september, 2020

08sep19:0021:00EKSTRA: HER BLEV DANMARK FØDT! Lejre, SjællandForedrag med arkæolog Tom Christensen

Mere

Detaljer om begivenheden

Nu er tiden kommet til at vende blikket mod jernalderens og vikingetidens vigtigste kongesæde – Lejre. Var det her Danmark blev født? Det er fokus for denne aften, når landets førende Lejreekspert Tom Christensen, kortlægger de mange veje ind i Lejres komplekse historie og fortæller os om de nyeste udgravninger.
Lejre er internationalt berømt som hjemsted for både de myteomspundne sagnkonger ’Skjoldungerne’ og det berømte heltekvad “Beowulf”. Vi har at gøre med et område, hvis mystik og status som magtcentrum er blevet overleveret mundtligt gennem et tusinde år. Først nu i de seneste årtier har arkæologiske fund i området kunnet understøtte, udfordre og gå i dialog med disse senere nedskrevne overleveringer om Lejre. Det åbner op for en hel række spørgsmål omkring virkeligheden og fantasien, magten og landskabet.

Vejene ind til Lejre er mange – både i direkte og i overført betydning.
Den litterære: Hvornår og hvordan kom Skjoldungerne til Danmark? Hvornår og hvordan blev Lejre skrevet ind i historien? Med hvilken vej blev Skjoldungerne sendt ud af historien?
Den materielle: Hvorfor gik vejen til området ved Gl. Lejre, da den første hal blev bygget omkring år 500? Og endelig den rent praktiske: Hvordan kom man egentlig til Lejre?

Dette er hovedemnerne for foredraget, der desuden vil komme ind på de seneste udgravningsresultater fra området og passe dem ind i Lejres medrivende og særegne historie.

Om foredragsholder
Aftenens foredragsholder er arkæolog og museumsinspektør ved Nationalmuseet Tom Christensen, tidligere museumsinspektør ved ROMU, Lejre Museum i 36 år og forfatter til bogen ”Lejre bag myten – De arkæologiske udgravninger”. Christensen stod bl.a. bag udgravningerne af kongehalsområdet vest for Lejre Museum og arbejder i dag som projektleder for det dansk-svenske forskningsprojekt ”Viking Dynasties – the royal families of Lejre and Uppsala between archaeology og text”, der er støttet af KroagerFonden.
Foredraget udbydes i samarbejde med Lejre Museumsforening.

Om foredragsrækken “Her blev Danmark født!”
”Historien om kongeriget Danmark begynder her i Lejre”. Sådan står der, når du træder ind i udstillingen ‘Sagnkongernes Lejre’ på Lejre Museum. Med fund som Danmarks største kongehal og den spektakulære Odin-figur fra vikingetid har Lejre for alvor meldt sig ind i danmarkshistorien som Danmarks vugge – dog udfordret af andre steder i Danmark (og tidligere danske besiddelser), som også byder sig frem som dansk arnested. Med foredragsrækken HER BLEV DANMARK FØDT! inviterer Lejre Museum kolleger fra konkurrerende lokaliteter indenfor og giver dem mulighed for at kaste lys over deres område, unikke fund og historie.
Foredragsrækken løber på Lejre Museum indtil sommeren 2020. Følg med på lejremuseum.dk eller på Facebook.

Tid, pris og sted:
8. september, 19-21. Museet har åbent kl. 18-21
UDSOLGT
Der er et begrænset antal billetter
Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tidspunkt

(Tirsdag) 19:00 - 21:00

Adresse

Lejre Museum

OREHØJVEJ 4B, 4320 LEJRE

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbent i påsken
Alle dage kl. 11-16