04.03.2021

Kampen om Danmarks vugge

Af Lene Steinbeck

Hvor blev Danmark født? I Jelling? Lejre? I Ribe eller ved Sorte Muld på Bornholm? Byer på stribe hævder at være Danmarks vugge. Hvorfor er det vigtigt? Og kan man overhovedet pege på, hvor Danmark er født? Vi afrunder artikelserien Her blev Danmark født med at spørge historiker Peter Yding Brunbech.

I Jelling står en sten, som vi kalder Danmarks dåbsattest. Lejre er Skjoldungernes land – hjemsted for Danmarks første enekongeslægt. I Ribe kan man gå på byvandring og høre om byen, som er Danmarks ældste.

Foredragsrækken Her blev Danmark født og artikelserien af samme navn har ført os rundt i kongeriget for at høre om forskellige steder, der gør krav på at være Danmarks vugge. Der er prestige i at have en lang og betydningsfuld historie. Den del er der nu ikke noget nyt i.

”Debatten har på sin vis altid været der, så længe vi har skrevet historie. En Danmarkshistorie vil jo altid være en slags skabelsesberetning. Saxo fortæller også om, hvor gammel den danske kongeslægt er og hvor lang en historie, den har,” fortæller Peter Yding Brunbech, der er historiker og leder af Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling.

Han nævner anden halvdel af 1800-tallet som en brydningstid, hvor nationalismen skaber en øget interesse for at skrive nationernes historie, og hvor historieskrivningen sideløbende udvikler sig til en metodisk videnskab. Det bliver vigtigt for nationer at kunne pege på en dyb national historie, for at kunne vise sin historiske ret til at være en stat. At have en lang historie er godt, og det bliver fint at være gammel. Over hele Europa begynder de forskellige lande at afdække fortiden og trække tråde så langt tilbage som muligt.

Den interne konkurrence

Noget er alligevel forandret, fortæller Peter Yding Brunbech:
”Man har interesseret sig for by- og egnshistorie siden slutningen af 1800-tallet. Men det nye er konkurrenceparameteret internt i landet, hvor byerne hver især også begynder at markere sig selv. Det er en tendens, der får et boost i slutningen af det 20. århundrede.”

Han peger på flere årsager. En er, at der er kommet flere penge i oplevelsesøkonomien. Vi vil gerne bruge vores indkomst på at blive underholdt og gerne på oplevelser med både kunstnerisk og historisk dybde. Samtidig er det en identitetsmarkør, der kan skabe sammenhængskraft i byer og kommuner, og som man måske håber kan tiltrække nye skatteborgere.

En anden grund finder vi i 2007, hvor kommunalreformen betyder markante ændringer. Antallet af kommuner skrumper, mens kommunernes størrelse vokser. Tidligere nabokommuner deler nu borgmester, og det kan betyde svækket sammenhængskraft. Derfor sættes jagten på en ny fælles historie og kommunal identitet ind.

”Det at have en historie er i sig selv et trækplaster. Der er et stort pressemæssigt aspekt i at sige: ’Nu har vi gjort et nyt, stort fund, der viser, at her lå kongeriget.’ Der er penge i den her interne by-konkurrence. Både i forhold til at have oplevelser, man kan tjene penge på og prestigeprojekter man kan få fondsstøtte til. Men også i forhold til at tiltrække nye borgere med den historie, de kan blive en del af.”

Jelling i førertrøjen

Men hvordan går det så med konkurrencen? Ifølge Peter Yding Brunbech er det umuligt at svare på, hvor Danmark er født. For hvad forstår vi ved Danmark? Er det vores landområder og de fysiske grænser? Er det kongeslægten? Eller et sindelag? Der er lige så mange svar, som der er definitioner af Danmark.

”Mit lidt drillende bud kunne være en legeplads ved Skydebanen på Vesterbro i København. Det er her, Orla Lehmann i 1842 holder sin Danmark til Ejderen-tale, og det er her, at ideen om Danmark som nationalstat bliver født. Derfor er det er lige så validt synspunkt, som at Danmarks vugge ligger i Jelling eller Hedeby,” forklarer Peter Yding Brunbech.

Skal han pege på, hvem der har førertrøjen på, må det nu blive Jelling.

”De har en stærk nøglefortælling med Jellingstenene som Danmarks dåbsattest. Det kalder vi det jo. Den ene sten har endda fundet vej til vores pas! Deres førerposition er nærmest indlejret i vores sprog og i de officielle dokumenter, så der skal virkelig knokles, hvis de skal vippes af pinden.”

Og hvem er så udfordrer til tronen?

”Hvis vi skal skabe en fortælling om et alternativ, så må det bedste bud pt. være Lejre. De er der ikke endnu. Men hvis de nu lavede en alliance med Roskilde, som har næsten alle kongerne liggende, så begynder det måske at ligne noget”, griner Peter Yding Brunbech.


Artikelserien Her blev Danmark født er blevet til på baggrund af en række foredrag, som blev afholdt i løbet af 2020. Artiklen her bringer nogle af de vigtigste pointer det sidste foredrag, som historiker Peter Yding Brunbech stod for. Han er forhenværende forsker, projektleder og udviklingsansvarlig for formidlingsprojektet danmarkshistorien.dk under Aarhus Universitet og har siden 2014 været leder af Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbningstid i dag
d.5-7-2022
Åben