oktober, 2020

17okt12:0014:00Flinthug, fund og fagsnakEFTERÅRSFERIE

I samarbejde med Lejre – Arkæologisk Forening byder Lejre Museum i efterårsferien på en helt særlig oplevelse. Har du bare den mindste smule passion for arkæologi, godt håndværk eller naturens materialer, så vil du blive blæst bagover af den unge flintesmed Sofus Stenak. I forlængelse af efterårsferiens detektorarrangement, ”Bliv detektorfører for en dag!”, udvider vi fornøjelserne, når vi inviterer både børn og voksne til at medbringe egne flintfund fra marken denne sidste lørdag i ferien (Det er ikke et krav at have deltaget i detektorarrangementet). En dag på marken med detektoren, opslugt af naturens luner og fortidens spor, byder ofte på prægtige fund fra den tidligste danmarkshistorie, som spottes af øjnene og ikke metaldetektoren – og det er dem, som vi vil sætte fokus på nu.

Sofus Stenak er kandidatstuderende ved forhistorisk arkæologi ved Københavns Universitet. Med en særlig interesse er stenalderens flinthåndværk har han selv hugget flint siden 2012. Han forsøger at forstå de mest komplicerede redskabstyper som fiskehaledolke og bondestenalderens flintøkser, men han reproducerer stort set alle stenalderens flintredskaber. Gennem hans imponerede teknik og arbejde bliver de “døde” sten til bevidste handlinger og forhistoriske begivenheder, der puster liv tilbage i den materielle kulturarv. Vi håber, at de besøgende vil medbringe deres egne oldsager, så også de kan få et sådan pust.

På dagen vil ildsjælene fra Lejre – Arkæologisk Forening opfordre til fælles dialog omkring medbragte flintegenstande, mens Sofus både fremviser det elegante håndværk og sammen med deltagerne går på opdagelse i flinteredskabernes brug, funktion og tilblivelse. Entré til museet er inkluderet i billetprisen, og vi opfordrer til besøg i udstillingen før eller efter arrangementet. Oplev her bl.a. spotudstillingen ”Skelettet i kongehallen – Hvem var han?”.

COVID-19 forholdsregler: ROMU følger myndighedernes anbefalinger og har tilpasser arrangementet efter gældende retningslinjer fra Slots- og Kulturstyrelsen.

17. oktober, 12-14
Voksne 70 kr. Børn 35 kr. Billetter købes på billetto.dk