra de tre stænder i det østlige Danmark siden 1835 mødtes for at drøfte statens anliggender.

“Det er ikke en historie, som vi har patent på, for der var også stænderforsamlinger i Viborg og i de to hertugdømmer. Men Roskilde var en vugge for demokratiet i Danmark, ” fortæller Morten Thomsen Højsgaard.

Faktisk var stænderforsamlingerne det repræsentative demokratis spæde begyndelse, for de delegerede blev stemt ind af omkring tre procent af vælgerne. Dog havde forsamlingen ingen magt, men de måtte rådgive enevoldskongen.

Værdsæt demokratiet – og dem vi står på skuldrene af

Og det var ikke uden betydning at sidde i stænderforsamlingen i Det Kongelige Palæ. Flere af herrerne blev forkæmpere for demokratiet – heriblandt grundlovens hovedforfatter, D.G. Monrad – og førnævnte Orla Lehmann, som også fik stor indflydelse på udkastet til grundloven.

“På stænderforsamlingen blev der slået en grundtone an – mændene her diskuterede statens anliggender og dannede netværk, som skubbede på for en ny styreform i Danmark,” fortæller museumsdirektøren og påpeger, hvorfor vi skal mindes historien:

“Vi skylder at fejre, markere og hylde vores demokrati og værdsætte de personer, som muliggjorde det gode samfund, vi har i dag med ytringsfrihed, ligestilling, foreningsliv med mere”.

Morten Thomsen Højsgaard fortsætter med stof til eftertanke:

“Når man kigger ud i verden, er det tydeligt, at demokratiet ikke er en given styreform, som alle lande en dag vil tage til sig – det troede en del danskere nok engang. Så hvis demokratiet er noget man er glad for, så synes jeg, at man skal fejre grundlovsdag.”

Kom til fejring af grundloven i Lejre og Roskilde

Lejre Museum, kl. 9.45

Program:

9.45-10.00: Udskænkning af kaffe og kage ved Skibssætningen til de første 50.

10.00: Museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard holder grundlovstale ved Skibssætningen.

10.15: Alle går i samlet flok til Lejre Museum

10.30-11.00: Fællessange med udgangspunkt i lokalområdet med pianist og sanger Line Rosenlund.

Tid, pris og sted

Tid: 5. juni 2023, kl. 9.45-11.00

Pris: Gratis

Sted: Skibssætningen i Gl. Lejre, tæt ved Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

Roskilde Museum, museumsgården, kl. 12.30

Program:

12.30-12.45: Udskænkning af kaffe og kage til de første 50.

12.45-13.00:  Museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard holder grundlovstale.

13.00-13.30: Fællessange med udgangspunkt i lokalområdet med pianist og sanger Line Rosenlund.

Tid, pris og sted

Tid: 5. juni 2023, kl. 12.30-13.30

Pris: Gratis

Sted: Roskilde Museum, Museumsgården, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Husk: Påklædning efter vejrforholdene – vi rykker dog indenfor, hvis nødvendigt.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]

post-6623

Byvandring i Gl. Lejre

BEGIVENHED

Kom med, når Lejre Museum og Lejre Museumsforening inviterer på byvandring i Gl. Lejre søndag d. 11. maj kl. 13:30. Eva Nielsen og Vivian Møller, der begge er frivillige ved Lejre Arkiv, vil denne forårsdag guide os langs Orehøjvej og fortsætte med at fortælle om de spændende livshistorier, som bygningerne bærer på. Dagens tur fokuserer på Gl. Lejre i 1800-tallet, og er en fortsættelse af sidste års byvandring, der handlede om Orehøjvej 4-12.

Vi starter ved Gl. Kongsgaard på Orehøjvej 12, der i år markerer sit 100-års jubilæum som museum. Herfra går turen videre mod Orehøjvej 24 og undervejs hører vi om nogle af beboerne i 1850’erne: en genstridig husmand, mystiske dødsfald, et hittebarn, en skrædder, et fattiglem og en længere slægtshistorie. Vi afslutter byvandringen tilbage på Gl. Kongsgaard, hvor der serveres kaffe og kage.

