04.03.2021

Kampen om Danmarks vugge

Af Lene Steinbeck

Hvor blev Danmark født? I Jelling? Lejre? I Ribe eller ved Sorte Muld på Bornholm? Byer på stribe hævder at være Danmarks vugge. Hvorfor er det vigtigt? Og kan man overhovedet pege på, hvor Danmark er født? Vi afrunder artikelserien Her blev Danmark født med at spørge historiker Peter Yding Brunbech.

I Jelling står en sten, som vi kalder Danmarks dåbsattest. Lejre er Skjoldungernes land – hjemsted for Danmarks første enekongeslægt. I Ribe kan man gå på byvandring og høre om byen, som er Danmarks ældste.

Foredragsrækken Her blev Danmark født og artikelserien af samme navn har ført os rundt i kongeriget for at høre om forskellige steder, der gør krav på at være Danmarks vugge. Der er prestige i at have en lang og betydningsfuld historie. Den del er der nu ikke noget nyt i.

”Debatten har på sin vis altid været der, så længe vi har skrevet historie. En Danmarkshistorie vil jo altid være en slags skabelsesberetning. Saxo fortæller også om, hvor gammel den danske kongeslægt er og hvor lang en historie, den har,” fortæller Peter Yding Brunbech, der er historiker og leder af Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling.

Han nævner anden halvdel af 1800-tallet som en brydningstid, hvor nationalismen skaber en øget interesse for at skrive nationernes historie, og hvor historieskrivningen sideløbende udvikler sig til en metodisk videnskab. Det bliver vigtigt for nationer at kunne pege på en dyb national historie, for at kunne vise sin historiske ret til at være en stat. At have en lang historie er godt, og det bliver fint at være gammel. Over hele Europa begynder de forskellige lande at afdække fortiden og trække tråde så langt tilbage som muligt.

Den interne konkurrence

Noget er alligevel forandret, fortæller Peter Yding Brunbech:
”Man har interesseret sig for by- og egnshistorie siden slutningen af 1800-tallet. Men det nye er konkurrenceparameteret internt i landet, hvor byerne hver især også begynder at markere sig selv. Det er en tendens, der får et boost i slutningen af det 20. århundrede.”

Han peger på flere årsager. En er, at der er kommet flere penge i oplevelsesøkonomien. Vi vil gerne bruge vores indkomst på at blive underholdt og gerne på oplevelser med både kunstnerisk og historisk dybde. Samtidig er det en identitetsmarkør, der kan skabe sammenhængskraft i byer og kommuner, og som man måske håber kan tiltrække nye skatteborgere.

En anden grund finder vi i 2007, hvor kommunalreformen betyder markante ændringer. Antallet af kommuner skrumper, mens kommunernes størrelse vokser. Tidligere nabokommuner deler nu borgmester, og det kan betyde svækket sammenhængskraft. Derfor sættes jagten på en ny fælles historie og kommunal identitet ind.

”Det at have en historie er i sig selv et trækplaster. Der er et stort pressemæssigt aspekt i at sige: ’Nu har vi gjort et nyt, stort fund, der viser, at her lå kongeriget.’ Der er penge i den her interne by-konkurrence. Både i forhold til at have oplevelser, man kan tjene penge på og prestigeprojekter man kan få fondsstøtte til. Men også i forhold til at tiltrække nye borgere med den historie, de kan blive en del af.”

Jelling i førertrøjen

Men hvordan går det så med konkurrencen? Ifølge Peter Yding Brunbech er det umuligt at svare på, hvor Danmark er født. For hvad forstår vi ved Danmark? Er det vores landområder og de fysiske grænser? Er det kongeslægten? Eller et sindelag? Der er lige så mange svar, som der er definitioner af Danmark.

”Mit lidt drillende bud kunne være en legeplads ved Skydebanen på Vesterbro i København. Det er her, Orla Lehmann i 1842 holder sin Danmark til Ejderen-tale, og det er her, at ideen om Danmark som nationalstat bliver født. Derfor er det er lige så validt synspunkt, som at Danmarks vugge ligger i Jelling eller Hedeby,” forklarer Peter Yding Brunbech.

Skal han pege på, hvem der har førertrøjen på, må det nu blive Jelling.

”De har en stærk nøglefortælling med Jellingstenene som Danmarks dåbsattest. Det kalder vi det jo. Den ene sten har endda fundet vej til vores pas! Deres førerposition er nærmest indlejret i vores sprog og i de officielle dokumenter, så der skal virkelig knokles, hvis de skal vippes af pinden.”

Og hvem er så udfordrer til tronen?

”Hvis vi skal skabe en fortælling om et alternativ, så må det bedste bud pt. være Lejre. De er der ikke endnu. Men hvis de nu lavede en alliance med Roskilde, som har næsten alle kongerne liggende, så begynder det måske at ligne noget”, griner Peter Yding Brunbech.


Artikelserien Her blev Danmark født er blevet til på baggrund af en række foredrag, som blev afholdt i løbet af 2020. Artiklen her bringer nogle af de vigtigste pointer det sidste foredrag, som historiker Peter Yding Brunbech stod for. Han er forhenværende forsker, projektleder og udviklingsansvarlig for formidlingsprojektet danmarkshistorien.dk under Aarhus Universitet og har siden 2014 været leder af Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

Til top
X
post-5978

Foredragsrække kaster lys på menneskene i Lejres storhedstid

BEGIVENHED

Foredragsrække kaster lys på menneskene i Lejres storhedstid

25.11.2022
Tæppe workshop

Fragmentet her er tolket som en amulet, der forestiller en valkyrie. Amuletter spiller en vigtig rolle i tolkningen af menneskers religion og verdensopfattelse i vikingetid. Det kan man høre mere om ved Bo Jensens foredrag ”Hvem var… de troende” på Lejre Museum i februar 2023.

