september, 2022

01sep19:1521:00FOREDRAG: STENDYSSER, JÆTTESTUER OG SKIBSSÆTNINGER I DET DANSKE KULTURLANDSKAB

Mere

Detaljer om begivenheden

I samarbejde med Folkeuniversitetet Skjoldungernes Land inviterer Lejre Museum til foredrag med Klaus Ebbesen om stendysser, jættestuer og skibssætninger i det danske kulturlandskab.

Gl. Lejre er kendetegnet ved sit historiske landskab med istidsformationer, magtmanifestationer og monumentale fortidsminder. Den 90 meter lange skibssætning øst for Lejre Museum står tydeligt frem, og imponerer beskuere med sin storslåede og mystiske fremtoning. Gl. Lejres skibssætning er dog et ganske ungt gravanlæg fra yngre germansk jernalder og vikingetid sammenlignet med de omtrent 25.000 stengrave, stendysser og jættestuer, der blev bygget i bondestenalderen, ca. 3500-3200 f.v.t. De mange gravanlæg blev opført over blot 3-500 år på et tidspunkt, hvor der kun var 10-20.000 mennesker i det nuværende Danmark.

Til foredraget vil Klaus Ebbesen gøre os klogere på, hvordan de enkelte oldtidsperioder markerer sig i landskabet og fortælle om, hvordan stendysser, jættestuer og skibssætninger i Danmark blev bygget og brugt.

Klaus Ebbesen er arkæolog, Ph.d. og tidligere lektor ved Københavns Universitet. Siden 2001 har han været direktør for Akademos-koncernen. Han har skrevet adskillige arkæologiske afhandlinger, artikler og kronikker, særligt om stendysser og jættestuer.

Foredraget følges op med en ekskursion i området omkring Lejre Museum lørdag d. 3. september, hvor Klaus Ebbesen fortæller om udvalgte gravanlæg i terrænet. Læs om ekskursionen her.

Tilmeld dig foredraget her

Tid, pris og sted
Torsdag d. 1. september kl. 19:15-21:00.
Pris: 120 kr. Du kan tilmelde dig både foredraget og ekskursionen d. 3. september for 190 kr. Så sparer du 50 kr. Tilmelding foregår gennem Folkeuniversitet Skjoldungernes lands hjemmeside her.
Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

Tidspunkt

(Torsdag) 19:15 - 21:00

Adresse

Lejre Museum

OREHØJVEJ 4B, 4320 LEJRE

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.29-9-2022
Åben