oktober, 2020

06okt19:0021:00HER BLEV DANMARK FØDT! Ribe, JyllandUDSOLGT. Foredrag v/ arkæolog Claus Feveile

UDSOLGT.

Har Danmark sine rødder i Ribe? Byen er kendt som landets ældste og er derfor en tung spiller i debatten omkring Danmarks vugger. Hvad var det for et sted?

En vigtig handelsplads

Ribe blev grundlagt som en handelsplads kort efter år 700 med tætte forbindelser til en række lignende handelspladser og byer omkring Nordsøen, hvor Dorestad ved Rhinens udmunding var den mest markante. Herfra udviklede byen sig hurtigt til den vigtigste markedsplads i 700-tallets Skandinavien, indtil den fik konkurrence og sidenhen baghjul af Hedeby i sidste del af 800-tallet.

Hvorfor netop her?

Arkæolog Claus Feveile fortæller i aftenens foredrag om den handelsplads, der var med til at grundlægge Ribe. Hvorfor anlagde man en handelsplads på netop dette sted? Hvad var forudsætningerne? Svaret skal delvist findes i tidens aristokratiske bagland og delvist i de internationale kontakter. Feveile fortæller byens spændende historie med udgangspunkt i nylige udgravninger, og kommer også ind på den tidlige møntøkonomi. Og hvem ved – måske der endda findes et særligt link til Sagnkongernes Lejre?

Om foredragsholder

Claus Feveile er arkæolog og museumsinspektør ved Sydvestjyske Museer, cand.mag. i forhistorisk arkæologi og middelalderarkæologi fra Aarhus Universitet og fagekspert inden for yngre jernalder og vikingetid. Han har stået bag en række af de mest opsigtsvækkende udgravninger i Ribe og omegn, der har været med til at sætte nationalt fokus på Ribes forhistorie. I 2017-2018 deltog han i en forskningsudgravning i samarbejde UrbNet, Aarhus Universitet.

Om foredragsrækken HER BLEV DANMARK FØDT!

“Historien om kongeriget Danmark begynder her i Lejre”. Sådan står der, når du træder ind i udstillingen Sagnkongernes Lejre på Lejre Museum. Med fund som Danmarks største kongehal og den spektakulære Odinfigur fra vikingetid har Lejre for alvor meldt sig ind i danmarkshistorien som Danmarks vugge. Flere steder i Danmark (og tidligere danske besiddelser) byder sig dog frem som dansk arnested. Med foredragsrækken HER BLEV DANMARK FØDT! inviterer Lejre Museum kolleger fra konkurrerende lokaliteter indenfor og giver dem mulighed for at kaste lys over deres område, unikke fund og historie.

Foredragsrækken HER BLEV DANMARK FØDT! løber på Lejre Museum indtil sommeren 2020. Følg med på lejremuseum.dk eller på Facebook.

Tid, pris og sted:

06. oktober, 19-21. Museet har åbent kl. 18-21
75 kr. + billetgebyr. Billetter købes på billetto.dk
Der er et begrænset antal billetter

(Tirsdag) 19:00 - 21:00

d.5-3-2021