juni, 2022

19jun10:3016:00DE VILDE BLOMSTERS DAG VED LEJRE MUSEUM

Mere

Detaljer om begivenheden

Lejre Museum, Nationalpark Skjoldungernes Land og Dansk Botanisk Forening inviterer til ’De Vilde Blomsters Dag’ I og omkring den historiske skibssætning ved Gl. Lejre.

Kom til en oplevelsesrig dag i Gammel Lejres smukke landskab og lær om de mange spændende og vigtige planter og blomster som vi omgiver os med. Det er midt i sæsonen og blomsterne står på yndig vis og lokker insekter og nysgerrige øjne til sig. Ved Gl. Lejre har vi et særligt overdrev og en god gruset istids ås med god næringsfattig og uopdyrket jord, hvor de gamle og sjældne planter har gode forhold. At jorden ikke er dyrket og at der har gået græssende dyr har sørget for at forholdene er helt i orden for nogle planter der ellers har det rigtig svært i vores opdyrkede og næringsrige jord.

Dagen er for alle aldre og der vil være aktiviteter, guidede ture og oplevelser for en hver med interesse for smukke og særlige blomster, du kan også slå med le som er et gammelt håndværk som fremmer biodiversiteten, du kan være kreativ i blomster børne-workshoppen, eller tage på guidede kultur historiske vandringer i et meget spændende landskab fuldt af gode fortællinger.

Vi glæder os meget til at se jer.

Medbring gerne en picnic kurv og et tæppe til frokost i det grønne.

Der er mulighed for at købe is, drikkelse, kage mm ved Lejre museum og Kongsgården.

11:00 – 16:00: Lejre Museum er åben

13:00-16:00: Gl. Kongsgård er åben

10:30-12:00 og 13:00-15:30: Slå med Le og lær om skånsom naturpleje for de Vilde blomster, de vigtige insekter og små dyr og ikke mindst om et godt håndværk bag Leen. Danmarks Naturfredningsforenings kyndige le svinger, Erik Olsen, står klar med leer og instruktion for både store og små.

10:30-15:30: Krible krable og Blomstertryk

Undersøg naturen og alle dens små krible krable dyr og indsaml blade, blomster eller andet og lav smukke plante tryk på lærred eller dit helt eget Herbarium.

Naturvejlederen vil tage godt imod jer og sørge for masser af grej og vejledning til jeres helt egen opdagelsesrejse ud i naturens micro-univers.

11:00-13:00: Vandring med Botanisk Forening – V. Naturformidler, biolog og skolelære, Lise Mcalpine Kristiansen.

Kom med på en vandring med Lise og lær om de vilde blomster der nyder det særlige overdrev og det næringsfattige kultur landskab i Gl. Lejre.

13:00 – 14:00: Historisk Vandring med Lejre Museums formidler

En rundtur omkring Landskabets oldtidsmonumenter med en snak om hvorfor netop dette sted er så særligt vigtigt for vores lokal- og Danmarkshistorie og hvilken værdi det har i dag.

14:00-16:00: Vandring med Botanisk forening – V. Botaniker og biolog – Søren Grøntved.

Her kan du lære om de mange særlige og mere kendte blomster vi omgiver os her i nationalparken. Søren har stor viden om områdets mangfoldighed og har specialiseret sig b.la inden for sommerfugle og bestøver som har en altafgørende betydning for botanikken og diversiteten.

Det er gratis at deltage i aktiviteterne på dagen.

Entré til udstillingen på Lejre Museum koster 60kr for voksne og er gratis for alle under 18 år.

Tid, pris og sted

19. juni kl. 10:30 – 16:00

Skibssætningen ved Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre.

Tidspunkt

(Søndag) 10:30 - 16:00

Adresse

Lejre Museum

OREHØJVEJ 4B, 4320 LEJRE

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.29-9-2022
Åben