Hvem var menneskene, der levede, da Lejre var et kongesæde? Spørgsmålet vil blive undersøgt i ny foredragsrække på Lejre Museum i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.

Af: Stine Blegvad

Arkæologiske fund som sporene efter Danmarks største kongehal og den spektakulære Odin-figur vidner om, at Lejre var et storslået magtcenter fra cirka år 500 til cirka år 1000. Når snakken falder på Lejres oldtid, handler den som regel om dynastier, sagnkonger, kongehaller, pragtfund og magt.

Nu vil Lejre Museum rette opmærksomheden mod menneskene i Lejres storhedstid. Hvem var de, der levede, spiste, troede, kæmpede og døde i den tid, der kaldes yngre jernalder og vikingetid?

”Der knytter sig ofte nogle ret fastlåste forestillinger til især vikinger. Når vi så oven i købet i Lejre har at gøre med et egentligt magtcentrum i datiden, så aktiverer det nemt nogle helt bestemte forestillinger om, hvad det er for nogle barske starutter, der har befolket området”, fortæller Maja Kvamm, der er projektmedarbejder på Lejre Museum.

”På Lejre Museum har vi imponerende arkæologisk materiale fra yngre jernalder og vikingetid. Med foredragsrækken i foråret 2023 vil vi gerne bruge det omfattende materiale til at give en mere nuanceret indsigt i, hvem de mennesker var, der levede i perioden. Vi håber at nærme os menneskene ved hjælp af de materielle spor og genstande og at sno os uden om mytefortællinger og moderne fejltolkninger.”

I foredragsrækken ”Hvem var…” inviterer Lejre Museum en række eksperter fra hele landet til at fortælle om, hvordan man ved at undersøge arkæologiske fund og skriftlige kilder, kan vi få indsigt i, hvem vikingerne og jernaldermenneskene var, hvordan de levede og forstod verden omkring sig.

Billetter kan købes via Billetto og koster 75 kr. (+ billetgebyr) pr. foredrag.

Se oversigt over datoer for foredrag herunder og læs mere om hvert enkelt foredrag på Lejre Museums hjemmeside, lejremuseum.dk.

 

Foredragsrække første halvår 2023

Hvem var… runeskriverne?
Torsdag d. 19. januar 2023, kl. 19:00-21:00.
Foredragsholder: Lisbeth Imer, seniorforsker ved Nationalmuseet
Arrangeres i samarbejde med Lejre Museumsforening.
Billetter købes her.

Hvem var… de troende?
Torsdag d. 16. februar 2023, kl. 19:00-21:00.
Foredragsholder: Bo Jensen, museumsinspektør ved Kroppedal Museum
Billetter købes her.

Hvem var… de døde?
Torsdag d. 30. marts 2023 kl. 19:00-21:00.
Foredragsholdere: Julie Nielsen, Arkæologisk chef ved ROMU og Jens Ulriksen, forskningsleder ved Museum Sydøstdanmark.
Billeter købes her.

Hvem var… krigerne?
Fredag d. 21. april 2023, kl. 19:00-21:00
Foredragsholder: Rolf Warming, forhistorisk arkæolog og ph.d. stipendiat ved Stockholms Universitet
Billetter købes her.

Hvem var… vikingerne?
Torsdag d. 25. maj 2023, kl. 19:00-21:00.
Foredragsholder: Ole Kastholm, museumsinspektør og arkæolog ved ROMU.
Arrangeres i samarbejde med Lejre Museumsforening.
Billetter købes her.

  Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
  Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
  Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

  TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
  – OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

  FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

  Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

  Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

  Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

  læs mere
  Hugin og Munin indtager Lejre Museum

  Hugin og Munin indtager Lejre Museum

  I efterårsferien zoomer Lejre Museum ind på Odin – og ikke mindst hans to flyvende informanter, ravnene Hugin og Munin. Der vil være ravneaktiviteter for store og små, en ravneekspert og missioner, der skal løses. Så puds fjerene og tag familien med til Lejre i uge 42.

  læs mere
  Sommeren i Lejre er for voksne, børn og barnlige sjæle

  Sommeren i Lejre er for voksne, børn og barnlige sjæle

  Gennem hele sommeren byder Lejre Museum, Tadre Mølle og Gl. Kongsgård indenfor i en verden af oplevelser. Museet holder åbent hele sommeren, du kan komme med på historiske sommervandringer i det sælsomme landskab omkring Lejre, du kan nyde æblekagen på Gl. Kongsgård, og de mindste kan være med til at løse Kongehallernes mysterierLejre Museum søger 2-3 nye medarbejdere, fx studerende eller seniorer, der kan hjælpe med at løfte museet inden for formidling, salg og kommunikation

  læs mere

  post-1509

  Butik

  BEGIVENHED

  Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

  Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

  Det er gratis entré til museets butik og café.

  banner_gul_99x32

  Åbningstid i dag
  d.9-12-2022
  Åben