november, 2020

03nov19:0021:00HER BLEV DANMARK FØDT! Jelling, Jylland Foredrag v/ Mads Dengsø Jessen, arkæolog og ph.d. i forhistorisk arkæologi

I aften slår vi hul på ét af de nok mest kendte arkæologiske områder i Danmark – Jelling. Den lille jyske landsby er berømt herhjemme og i udlandet for sine kongelige monumenter fra vikingetiden, og som stedet hvor Danmarks dåbsattest blev mejslet ind på en stor runesten. Er det mon her Danmark blev født?

Jellingmonumenterne – en gravplads, en befæstning eller politisk propaganda?
De seneste år er der fremgravet meget ny viden om monumenterne i Jelling. Størrelsen af monumentkomplekset og monumentdelenes sammensætning har derfor ændret sig meget i forhold til tidligere tolkninger.
Arkæolog, ph.d. Mads Dengsø Jessen fremlægger den nyeste viden om palisade, skibssætning og trelleborghuse i Jelling – og hvorledes de kan dateres og fortolkes. Der lægges særligt vægt på Jelling som et område den tidlige kongemagt har lagt tid og kræfter i, samt spørgsmålet omkring hvad det er for en rolle Jelling har haft som muligt samlingspunkt i Sydskandinavien for et rige senere kendt som Danmark. Foredraget vil også inddrage de nordeuropæiske magtforhold, som satte sit præg på monumentets opbygning og påvirkede kongemagtens beslutning om at manifestere sig på netop dette sted i sidste halvdel af 900-tallet.

Om foredragsholder
Aftenens foredragsholder er Mads Dengsø Jessen, arkæolog og ph.d. i forhistorisk arkæologi. Som museumsinspektør ved Nationalmuseet er han i dag projektforsker på Jelligprojektet, hvori han har udgivet en række publikationer om lokaliteten Jelling som kongesæde i vikingetid.

Om foredragsrækken HER BLEV DANMARK FØDT!
“Historien om kongeriget Danmark begynder her i Lejre”. Sådan står der, når du træder ind i udstillingen ‘Sagnkongernes Lejre’ på Lejre Museum. Med fund som Danmarks største kongehal og den spektakulære Odin-figur fra vikingetid har Lejre for alvor meldt sig ind i danmarkshistorien som Danmarks vugge. Flere steder i Danmark (og tidligere danske besiddelser) byder sig dog frem som dansk arnested. Med foredragsrækken ‘HER BLEV DANMARK FØDT!’ inviterer Lejre Museum kolleger fra konkurrerende lokaliteter indenfor og giver dem mulighed for at kaste lys over deres område, unikke fund og historie.

Foredraget er en del af rækken HER BLEV DANMARK FØDT! der løber på Lejre Museum indtil sommeren 2020. Følg med på lejremuseum.dk eller på facebook.

Tid, pris og sted:
03. november, 19:00-21.00
75 kr. + billetgebyr. Billetter købes på billetto.dk
Der er et begrænset antal billetter
Dørene åbnes 18.30.

Live streaming

Vi vil meget gerne give så mange som muligt mulighed for deltage i museets foredrag. Derfor tilbyder vi, at du også kan købe en prisreduceret billet til live streaming af foredraget og se med hjemmefra. På den måde ønsker museet samtidig at bidrage til, at man ikke behøver gå glip af spændende kulturoplevelser, selvom man er i corona-karantæne, er særlig udsat eller selvom museets lokaler er små og underlagt corona-restriktioner. På Lejre Museum går vi meget op i at passe på vores gæster og mindske smittespredningen.

3. november kl. 19.00-21.00
25 kr. + billetgebyr. Billetter købes på billetto.dk
Se med via smartphone, tablet eller computer hjemme fra din egen stue

Du vil modtage en mail en time før arrangementet med link og informationer om, hvad du skal gøre. Hvis der mod forventning skulle opstå problemer, da skriv til lejremuseum@romu.dk