ERROR: Please select a event archive page in eventON Settings > Events Paging > Select Events Page

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere

post-6002

Vølvens værksted

BEGIVENHED

Hele familien kan opleve vølvernes magiske verden, når Lejre Museum inviterer til rundvisning og kreativt værksted i vinterferien på Lejre Museum.

Vølverne er i asatroen både kvindelige kultledere og mytologiske figurer. Vølverne er kloge koner, dem man går til for råd, healing, medicin og magiske ritualer. De ved alt om runer, sang og om planter, og så kan de sejde – et ritual, hvor man går i trance og på den måde rejser mellem verdener. Vølverne besidder så stærke kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, spurgte en vølvejres eventyrlige historie, den spektakulære Odin-figur, og myterne om vølverne og deres vilde evner.

Vi starter med at fordybe os i spændende historier om vølverne. Både dem fra sagnene og dem vi kender fra arkæologiske udgravninger. Herefter vil vi sammen skabe vølve-amuletter, et magisk hjælpemiddel til beskyttelse mod ulykke, men som også kan tiltrække de ting, man ønsker i livet.

Kom forbi Lejre til en hyggelig, kreativ og magisk vinterferie for hele familien.

Tid, pris og sted

21., 22. og 23. februar 2023 kl 11 og 13.
Arrangementet varer 1-1,5 time og er målrettet børn i 6-12 års alderen.
GRATIS for børn 0-17 år, 60 kr. for voksne (+ billetgebyr). Billetter kan købes på Billetto.
Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Foto: Bulmeurt, Wikipedia Commons til råds i sagnet “Vølvens Spådom” fra Ældre Edda.

Du kan lære mere om vølverne – og træde i deres fodspor – tirsdag, onsdag og torsdag i vinterferien. Her inviterer Lejre Museum til en kombineret rundvisning og kreativt værksted, der binder tråde mellem Le

post-5895

FOREDRAG: BEOWULF – HELTEN MED DE MANGE NAVNE

BEGIVENHED

Vi bygger videre på successen fra foråret 2022 og inviterer i samarbejde med Folkeuniversitet Skjoldungernes land til foredrag og ekskursion om Lejres glemte verdensstjerne, Beowulf.

Kender du Beovulfkvadet? Det korte svar er med stor sandsynlighed nej. For det gør så godt som ingen danskere, hvilket er meget besynderligt. For kvadet er dansk, det er berømt i hele verden, og det siges om kvadet, at det er det stykke litteratur, der er skrevet mest om i den engelske verden næst efter bibelen.

Det stiller sig på skuldrene af fortællingerne om Skjoldungerne, om end det er langt, langt mere kendt og det fortæller langt mere om kvadets samtid, qua dets omfang.

Til aftenenes foredrag vil vi derfor dykke ned i Lejres mest berømte tekst, Beovulfkvadet, men også snakke om dets forbindelser til andre litterære værker og fænomenet intertekstualitet. For Beovulfkvadet stiller sig på skuldrene af tidligere værker, og hovedpersonen har påfaldende mange ligheder med en anden dansk helt fra et endnu tidligere epos – nemlig Bodvar Bjarke fra Hrolf Krakes Saga.

Foredraget følges op af en ekskursion lørdag d. 29. april, hvor vi på en gåtur i området omkring Gl. Lejre vil undersøge, om Beowulf kvadet og Hrolf Krakes Sagas beskrivelse af historien om Beowulf kan genfindes i Lejres landskab.

Om foredragsholderen: Christian Kronow er lektor på Høng Gymnasium og Hf i dansk og mediedag. Derudover er han forfatter og har skrevet bøgerne Blodets Bånd (Forlaget Mellemgaard, 2018) og Drømmefanger (Forlaget Mellemgaard, 2020), der formidler den danske litteraturhistorie, men koncentrerer sig om Beovulfkvadet. For nyligt er han udkommet med krimien Brændoffer (Forlaget Superlux 2021).

Arrangementet gennemføres i et samarbejde mellem Folkeuniversitet Skjoldungernes Land og Lejre Museum/ROMU. For yderligere information, kontakt Jesper Brandt, brandt@ruc.dk, tlf. 2275 6699, samt www.skjoldfolkeuni.dk


Tid, pris og sted

Onsdag d. 26. april 2023, kl. 19:15-21.00

120 kr. Du kan også tilmelde dig hele serien om Beowulf med et foredrag og en ekskursion for 190 kr. Så sparer du 50 kr.

For information og tilmelding, se HER

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Dørene til arrangementet åbner kl. 19

post-5889

FOREDRAG: Hvem var… krigerne?

BEGIVENHED

Lejre Museum inviterer til foredrag om vikingernes krigeriske praksisser.

Vikingetidens plyndringstogter, invasioner og krigere har alle dage givet anledning til stor fascination. Interessen i vikingetidens krigsførelse og datidens krigere er i dag større end nogensinde før, bl.a. på grund af populære tv-serier som Vikings og The Last Kingdom. Men hvem var vikingetidens krigere i virkeligheden? Kan vi nærme os menneskene bag krigerfiguren, uden mytefortællinger og moderne fejlfortolkninger?

I dette foredrag bliver der stillet skarpt på vikingetidens krigere, når arkæolog Rolf Warming fortæller om våben, våbenbrug og taktikker i vikingetiden, både til lands og til søs. Med udgangspunkt i arkæologiske kilder, skriftlige vidnesbyrd og eksperimentalarkæologi, vil man i dette foredrag bl.a. kunne høre om våbnenes udvikling gennem vikingetiden fra et handlingsmæssigt perspektiv. Ud af de mange våbentyper som man har benyttet sig af i vikingetiden, giver skjoldet et særligt godt indblik i datidens krigere. Samtidig belyser våbnene mere generelle spørgsmål angående krigeriske praksisser og de kan bl.a. tolkes som teknologisk udtryk for tradition, ideologi og økonomi.

Til aftenens foredrag vil vi også komme ind bag hjelmen på nogle af de mennesker, der har udført disse kamphandlinger: de frie bønder, hirden, bersærkerne og de kvindelige krigere. I det seneste årti, har arkæologisk og historisk forskning kastet nyt lys over flere af disse krigere i vikingetiden og tilvejebragt en mere nuanceret opfattelse af deres rolle i datidens krigsførelse.”

Rolf Warming er forhistorisk arkæolog og marinearkæolog specialiseret i historiske våben og kamp. Han er formand for Society for Combat Archaeology, en international organisation der fokuserer på krigs- og konflikt-relateret kulturarv, og ph.d.-stipendiat ved Stockholms Universitet, hvor han forsker i maritim nærkamp.

Foredraget er en del af rækken ”Hvem var…”, der løber på Lejre Museum i foråret 2023.

Om foredragsrækken:

Arkæologiske fund som Danmarks største kongehal og den spektakulære Odin-figur vidner om, at Lejre var et storslået magtcenter i jernalder og vikingetid. Når vi taler om Lejre, handler det som regel om dynastier, sagnkonger, kongehaller, pragtfund og magt. Nu vil vi rette opmærksomheden mod menneskene i Lejres storhedstid. Hvem var de, der levede, spiste, troede, kæmpede og døde i den tid, vi kalder yngre jernalder og vikingetid? Med foredragsrækken ”Hvem var…” inviterer Lejre Museum en række eksperter fra hele landet til at fortælle om, hvordan vi ved at undersøge arkæologiske fund og skriftlige kilder, kan vi få indsigt i, hvem vikingerne var, hvordan de levede og forstod verden omkring sig.


Tid, pris og sted

Fredag d. 21. april kl. 19:00-21.00

75 kr. (+billetgebyr)

Billetter købes via billetto.dk

Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

Dørene til arrangementet åbner kl. 18.45.

Find din billet her
post-5893

FOREDRAG: Hvem var… vikingerne?

BEGIVENHED

I samarbejde med Lejre Museumsforening inviterer Lejre Museum til foredrag om tolkninger, antagelser og overraskelser i det arkæologiske arbejde.

I 1981 undersøgte ROMUs arkæologer en grav i landsbyen Gerdrup med to mennesker fra 800-tallet: Her lå en ældre kvinde, gravlagt med en lanse, sammen med en mand, som var blevet hængt forinden. Den første tolkning var, at kvinden måtte have været højtstående, måske en valkyrie eller troldkvinde, og manden hendes træl. Senere DNA-undersøgelser har overraskende vist, at de to gravlagte er mor og søn. Det særprægede arkæologiske fund bliver ved med at overraske – og efterlader os med flere spørgsmål end svar.

I foredraget skal vi høre om, hvad den gådefulde Gerdrupgrav mon kan betyde, og hvordan den kan udvide vores forståelse, både af vikingetiden som periode og af vores egen måde at se fortiden på.

Aftenens foredragsholder er arkæolog og museumsinspektør Ole Kastholm.

Foredraget er en del af rækken ”Hvem var…”, der løber på Lejre Museum i foråret 2023

Om foredragsrækken:

Arkæologiske fund som Danmarks største kongehal og den spektakulære Odin-figur vidner om, at Lejre var et storslået magtcenter i jernalder og vikingetid. Når vi taler om Lejre, handler det som regel om dynastier, sagnkonger, kongehaller, pragtfund og magt. Nu vil vi rette opmærksomheden mod menneskene i Lejres storhedstid. Hvem var de, der levede, spiste, troede, kæmpede og døde i den tid, vi kalder yngre jernalder og vikingetid? Med foredragsrækken ”Hvem var…” inviterer Lejre Museum en række eksperter fra hele landet til at fortælle om, hvordan vi, ved at undersøge arkæologiske fund og skriftlige kilder, kan få indsigt i, hvem vikingerne var, hvordan de levede og forstod verden omkring sig.


Tid, pris og sted

Torsdag d. 25. maj 2023 kl. 19:00-21.00

75 kr. (+billetgebyr)

Billetter købes via billetto.dk

Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

Dørene til arrangementet åbner kl. 18.45.

Find din billet her
post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.9-2-2023
Åben