04.03.2021

Kampen om Danmarks vugge

Af Lene Steinbeck

Hvor blev Danmark født? I Jelling? Lejre? I Ribe eller ved Sorte Muld på Bornholm? Byer på stribe hævder at være Danmarks vugge. Hvorfor er det vigtigt? Og kan man overhovedet pege på, hvor Danmark er født? Vi afrunder artikelserien Her blev Danmark født med at spørge historiker Peter Yding Brunbech.

I Jelling står en sten, som vi kalder Danmarks dåbsattest. Lejre er Skjoldungernes land – hjemsted for Danmarks første enekongeslægt. I Ribe kan man gå på byvandring og høre om byen, som er Danmarks ældste.

Foredragsrækken Her blev Danmark født og artikelserien af samme navn har ført os rundt i kongeriget for at høre om forskellige steder, der gør krav på at være Danmarks vugge. Der er prestige i at have en lang og betydningsfuld historie. Den del er der nu ikke noget nyt i.

”Debatten har på sin vis altid været der, så længe vi har skrevet historie. En Danmarkshistorie vil jo altid være en slags skabelsesberetning. Saxo fortæller også om, hvor gammel den danske kongeslægt er og hvor lang en historie, den har,” fortæller Peter Yding Brunbech, der er historiker og leder af Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling.

Han nævner anden halvdel af 1800-tallet som en brydningstid, hvor nationalismen skaber en øget interesse for at skrive nationernes historie, og hvor historieskrivningen sideløbende udvikler sig til en metodisk videnskab. Det bliver vigtigt for nationer at kunne pege på en dyb national historie, for at kunne vise sin historiske ret til at være en stat. At have en lang historie er godt, og det bliver fint at være gammel. Over hele Europa begynder de forskellige lande at afdække fortiden og trække tråde så langt tilbage som muligt.

Den interne konkurrence

Noget er alligevel forandret, fortæller Peter Yding Brunbech:
”Man har interesseret sig for by- og egnshistorie siden slutningen af 1800-tallet. Men det nye er konkurrenceparameteret internt i landet, hvor byerne hver især også begynder at markere sig selv. Det er en tendens, der får et boost i slutningen af det 20. århundrede.”

Han peger på flere årsager. En er, at der er kommet flere penge i oplevelsesøkonomien. Vi vil gerne bruge vores indkomst på at blive underholdt og gerne på oplevelser med både kunstnerisk og historisk dybde. Samtidig er det en identitetsmarkør, der kan skabe sammenhængskraft i byer og kommuner, og som man måske håber kan tiltrække nye skatteborgere.

En anden grund finder vi i 2007, hvor kommunalreformen betyder markante ændringer. Antallet af kommuner skrumper, mens kommunernes størrelse vokser. Tidligere nabokommuner deler nu borgmester, og det kan betyde svækket sammenhængskraft. Derfor sættes jagten på en ny fælles historie og kommunal identitet ind.

”Det at have en historie er i sig selv et trækplaster. Der er et stort pressemæssigt aspekt i at sige: ’Nu har vi gjort et nyt, stort fund, der viser, at her lå kongeriget.’ Der er penge i den her interne by-konkurrence. Både i forhold til at have oplevelser, man kan tjene penge på og prestigeprojekter man kan få fondsstøtte til. Men også i forhold til at tiltrække nye borgere med den historie, de kan blive en del af.”

Jelling i førertrøjen

Men hvordan går det så med konkurrencen? Ifølge Peter Yding Brunbech er det umuligt at svare på, hvor Danmark er født. For hvad forstår vi ved Danmark? Er det vores landområder og de fysiske grænser? Er det kongeslægten? Eller et sindelag? Der er lige så mange svar, som der er definitioner af Danmark.

”Mit lidt drillende bud kunne være en legeplads ved Skydebanen på Vesterbro i København. Det er her, Orla Lehmann i 1842 holder sin Danmark til Ejderen-tale, og det er her, at ideen om Danmark som nationalstat bliver født. Derfor er det er lige så validt synspunkt, som at Danmarks vugge ligger i Jelling eller Hedeby,” forklarer Peter Yding Brunbech.

Skal han pege på, hvem der har førertrøjen på, må det nu blive Jelling.

”De har en stærk nøglefortælling med Jellingstenene som Danmarks dåbsattest. Det kalder vi det jo. Den ene sten har endda fundet vej til vores pas! Deres førerposition er nærmest indlejret i vores sprog og i de officielle dokumenter, så der skal virkelig knokles, hvis de skal vippes af pinden.”

Og hvem er så udfordrer til tronen?

”Hvis vi skal skabe en fortælling om et alternativ, så må det bedste bud pt. være Lejre. De er der ikke endnu. Men hvis de nu lavede en alliance med Roskilde, som har næsten alle kongerne liggende, så begynder det måske at ligne noget”, griner Peter Yding Brunbech.


Artikelserien Her blev Danmark født er blevet til på baggrund af en række foredrag, som blev afholdt i løbet af 2020. Artiklen her bringer nogle af de vigtigste pointer det sidste foredrag, som historiker Peter Yding Brunbech stod for. Han er forhenværende forsker, projektleder og udviklingsansvarlig for formidlingsprojektet danmarkshistorien.dk under Aarhus Universitet og har siden 2014 været leder af Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.30-3-2023
Åben