04.03.2021

Kampen om Danmarks vugge

Af Lene Steinbeck

Hvor blev Danmark født? I Jelling? Lejre? I Ribe eller ved Sorte Muld på Bornholm? Byer på stribe hævder at være Danmarks vugge. Hvorfor er det vigtigt? Og kan man overhovedet pege på, hvor Danmark er født? Vi afrunder artikelserien Her blev Danmark født med at spørge historiker Peter Yding Brunbech.

I Jelling står en sten, som vi kalder Danmarks dåbsattest. Lejre er Skjoldungernes land – hjemsted for Danmarks første enekongeslægt. I Ribe kan man gå på byvandring og høre om byen, som er Danmarks ældste.

Foredragsrækken Her blev Danmark født og artikelserien af samme navn har ført os rundt i kongeriget for at høre om forskellige steder, der gør krav på at være Danmarks vugge. Der er prestige i at have en lang og betydningsfuld historie. Den del er der nu ikke noget nyt i.

”Debatten har på sin vis altid været der, så længe vi har skrevet historie. En Danmarkshistorie vil jo altid være en slags skabelsesberetning. Saxo fortæller også om, hvor gammel den danske kongeslægt er og hvor lang en historie, den har,” fortæller Peter Yding Brunbech, der er historiker og leder af Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling.

Han nævner anden halvdel af 1800-tallet som en brydningstid, hvor nationalismen skaber en øget interesse for at skrive nationernes historie, og hvor historieskrivningen sideløbende udvikler sig til en metodisk videnskab. Det bliver vigtigt for nationer at kunne pege på en dyb national historie, for at kunne vise sin historiske ret til at være en stat. At have en lang historie er godt, og det bliver fint at være gammel. Over hele Europa begynder de forskellige lande at afdække fortiden og trække tråde så langt tilbage som muligt.

Den interne konkurrence

Noget er alligevel forandret, fortæller Peter Yding Brunbech:
”Man har interesseret sig for by- og egnshistorie siden slutningen af 1800-tallet. Men det nye er konkurrenceparameteret internt i landet, hvor byerne hver især også begynder at markere sig selv. Det er en tendens, der får et boost i slutningen af det 20. århundrede.”

Han peger på flere årsager. En er, at der er kommet flere penge i oplevelsesøkonomien. Vi vil gerne bruge vores indkomst på at blive underholdt og gerne på oplevelser med både kunstnerisk og historisk dybde. Samtidig er det en identitetsmarkør, der kan skabe sammenhængskraft i byer og kommuner, og som man måske håber kan tiltrække nye skatteborgere.

En anden grund finder vi i 2007, hvor kommunalreformen betyder markante ændringer. Antallet af kommuner skrumper, mens kommunernes størrelse vokser. Tidligere nabokommuner deler nu borgmester, og det kan betyde svækket sammenhængskraft. Derfor sættes jagten på en ny fælles historie og kommunal identitet ind.

”Det at have en historie er i sig selv et trækplaster. Der er et stort pressemæssigt aspekt i at sige: ’Nu har vi gjort et nyt, stort fund, der viser, at her lå kongeriget.’ Der er penge i den her interne by-konkurrence. Både i forhold til at have oplevelser, man kan tjene penge på og prestigeprojekter man kan få fondsstøtte til. Men også i forhold til at tiltrække nye borgere med den historie, de kan blive en del af.”

Jelling i førertrøjen

Men hvordan går det så med konkurrencen? Ifølge Peter Yding Brunbech er det umuligt at svare på, hvor Danmark er født. For hvad forstår vi ved Danmark? Er det vores landområder og de fysiske grænser? Er det kongeslægten? Eller et sindelag? Der er lige så mange svar, som der er definitioner af Danmark.

”Mit lidt drillende bud kunne være en legeplads ved Skydebanen på Vesterbro i København. Det er her, Orla Lehmann i 1842 holder sin Danmark til Ejderen-tale, og det er her, at ideen om Danmark som nationalstat bliver født. Derfor er det er lige så validt synspunkt, som at Danmarks vugge ligger i Jelling eller Hedeby,” forklarer Peter Yding Brunbech.

Skal han pege på, hvem der har førertrøjen på, må det nu blive Jelling.

”De har en stærk nøglefortælling med Jellingstenene som Danmarks dåbsattest. Det kalder vi det jo. Den ene sten har endda fundet vej til vores pas! Deres førerposition er nærmest indlejret i vores sprog og i de officielle dokumenter, så der skal virkelig knokles, hvis de skal vippes af pinden.”

Og hvem er så udfordrer til tronen?

”Hvis vi skal skabe en fortælling om et alternativ, så må det bedste bud pt. være Lejre. De er der ikke endnu. Men hvis de nu lavede en alliance med Roskilde, som har næsten alle kongerne liggende, så begynder det måske at ligne noget”, griner Peter Yding Brunbech.


Artikelserien Her blev Danmark født er blevet til på baggrund af en række foredrag, som blev afholdt i løbet af 2020. Artiklen her bringer nogle af de vigtigste pointer det sidste foredrag, som historiker Peter Yding Brunbech stod for. Han er forhenværende forsker, projektleder og udviklingsansvarlig for formidlingsprojektet danmarkshistorien.dk under Aarhus Universitet og har siden 2014 været leder af Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]

post-1509

Butik

BEGIVENHED

Besøg Lejre Museums butik hvor du finder et varieret udvalg af varer bl.a. historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknytte. I Butikken kan også købes billet til museets udstillinger såvel som til museets forskellige arrangementer.

Lejre Museum tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. I museets lille cafehjørne kan du nyde økologisk, fairtrade Puro kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm m.m. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er gratis entré til museets butik og café.

banner_gul_99x32

Åbent i påsken
Alle dage kl. 11-16