Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

07.11.2022
Tæppe workshop
Det smukke og mytiske landskab omkring Gl. Lejre. Foto: museumskoncernen ROMU
Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt, og det er egentligt mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

Af Maja Kvamm

Som med andre oldtidssagaer og krøniker mener man, at historien om Beowulf oprindelig er blevet fortalt mundligt. Dateringen af det mundtlige digt er omdiskuteret – men det 8. eller begyndelsen af det 9. århundrede er mest sandsynligt. Senere, omkring år 1000, er fortællingen skrevet ned i Nordengland, og derefter blev den glemt i flere århundreder.

Heltekvadet eksisterede simpelthen, ubemærket og ulæst helt indtil starten af 1800-tallet, da en islandsk-dansk historiker ved navn Grímur Thorkelín offentliggjorde en kopi af teksten. Men det var J.R.R Tolkien, der virkelig satte Beowulf på landkortet med sit essay: ”Beowulf: The Monsters and the Critics” fra 1936.

Tolkiens læsning af Beowulfkvadet var skelsættende – ikke kun fordi det inspirerede ham til senere at skrive Ringenes Herre, der grundlagde den moderne Fantasy-genre, men også for de tusindvis af engelske skoleelever, der lige siden har haft til opgave at dissekere Beowulfkvadets mange gåder og mærkværdigheder. I dag betragtes Beowulf som et hovedværk i engelsksproget litteratur.

Monsteret i Hjorthallen
Heltekvadet fortæller historien om den svenske Beowulfs heroiske gerninger. Den danske konge Roar er i fortællingen kommet i dyb nød, fordi hans kongehal bliver hjemsøgt af uhyret Grendel, der hver nat bortfører og spiser kongens krigere. Hallen har ellers været samlingssted for store fester, dans og sang.

Beowulf beslutter at komme den danske konge til undsætning. Han samler sine bedste krigere, og efter en hård kamp lykkes det ham at slå uhyret ihjel. Foruden Kong Roar møder Beowulf Skjoldungerne Helge og Rolf Krake, og netop med fortællingens fremstilling af Skjoldungerne knyttes heltekvadet til Lejre, selvom stedet aldrig nævnes direkte.

Enorm hal med prægtige detaljer

Det meste af handlingen udspiller sig i Kong Roars hal – den sagnomspundne Heorot, eller Hjorthal, som vi kalder den på dansk. I kvadet beskrives hallen i prægtige detaljer: den er enorm, dekoreret med smukke tapeter og den skinner så fornemt i guld, at Beowulfs mænd aldrig har set mage. Det er nærlæggende at spørge, om kvadets fremstilling af Hjorthallen og livet omkring den stemmer overens med det billede, som de seneste mange års arkæologiske udgravninger af Kongehallerne i Gl. Lejre maler? Kan vi bruge kvadets beskrivelser til at få indblik i tidens kultur og sociale historie?

Umiddelbart er konklusionen en smule skuffende. Siden 1980’erne har Roskilde Museum gennem arkæologiske udgravninger påvist en række stormandshaller i mindst syv udgaver vest for landsbyen Gl. Lejre, der har udgjort et magtcenter fra ca. 500-1000 f.v.t.

Beowulfkvadet fremstiller en hal, der ikke er ulig dem, man har fundet i Gl. Lejre, men det er en vigtig pointe, at beskrivelserne af hallen har en fortællemæssig funktion. Den guldbesatte, storslåede hal er det stik modsatte af den dunkle, våde og kolde mose, hvor Grendel og de andre monstre hører hjemme. Fremstillingen af hallen har først og fremmest til formål at udgøre en kulisse for heltekvadets dramatisering af universelle temaer – kontrasten mellem det gode og det onde. De få kronologiske holdepunkter, man har ment at kunne finde i teksten, synes ikke at kunne stå for en nærmere prøvelse. Vi må derfor slå os til tåls med, at Beowulf er et digt fra fortiden, ikke en beretning om fortiden.

Lejre – myternes sted
Der er dermed ikke mange konkrete indsigter i dansk historie at hente i Beowulf, og fortællingens beskrivelser er nok mere eller mindre fiktion. Ikke desto mindre kan vi tolke heltekvadets fremstilling af stormandsmiljøet som, at man i England kendte til det magtcenter og de storslåede haller, der befandt sig her, midt på Sjælland.

Den amerikanske forsker i engelsk litteratur John D. Niles argumenterer i sit værk ”Beowulf and Lejre” for, at det berømte heltekvad ikke kunne være blevet skabt uden Lejre og de mennesker, der engang levede her. Han fremlægger, at fundet af Kongehallerne, der stod i Lejre, tyder på, at fortællingen om Beowulf er tæt forbundet til området. For Skjoldungeslægten er ganske vist mytiske figurer, men der boede magtfulde højtstående folk, måske endda konger, i Lejre. Historierne om både det storslåede magtcentrum og de farverige Skjoldunger fulgte med vikingerne på deres togter til England – og her har man brugt dem som ramme om det legendariske epos.

Beowulfkvadet fortæller os, at Lejre – allerede i heltekvadets samtid – var omgærdet af forestillinger, fantasi og historiefortælling. Stedet har i mere end 1000 år været vævet ind i et kompliceret mønster af sagn, myter og historiske efterretninger. Skjoldungernes optræden i Beowulfkvadet er endnu et eksempel herpå.

Hvis du gerne vil dykke dybere ned i Beowulfkvadets handling, og høre mere om Lejres mytiske historie, så kan du lytte til Lejre Museums studentermedhjælper, Martin Harvøe Kristensens minipodcastserie lige her.

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre

Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel

Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

 

Er du interesseret i at læse mere:

Tom Christensen: Lejre bag myten: de arkæologiske udgravninger (2015)

Timothy D. Arner et.al: The Grinnel Beowulf: a Translation with notes (2013)

John D. Niles: Beowulf and Lejre (2007)

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre

Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel

Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbent i påsken
Alle dage kl. 11-16