november, 2021

24nov19:0021:00Foredrag: 100-året for fredningen af skibssætningen

Foredrag: 100-året for fredningen af skibssætningen

I år 1921 stod en lodsejer i Gl. Lejre overfor at sprænge en række enorme sten, som generede på hans mark. Tanken var forståelig set fra et praktisk synspunkt, men takket være hurtig indgriben af en gruppe historisk interesserede Lejre-borgere blev dette heldigvis forhindret. I hast fik de stiftet Lejre Fredningsforening, opkøbte arealet og sikrede i sidste øjeblik resterne af et af de fornemmeste fortidsminder, der kendes fra yngre germansk jernalder og vikingetid.

Gl. Lejre er kendetegnet ved sit nationalhistoriske landskab med istidsformationer, magtmanifestationer og vidtrækkende natur. Tydeligt står den skibsformede stensætning frem og vækker en række spørgsmål hos den nysgerrige beskuer: Hvad er historien? Arkæologiske undersøgelser har vist, at området er en del af et begravelsesmonument, hvilket formår at gøre indtryk på skoleelever og andre besøgende. Her er bl.a. fundet en halshugget træl fra vikingetid! Men kan en skibssætning bruges til mere end at sejle de døde til dødsriget og skabe gys hos skoleelever? Det vil vi forsøge at nærme os svaret på til aftenens foredrag.

Foredraget udbydes i samarbejde med Lejre Museumsforening.

Aftenens foredragsholdere

Julie Nielsen er arkæolog og museumsinspektør ved Lejre Museum, ROMU. Hun er med fokus på fænomenet skibssætninger en del af Nationalmuseets forskningsprojekt ”Viking Dynasties”, der sætter fokus på sammenhængen mellem kongesæderne i Lejre på Sjælland og Uppsala i Mellemsverige i yngre jernalder og vikingetid. Hans Jørgen Lych Larsen er formand for Lejre Historiske Forening (tidl. Lejre Fredningsforening), der i 1921 stod bag fredningen af skibssætninger øst for ådalen i Gl. Lejre. Forening arbejder i dag aktivt for at åbne og udbrede Lejres lokalhistorie.

Praktiske oplysninger

Foredraget udbydes også via live streaming. Se med via smartphone, tablet eller computer hjemme fra din egen stue. Du vil modtage en mail en time før arrangementet med link og informationer om, hvad du skal gøre. Vær opmærksom på, at mailen sendes til den mail, som du har brugt til køb af billetten på billetto.dk. Tjek dit spamfilter, hvis du oplever ikke at modtage en mail fra os. Du kan kontakte os på lejremuseum@romu.dk frem til foredragets start kl. 19.

Museet åbner for fysiske fremmødte gæster 15 minutter før foredragets start. Billetter, der ikke er hentet fem minutter før, vil blive udbudt til anden side på aftenen.

24. november kl. 19.00-21.00.

Live streaming: 25 kr. + billetgebyr. Billetter købes på billetto.dk.

Fysisk foredrag: 75 kr. + billetgebyr. Billetter købes på billetto.dk.

Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre.

→ KØB BILLET

(Onsdag) 19:00 - 21:00