maj, 2021

This is a repeating event

07maj20:3021:30Skumringsfortællinger for familien – Skelettet i kongehallenI samarbejde med Nationalparken

Mere

Detaljer om begivenheden

Sæt sanserne i spil, når vi går på opdagelse i én af Lejres hemmeligheder. Gemt under jordens overfalde i det natursmukke Gl. Lejre, fandt arkæologer fra Lejre Museum, ROMU i 2009 sporerne efter Danmarks største kongehal. Vikingetidens magtcenter har stået i storslået pragt netop her – og midt i sporene efter kongehallen lå en mand gravlagt: Men hvem var han?

På netop denne bakketop stod en kongehal i flammer, mens kongen og hans folk så til. Flammerne vil have stået tydeligt frem i Lejres mørke, mens solen har brændt ned over himlen. Midt i de efterladte spor bliver en mand gravlagt. Uopdaget i 1000 år gemmer skelettet på svar, som vi endnu ikke kender – og I skal være med til at gætte. Det, som vi ved, vil vi dele med jer. Det, som stadig er uopdaget, vil vi se, om I kan hjælpe os med at finde ud af. Brug fantasien og lad os sammen prøve at forstå vikingernes verdensbillede.

Vi mødes ved Lejre Museum og går sammen op på det område, hvor vikingernes kongesæde stod for 1000 år siden. Mens solen går ned over det kuperede landskab fortæller vi historier om tidens magtcentrum, magtkampe og magtfulde manifestationer. Undervejs slipper vi fantasien løs gennem bevægelse og leg, mens mørket falder på. Måske vi sammen kan komme tættere på at finde ud af, hvem han i virkeligheden var. Vi lover, at I får sat sanser, sind og indtryk i spil.

Praktiske oplysninger:

Husk praktisk fodtøj og tøj efter vejret. Der er mulighed for at bruge toilet på museet, hvor turen starter og slutter. Selve turen varer 1 time, og museet er åbent fra kl. 20.15-21.45. Anbefalet aldersgruppe: 8-12 år. COVID-19 forholdsregler: Vi følger myndighedernes anbefalinger og tilpasser arrangementet efter gældende retningslinjer fra myndighederne.

Arrangementet er en del af Nat i Naturen og er arrangereret af Nationalpark Skjoldungernes Land i samarbejde med Lejre Museum.

Tid, pris og sted:

7. maj kl. 20.30-21.30
8. maj kl. 20.30-21.30

Gratis (tilmelding nødvendig)
Tilmeld dig igennem link ved at trykke på den ønskede dato herover.

Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

Tidspunkt

(Fredag) 20:30 - 21:30

Adresse

Lejre Museum

OREHØJVEJ 4B, 4320 LEJRE

Arrangør

Nationalpark Skjoldungernes Land

Future Event Times in this Repeating Event Series

maj 8, 2021 20:30

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.29-9-2022
Åben