Kom med til denne hyggelige dag, hvor vi skal høre husenes historier og få et glimt af livet, der engang var i Gl. Lejre.

Praktisk information:

  • Tid: Søndag d. 11. maj 2025 kl. 13:30-15:00. Byvandringen varer ca. en time og efterfølgende er der kaffe og kage på Gl. Kongsgaard med mulighed for at stille spørgsmål.
  • Pris: 50 kr. inklusiv kaffe og kage. Byvandringen er gratis for medlemmer af Lejre Museumsforening, men kræver tilmelding. Tilmelding på Billetto.
  • Sted: Vi mødes på parkeringspladsen foran Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre
Køb billet her
post-6613

Vinterferie værksted: Lav din egen jernalderhjelm

BEGIVENHED

Foto: Kristian Grøndahl /ROMU

Tag hele familien med til Lejre Museum i vinterferien og lav jeres egne flotte hjelme! Inspireret af museets nye, spændende spotudstilling, der viser et fantastisk fragment af en hjelm fra jernalderen, kan I slippe kreativiteten løs i vores hjelm-værksted.

Børn (og voksne!) får her mulighed for at designe og dekorere deres egne hjelme, mens vores formidler fortæller om det mægtige jernalder- og vikingetidskongesæde i Lejre. Værkstedet er en oplagt mulighed for at opleve historien på en hyggelig og kreativ måde med hele familien – og få et unikt minde med hjem.

Tid, pris, sted

18., 19. og 20. februar 2025, kl. 11-14.

Krea-værkstedet er inkluderet i den almindelige entrépris til museet. Børn under 18 år har GRATIS adgang, mens voksne betaler 60 kr.

Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre.

post-6607

Sæsonåbning på Gl. Kongsgaard 2025

BEGIVENHED

Vi starter – traditionen tro – sommeren ud med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag d. 1. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, musik, godt til ganen og hyggeligt samvær.

I 2025 er det 100 år siden, at Gl. Kongsgård blev åbnet som mindestue for landbokulturen i Lejreområdet. Kirsten Nielsen, hvis familie havde boet på gården siden midten af 1700-tallet, flyttede i 1925 ind, indrettede stuehuset med sin slægts møbler og åbnede dørene for besøgende. Til årets sæsonåbning fejrer vi dette flotte jubilæum med ekstra festligheder!

Som tidligere år sætter vi fokus på gamle håndværk. Gæster kan opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, hørproduktion og båndvævning. Derudover kan man prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Der er dagen igennem hyggelige aktiviteter for både store og små.

Gl. Kongsgaards frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil fortælle historier om den fæstegård med de smukke møbler og vise rundt i den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre. Hold øje med Lejre Museums hjemmeside og lokalpressen for det endelige program.

Gl. Kongsgård holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage. 

Tid, pris og sted
1. juni 2025, kl. 11:00-16:00
Gratis
Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

post-6577

En pragthjelm fra Lejre – Foredrag og udstillingsåbning

BEGIVENHED

Kom med til en spændende aften på Lejre Museum tirsdag den 11. februar 2025, når vi åbner museets nye spotudstilling, der viser en enestående øjenbrynsbue fra en pragthjelm fra yngre germansk jernalder.

Arkæologisk chef hos ROMU, Julie Nielsen, vil denne aften fortælle om det nye metaldetektorfund af hjelmfragmentet, som ikke alene er det mest opsigtsvækkende hjelmfund fra jernalderen i Danmark, men også er et sjældent eksempel på en hjelm fra 700-tallet i hele Skandinavien.

Som gæst får du mulighed for at besøge spotudstillingen og være blandt de allerførste, der ser dette fantastiske fund.

Tid, pris, sted:
11. februar 2025, kl. 19-21. Dørene åbner kl. 18.45.
135 kr. (+ billetgebyr).  Entré til udstillingen er inkluderet i billetten. Billetter købes på Billetto.
Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre.

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbent i påsken
Alle dage kl. 11-16