juni, 2022

11jun(jun 11)11:0012(jun 12)11:00STAFET FOR LIVET VED LEJRE MUSEUM

Mere

Detaljer om begivenheden

Lejre Museum bliver samlingssted for årets afvikling af Stafet For Livet i Lejre!

Stafet For Livet er et døgn, hvor vi er sammen om det gode formål at samle penge ind til Kræftens Bekæmpelse. Hele overskuddet går ubeskåret til forskning, patientstøtte og oplysning.

I 24 timer åbner Lejre Museum dørene op for besøgende, mens Stafet For Livet løber af staben.

Der vil i løbet af dagen være aktiviteter for børn og voksne, mens der bliver vandret på de to ruter i det smukke landskab omkring Lejre Museum. Dette tæller blandt andet familieture i udstillingen og natteomvisning med lommelygter i museumsmørket.

Det bliver ægte nat på museet!

Samtidig tilbyder Stafet For Livet også en række aktiviteter i løbet af arrangementets 24 timer.

Stafet For Livet skriver:

” Vi afvikler Stafet For Liver Lejre 2022 i samarbejde med Lejre Museum, som en bærende kulturinstitution i Lejre Kommune. Vi bruger “Kongerigets Vugge” som et bidrag til at styrke oplevelse af nærvær og fællesskab ved Stafet For Livet 2022.”

Traditionen tro, vil der klokken 23:00 blive afholdt en stemningsfuld lysceremoni – Det vil i år blive gjort ved Skibssætningen i Gl. Lejre, der med sin legendariske status, trækker historien mere end 1000 år tilbage i tiden.

Hvis man har lyst til at deltage som hold til Stafet For Livet, er det muligt at tilmelde sig via. hjemmesiden: https://www.stafetforlivet.dk/stafet/lejre

PRIS: 60 kr. for entre og omvisninger

Vi glæder os til at se jer til 24 timers reflektering, fællesskab og aktiviteter!

Tid, pris og sted

11.–12. juni klokken 11:00 – 11:00

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

 

Tidspunkt

11 (Lørdag) 11:00 - 12 (Søndag) 11:00

Adresse

Lejre Museum

OREHØJVEJ 4B, 4320 LEJRE

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.29-9-2022
Åben