september, 2022

29sep19:0021:00FOREDRAG: ODINS MANGE ANSIGTER

For nøjagtig tretten år siden, i september 2009, dukkede ”Lejrekongen” op af mulden under udgravningen af Danmarks største kongehal i Gl. Lejre. Kongen var Odin, portrætteret i en lille, støbt sølvfigur, hvor han tronede frem på højsædet Lidskjalv flankeret af ravnene Hugin og Munin. D. 29. september inviterer Lejre Museum til foredrag med Annette Lassen om den fascinerende og mangfoldige gudefigur Odin og hans to loyale følgesvende, Hugin og Munin.

Odin har ry for at være en særlig kompleks karakter – og fortællingerne om Odin i sagaer og eddaer stikker i mange retninger. I Snorris håndbog for skjalde er Odin primært en skjaldegud. I Heimskringla, de norske kongers historie, skildres han som en høvding, en indvandrer fra et område ved Sortehavet. I Saxos Danmarkshistorie fremstår han som danernes særlige skytsgud, og i eddadigtet Den Højes tale er han en hedensk rådgiver, der ikke følger sine egne råd.

Fortællingerne om Odin er mange og indbyrdes modstridende. Aftenens foredragsholder er Annette Lassen, lektor ved Islands Universitet. Hun er en af verdens førende eksperter inden for sagalitteratur og denne aften vil hun gøre os klogere på Odins mange ansigter.

Som opfølgning på foredraget inviterer Lejre Museum på særomvisningen ”Odin, Hugin og Munin” i udstillingen ”Sagnkongernes Lejre” i efterårsferien d. 18., 19., og 20. oktober kl 14:30. Her vil vi komme helt tæt på Odin fra Lejre og desuden diskutere Hugin og Munins betydning for tolkningen af figuren.

Torsdag d. 29. september kl 19-21.

Pris: 75 kr. Tilmelding via billetto

Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre