september, 2024

01sep13:3015:00Byvandring i Gl. Lejre

Mere

Detaljer om begivenheden

Kom med, når Lejre Museum og Lejre Museumsforening inviterer på byvandring i Gl. Lejre søndag d. 5. maj kl. 13:30. Eva Nielsen og Vivian Møller, der begge er frivillige ved Lejre Arkiv, vil denne forårsdag guide os langs østsiden af Orehøjvej og fortælle om de spændende livshistorier og forunderlige fortællinger, som bygningerne bærer på. Dagens tur fokuserer på Gl. Lejre i første halvdel af 1800-tallet.

Vi begynder ved Lejre Museum, der ligger i den charmerende firlængede Hestebjerggård. Her vil vi blandt høre historien om Gl. Lejres egen “Jeppe på Bjerget”.

Fra museet går vi til Gl. Kongsgaard og kommer forbi tre huse, der hver især har deres egne historier at fortælle om landsbyen. I husene boede husmandsfolk som var ansat under Ledreborg. Vi skal høre om murermesteren, bødkeren og jordemoderen, men også indsiddere, fattiglemmer og den jordløse husmand, som var daglejer.

Hvert hus bærer på sin egen unikke fortælling om livet, arbejdet og de mennesker, der gjorde Gl. Lejre til det, landsbyen var.

Dagens sidste stop er Gl. Kongsgaard, hvor vi, hvis tiden tillader det, blandt andet skal høre historien om hvordan Lejreskatten blev fundet Gl. Kongsgaards jorde.

Kom med til denne hyggelige dag i Gl. Lejre, hvor vi skal høre husenes historier, og få et glimt af livet, der engang var, i Gl. Lejre.

Køb billet her

Tid, pris, sted
Søndag d. 1. september 2024 kl. 13:30-15:00. Byvandringen varer ca. en time og efterfølgende er der kaffe og kage på Gl. Kongsgaard med mulighed for at stille spørgsmål.
Pris: 40 kr. inklusiv kaffe og kage, billetter kan købes på Billetto. Byvandringen er gratis for medlemmer af Lejre Museumsforening, men kræver tilmelding på Billetto. 
Sted: Vi mødes på parkeringspladsen foran Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tidspunkt

(Søndag) 13:30 - 15:00

Adresse

Lejre Museum

OREHØJVEJ 4B, 4320 LEJRE

Arrangør

Lejre Museum

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbent i påsken
Alle dage kl. 11-16